ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδόν διπλάσια η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη!

H τιμή της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας στην Ελλάδα, και για σήμερα διαμορφώνεται στα 214 ευρώ/MWh, σημειώνοντας πτώση από χθες και παραμένοντας διπλάσια σχεδόν από την υπόλοιπη Ευρώπη

Παρά την πτώση των τιμών TTF στο φυσικό αέριο δεν αποτυπώνονται ακόμη οι μειωμένες τιμές του φυσικού αερίου στις τιμές ενέργειας της χονδρεμπορικής αγοράς στην Ελλάδα.

Με το σημερινό σύστημα τιμολόγησης φυσικού αερίου, που γίνεται με βάση το μέσο όρο τιμών του προηγούμενου μήνα, για να μειωθούν οι τιμές ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, θα πρέπει να είναι μειωμένη η τιμή του αερίου σταθερά τον προηγούμενο μήνα.

Δηλαδή αν κατά τη διάρκεια ολόκληρου του Ιανουαρίου του 2023, οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν χαμηλές, στα επίπεδα των 70 ευρώ/ MWh και ο μέσο όρος του μήνα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, τότε οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο το Φεβρουάριο θα τιμολογήσουν χαμηλά το κόστος αερίου και ανάλογα θα πέσει και η τιμή της χονδρεμπορικής.

Σήμερα, η τιμή της χονδρεμπορικής υπολογίζεται με κόστος φυσικού αερίου στα 110 ευρώ/MWh που ήταν ο μέσος όρος του Δεκεμβρίου.

H τιμή της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας στην Ελλάδα, και για σήμερα διαμορφώνεται στα 214 ευρώ/MWh, σημειώνοντας πτώση από χθες και παραμένοντας διπλάσια σχεδόν από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Για σήμερα οι τιμές της χονδρεμπορικής είναι:

 • στη Γερμανία 107,4 ευρώ/MWh
 • στην Πολωνία 110 ευρώ/MWh
 • στην Ολλανδία 118,9 ευρώ/MWh
 • στη Σλοβακία 142 ευρώ/MWh
 • στην Ουγγαρία 139 ευρώ/MWh
 • στο Βέλγιο 120 ευρώ/MWh
 • στη Γαλλία 126 ευρώ/MWh
 • στην Ελβετία 140 ευρώ/MWh
 • στη Ρουμανία 138 ευρώ/MWh
 • στη Βουλγαρία 138 ευρώ/MWh
 • σε Ισπανία και Πορτογαλία 109 και 108 ευρώ/MWh αντίστοιχα.

Γιατί πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου

Η καλή προετοιμασία της Ευρώπης που είχε γεμίσει τις αποθήκες με LNG από την αρχή του χειμώνα, ο ήπιος χειμώνας και κυρίως η ύφεση στην Κίνα, ώθησε τις προηγούμενες μέρες τις τιμές του φυσικού αερίου προς τα κάτω.

Χθες η τιμή του φυσικού αερίου επέστρεψε στα προ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλαδή στην περιοχή των 70 ευρώ η MWh και συγκεκριμένα στα 70,89 ευρώ η MWh που ήταν στο τέλος της ημέρας για το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου, που είναι κοντά στα χαμηλά 12μηνου. Ανάλογη τιμή συναντάει κανείς στις αρχές Ιανουάριο του 2022.

Το αμερικάνικο φυσικό αέριο βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, λόγω του κλίματος αυξανόμενης ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση, που πυροδοτεί η κατάσταση στην Κίνα με την αύξηση των κρουσμάτων Covid, που αναμένεται να προκαλέσει μείωση της ζήτησης σε έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο.

Το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να είναι σε ύφεση το 2023, σύμφωνα με το ΔΝΤ, με την επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, να προειδοποιεί ότι το έτος αυτό θα είναι πιο δύσκολο για την παγκόσμια οικονομία από το 2022.

Μετά τις δηλώσεις το αμερικάνικο φυσικό αέριο παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε εντυπωσιακή πτώση 10,9% στα 3,988 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, αποτελώντας χαμηλό 11μηνου, δηλαδή από τον Φεβρουάριο. Η βουτιά ακολούθησε την πρόβλεψη για πιο ζεστές από το συνηθισμένο θερμοκρασίες στις περισσότερες πολιτείες για την περίοδο έως τις 16 Ιανουαρίου.