Ροζ κύκλωμα: Οι κοπέλες, οι στρατολόγοι και ο «τιμοκατάλογος»

Ενα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα μαστροπών της Αθήνας εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής, συλλαμβάνοντας συνολικά 15 άτομα που εμπλέκονται σε εμπορία αλλοδαπών γυναικών, με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική τους εκμετάλλευση σε οίκους ανοχής.

Το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από το 2015 και χρειάστηκαν πολύμηνες έρευνες από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, προκειμένου να ταιριάξουν τα κομμάτια του παζλ και να φτάσουμε στην αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στα νεαρά κορίτσια από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ που εκμεταλλεύονταν οι μαστροποί ήταν και δύο ανήλικες 16 ετών, οι οποίες εντοπίστηκαν σε οίκο ανοχής στο κέντρο της Αθήνας.

Από τους 15 συλληφθέντες οι 12 είναι αλλοδαποί και οι τρεις Έλληνες. Αξίζει δε  να σημειώσουμε ότι οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες και σε ένα από τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος, αλβανικής καταγωγής.

 «Μπίζνες» με 10 οίκους ανοχής

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση εκμεταλλευόταν γυναίκες σε 10 οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας, ενώ είχαν αγοράσει τους τρεις απ’ αυτούς. Κατά την αστυνομική επιχείρηση του Σαββάτου, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 8 απ’ αυτούς -που εκείνη την ώρα λειτουργούσαν- και συνελήφθησαν 8 γυναίκες, ως προσωπικό των οίκων ανοχής. Παράλληλα, προσήχθησαν 10 ακόμα γυναίκες και κινήθηκε η διαδικασία της διοικητικής απέλασης για 3 εξ’ αυτών. Επίσης, «απελευθερώθηκαν» 6 γυναίκες από τη Μολδαβία, ενώ από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. τους παρασχέθηκε αρωγή και προστασία.

Κάθε κοπέλα εξαναγκάζονταν ακόμη και σε 30-40 ερωτικές συνευρέσεις κάθε ημέρα, ενώ τα κέρδη του κυκλώματος μπορεί να έφταναν και τα 1.000 ευρώ ημερησίως από την κάθε κοπέλα! Οι ίδιες λάμβαναν αμοιβή που έφτανε τις 3.000 ευρώ τον μήνα, ωστόσο, πολλά απ’ αυτά τα χρήματα τους τα παρακρατούσε το κύκλωμα με το πρόσχημα της δήθεν «οφειλής». Από την έρευνα προκύπτει ότι αρκετοί Έλληνες που βρίσκονταν σε άθλια οικονομική κατάσταση προέβαιναν σε εικονικούς γάμους ή σύμφωνα συμβίωσης έναντι του ποσού των 3.000 ευρώ, για να αποκτήσουν οι κοπέλες νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα μας.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εντόπιζαν αλλοδαπές γυναίκες, από την ανατολική Ευρώπη (σ.σ. βασική χώρα «στρατολόγησης» η Μολδαβία) που βρίσκονταν σε ευάλωτη οικονομική και κοινωνική θέση και στη συνέχεια αφού τις μετέφεραν στην Ελλάδα και τις εγκαθιστούσαν σε διάφορες οικίες της περιοχής των Αθηνών, τις εξανάγκαζαν, με τη χρήση διαφόρων μέσων, να πραγματοποιούν ερωτικά ραντεβού με «πελάτες» στους οίκους ανοχής που κατείχαν.

Ειδικότερα, προσέγγιζαν πιθανά θύματα που βρίσκονταν σε αδύναμη θέση και με ψευδείς υποσχέσεις, αποσπούσαν τη συναίνεσή τους προκειμένου να μεταβούν στην Ελλάδα (χώρα «εκμετάλλευσης»), με την πρόφαση της νόμιμης εργασίας. Με την άφιξη τους στη χώρα μας ανακοίνωναν στα θύματα ότι θα εργάζονται για λογαριασμό τους σε οίκους ανοχής. Επίσης, οι δράστες προσπαθούσαν να διατηρούν τον έλεγχο επί των θυμάτων με απειλές, με περιορισμό της ελευθερίας των κινήσεων τους καθώς και με αφαίρεση των μέσων επικοινωνίας και των ταξιδιωτικών τους εγγράφων.

Τέλος, δημιουργούσαν «δεσμούς χρέους» με τα θύματα, καθώς προφασίζονταν την ύπαρξη υποτιθέμενου υπέρογκου χρέους, που είχε δημιουργηθεί από την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς και διαμονής των αλλοδαπών γυναικών από τη χώρα προέλευσής τους στη χώρα μας, συνέπεια του οποίου ήταν να λαμβάνουν πενιχρές απολαβές. Με τον τρόπο αυτό περιοριζόταν η ελευθερία των κινήσεων των θυμάτων και ελαχιστοποιούνταν ο κίνδυνος διαφυγής τους.

περισσότερα στο huffingtonpost.gr