ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» – Τι φέρνει στην Κρήτη – «Κόλλησαν» στη Νίδα οι εκδρομείς

Λιμάνι Ρεθύμνου, κακοκαιρία - Φώτο Γ. Κατάκης

Επί ποδός και σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, των περιφερειών και των δήμων της χώρας για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που πλήττει τη χώρα.

Νέα συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη της κακοκαιρίας ενώ αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων αλλά και για το αν θα εφαρμοστεί τηλεργασία.

Μέχρι στιγμής δεν εντοπίζονται προβλήματα από την κακοκαιρία, η οποία σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα θα επηρεάσει σε πρώτη φάση την Εύβοια, τις βόρειες Σποράδες, τη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Αττική. Για το λόγο αυτό μάλιστα στάλθηκε χθες και μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών προειδοποιώντας τους για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Υποχρεωτικός είναι ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων που κινούνται στο οδικό δίκτυο με αντιολισθητικά μέσα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής. Μάλιστα συνεργεία της τροχαίας βρίσκονται και πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου.

Παράλληλα στην Αττική έχουν δημιουργηθεί 10 σταθμοί βάσης σε κομβικά σημεία κυρίως βόρεια της περιφέρειας Αττικής, ενώ από χθες έχει αποφασιστεί η διασπορά οχημάτων και πεζοπόρων τμημάτων κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος, της ελληνικής αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων αλλά και δυνάμεων του Εθνικού Κέντρου ‘Άμεσης Βοήθειας σε σταθμούς βάσης, ιδιαιτέρως σε περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν. Επιπλέον, έχουν διατεθεί βαν και από τον στρατό και την αστυνομία για τη μεταφορά ατόμων με κινητικά προβλήματα αλλά και νεφροπαθών. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Τι φέρνει η «Μπάρμπαρα» στην Κρήτη

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης από το απόγευμα και μετά.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες ανακοινώσεις της ΕΜΥ, από το απόγευμα αναμένονται στην Κρήτη χιονοπτώσεις σε ορεινές (άνω των 1000 μέτρων) αλλά και ημιορεινές περιοχές (άνω των 500 μέτρων) της Κρήτης που θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα σημειωθούν σε όλο το νησί.

«Κόλλησαν» στη Νίδα οι εκδρομείς

Στα ορεινά των Ανωγείων, στο οροπέδιο της Νίδας, πολύς κόσμος εκμεταλλεύθηκε την ημέρα και πήγε για βόλτα και να απολαύσει το χιόνι, αλλά δημιουργήθηκε πρόβλημα με την κυκλοφορία των οχημάτων. Το εκχιονιστικό μηχάνημα του δήμου των Ανωγείων ανέλαβε δράση για να μην υπάρξει διακοπή της κυκλοφορίας.