ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρουσσοσπίτι: Ένα σύγχρονο χωριό με παραδοσιακό χαρακτήρα

Σε απόσταση μόλις επτά λεπτών από την πόλη του Ρεθύμνου, βρίσκουμε ένα διαφορετικό τόπο απόδρασης από την καθημερινότητα. Όσο και αν έχουν αλλάξει οι άνθρωποι με τους σημερινούς ρυθμούς, στα χωριά δεν παύουν να μας θυμίζουν τις παραδόσεις και τις συνήθειες τους.

Ένας τόπος απόδρασης που θα μας θυμίσει τις παραδόσεις με τις εικόνες που θα αντικρίσουμε είναι το σύγχρονο πλέον Ρουσσοσπίτι.

Ένα χωριό με οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια,που κρατάει όμως το άρωμα και το χρώμα του χωριού. Δεν έχει τυχαία χαρακτηρισθεί το μπαλκόνι του Ρεθύμνου,όπου σε όποιο σημείο του χωριού και αν σταθείς το βλέμμα δεν χορταίνει να ατενίζει τα όμορφα τοπία του Βόρειου τμήματος του νησιού, από Σκαλέτα έως και το Ακρωτήρι.

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες του Βρύσινα έχει όλα τα πλεονεκτήματα της υπέροχης θέας και των ευχάριστων κλιματολογικών συνθηκών. Με τον Βρύσινα σαν σημείο αναφοράς του χωριού, ξεκινάει η ιστορική αναδρομή στο παρελθόν. Το βουνό ήταν τόπος λατρείας ακόμα από την Αρχαία Ελλάδα, όπως έχει αποδειχθεί έπειτα από έρευνες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Στην Αρχαιότητα λατρευόταν σαν το πιο ψηλό σημείο της ευρύτερης περιοχής και φυσικά έως και σήμερα κάθε χρόνο επισκέπτονται δεκάδες πιστοί το Εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος στην κορυφή του Βουνού. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά έργα από την τοπική κοινωνία του χωριού για την καλύτερη αξιοποίηση του προσκυνήματος ώστε να μπορέσουν να προσέλθουν οι πιστοί πιο εύκολα. Και φέτος όπως κάθε χρόνο θα ανέβουν ξανά οι πιστοί στις 4 Ιουνίου και το βράδυ ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα τιμήσει το Άγιο Πνεύμα με την αναβίωση του πανηγυριού μετά από πολλά χρόνια.

Στον τόπο αυτό πάντα υπήρχε αρκετό κέφι και όρεξη για παρέα και από αυτή την παρέα δημιουργήθηκε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρουσσοσπιτίου, όπου από την ημέρα ίδρυσής του έχει προσφέρει στην τοπική κοινωνία του Χωριού. Η συλλογικότητα και η καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους που συντάσσουν αυτό τον τόπο, το μεράκι, ο αυθορμητισμός το κέφι και η θέληση για να περάσουν καλά είναι τα στοιχεία που κάνουν τα έργα του Συλλόγου επιτυχημένα και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις παραδόσεις που άφησαν κληρονομιά οι προγονοί τους.

Ευχόμαστε αυτός ο τόπος να κρατήσει για πάντα τα στοιχεία και να θυμίζει σε όλους αυτά που μας δίνουν ζωή και μας προσφέρουν έστω και ελάχιστες στιγμές ξεγνοιασιάς και απαλλαγή από το άγχος της καθημερινότητας, που τόσο πολύ το έχουμε ανάγκη σε αυτούς του δύσκολους καιρούς.

της Λίτσας Κατσιπουλάκη,
Γραμματέας του εκπολιτιστικού συλλόγου Ρουσσοσπιτίου