Ρώσοι κοσμοναύτες, από το διάστημα κατευθείαν στην Κρήτη!

Διαστημικός… τουρισμός στην Κρήτη, από Ρώσους κοσμοναύτες που επιλέγουν τη χώρα μας για τη φυσική τους αποκατάσταση μετά από κάθε πολύμηνη παραμονή τους στο Διάστημα.

rossoi-kriti

Σε δημοφιλή προορισμό για τη φυσική και ιατρική αποκατάσταση Ρώσων κοσμοναυτών μετά την πολύμηνη παραμονή τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) εξελίσσεται η Ελλάδα λόγω κλίματος, ποιότητας των θαλασσών της, αλλά και της γαστρονομίας της.

Μέχρι σήμερα πέντε Ρώσοι κοσμοναύτες βρέθηκαν στη χώρα μας και απόλαυσαν τον ήλιο, τη θάλασσα και την ελληνική φιλοξενία, ενώ έως το τέλος του χρόνου αναμένονται ακόμη τρεις. Από το 2015 το Ρωσικό Κέντρο Προετοιμασίας Κοσμοναυτών επιλέγει τη χώρα μας για την πλήρη αποκατάσταση μελών διαστημικών αποστολών, συνδυάζοντας ιδανικά τους ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς με διακοπές, ηρεμία και χαλάρωση.

Κύριος προορισμός του ρωσικού… space tourism αποτελεί η Κρήτη, που θεωρείται ότι διαθέτει από τα καλύτερα βιοκλιματικά σημεία παγκοσμίως, με τα προγράμματα αποκατάστασης-φιλοξενίας να διαρκούν συνήθως τρεις εβδομάδες.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης συνοδεύεται από εξειδικευμένη ομάδα γιατρών, φυσιοθεραπευτών, ψυχολόγων, γυμναστών κ.ά., που αποστολή τους έχουν να αποκαταστήσουν πλήρως τις λειτουργίες του στη γήινη ατμόσφαιρα και το περιβάλλον. Το πρόγραμμα αποκατάστασης-ανάπαυσης περιλαμβάνει συνήθως ασκήσεις, γυμναστική, θεραπείες spa, φυσιοθεραπείες, μασάζ ή άλλες θεραπείες που ενισχύουν τη φυσική κατάσταση του οργανισμού των κοσμοναυτών μετά την πολύ επίπονη διαδικασία του διαστημικού ταξιδιού για τον οργανισμό τους. Πολύ σημαντικοί παράγοντες σε αυτή την πορεία αποκατάστασης είναι επίσης η καλή διατροφή, το κολύμπι, ο ήλιος και, κυρίως, το ζεστό κλίμα.

Θόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος

Ιδέα-πρόταση του ομογενή κοσμοναύτη

Στο παρελθόν οι Ρώσοι κοσμοναύτες και όλοι όσοι τους συνόδευαν ταξίδευαν για ιατρική αποκατάσταση, κυρίως, στην Τσεχία. Ωστόσο αυτό άλλαξε μετά από πρόταση του ομογενή κοσμοναύτη Θόδωρου Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλου που ήδη πραγματοποιεί την πέμπτη διαστημική πτήση, ο οποίος πρότεινε στη Ρωσική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα στους προορισμούς ιατρικής αποκατάστασης.

«Οφείλουμε πολλά στον Γιουρτσίχιν, τον αρχαιότερο σήμερα όλων στο σώμα των Ρώσων κοσμοναυτών, με διεθνές κύρος στον κλάδο του, ο οποίος χαίρει ιδιαίτερα μεγάλης εκτίμησης. Ο ίδιος εισηγήθηκε και επέμεινε να συμπεριληφθεί η χώρα μας στους προορισμούς αποκατάστασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τουριστική προβολή και την οικονομία μας», λέει στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» ο κ. Θανάσης Αυγερινός, δημοσιογράφος και εκπρόσωπος της εταιρείας που ανέλαβε μετά από σειρά διαγωνισμών του Ρωσικού Κέντρου Προετοιμασίας Κοσμοναυτών τα προγράμματα αποκατάστασης και προετοιμασίας Ρώσων κοσμοναυτών στην Ελλάδα. Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης, ότι αποφασίστηκε να πραγματοποιείται στη χώρα μας και μέρος της προετοιμασίας των κοσμοναυτών πριν από τις πτήσεις τους στο Διάστημα.

Τις ημέρες αυτές βρίσκεται στην Ελλάδα ο 45χρονος Ολεγκ Νοβίτσκι, ο οποίος καθημερινά ανεβάζει στα social media φωτογραφίες από τη χώρα μας, κάνοντάς της την καλύτερη διαφήμιση σε χιλιάδες κόσμο που τον ακολουθεί από τη Ρωσία και αλλού. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο κ. Νοβίτσκι συναντήθηκε και με την υπουργό Τουρισμού, η οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ενίσχυση προγραμμάτων φιλοξενίας Ρώσων κοσμοναυτών.