ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σχετικά με δημοσιεύματα για τα διδακτικά κενά στα σχολεία του Μυλοποτάμου

Την εβδομάδα που πέρασε έγινε αναφορά στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για τα μεγάλα διδακτικά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία του Μυλοποτάμου.

Συμμεριζόμαστε απολύτως την αγανάκτηση τόσο των τοπικών φορέων, όσο και των κατοίκων του Δήμου Μυλοποτάμου. Για την καλύτερη ενημέρωση όλων επιτρέψτε μας να αποκαταστήσουμε την αλήθεια ορισμένων πραγμάτων:

  1. Δυστυχώς τα σχολεία του Δήμου Μυλοποτάμου δεν είναι τα μοναδικά στον νομό που εντοπίζονται κενά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου λείπουν ακόμα πάνω από 1000 ώρες διδασκαλίας συνολικά στον νομό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Λύκειο Φουρφουρά δεν έχουν ακόμα καλυφτεί οι ώρες ούτε καν της Γ΄ Λυκείου, ενώ όταν γίνονταν οι σχετικές δηλώσεις, έλειπαν από το Γυμνάσιο Ανωγείων 90 διδακτικές ώρες, εκ των οποίων 45 φιλολογικές, 12 μαθηματικού, 12 τεχνολόγου κ.ά.
  2. Η καταγγελία για παράνομες μετεγγραφές μαθητών είναι μια σοβαρή κατηγορία. Εφόσον ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, πρέπει, προς αποφυγή εντυπώσεων και ‘’τσουβαλιάσματος’’: α) να στοιχειοθετηθεί β) να συγκεκριμενοποιηθεί ποιοι παρανομούν. Αν υφίσταται παρανομία, να είναι όλοι βέβαιοι ότι η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου θα προβεί στις ενέργειες που της αντιστοιχούν. Να υπενθυμίσουμε ότι πρώτη η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου έχει απαιτήσει να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις από τη ΔΔΕ Ρεθύμνου για την έγκριση μετεγγραφών μαθητών.
  3. Κατηγορηθήκαμε για έλλειψη αποφασιστικότητας. Επειδή όμως εμείς θέλουμε ό,τι ισχυριζόμαστε να το τεκμηριώνουμε και να μην λέμε αερολογίες:
    α) Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου συνέβαλε ώστε να προταθεί από το ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου ο ορισμός της Κράνας και του Γαράζου ως δυσπρόσιτων – καθώς επίσης και των Ανωγείων και του Φουρφουρά (Εισήγηση ΠΥΣΔΕ 3-4-2017Αρ. Πρωτ. Φ.11.2/2155).
    β) Από τον περασμένο Δεκέμβρη, που το Υπουργείο Παιδείας παρουσίασε την προτεινόμενη μοριοδότηση των σχολικών μονάδων (που θα έπληττε και τα σχολεία του Μυλοποτάμου), η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου προέβη σε σειρά ενεργειών, που ο χώρος μιας ανακοίνωσης δεν μας επιτρέπει καν να απαριθμήσουμε, αλλά είναι γνωστές στους ενημερωμένους πολίτες της Π.Ε. Ρεθύμνου, και οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους αυτοδιοικητικούς φορείς,  να εκφράσουν τις απόψεις και τη διαμαρτυρία τους στους εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης.
    γ) Στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης κα Λιονή με τα εκπαιδευτικά σωματεία, τους αντιδημάρχους Παιδείας και άλλους φορείς στις 30/8/2018 το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ έκανε ειδική αναφορά στην κατάργηση του δυσπρόσιτου για το σχολείο της Κράνας, στον μη ορισμό του Γαράζου ως δυσπρόσιτου και στη μείωση των μορίων του Περάματος και τις συνέπειες αυτών των ενεργειών στη στελέχωσή τους.
    δ) Η πρώτη επίσκεψη του Δ.Σ. ΕΛΜΕΡ για τη νέα σχολική χρονιά έγινε, για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους, στην Κράνα και το Γαράζο.
    ε) Η ΕΛΜΕΡ ανέλαβε το δύσκολο έργο να συμβάλει στην ανεύρεση στέγης για αναπληρωτές, γεγονός που έμμεσα θα ωφελούσε και τα σχολεία του Μυλοποτάμου. Σε αυτή την προσπάθειά μας ζητήσαμε και τη συνδρομή των Δήμων. Ο Δήμος Ρεθύμνου και ο Δήμος Αμαρίου απάντησαν, οι άλλοι Δήμοι, του Μυλοποτάμου συμπεριλαμβανομένου, όχι.

Από εκεί και πέρα, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου εκπροσωπεί όλα τα σχολεία του νομού και όχι μόνο ενός Δήμου. Κυρίως όμως μας χαρακτηρίζει η λογική ότι τα προβλήματα δεν θα λυθούν με το να τα εντοπίζουμε στην εκλογική μας περιφέρεια, να προβαίνουμε σε διχαστικές συγκρίσεις και να λέμε ανακρίβειες. Αυτού του είδους η ρητορική, που ενεργοποιεί το θυμικό και όχι τη λογική, αποπροσανατολίζει και τελικά φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιδιώκει.

Η έγκαιρη και πλήρης στελέχωση των σχολείων του Μυλοποτάμου και όλων των Δήμων της χώρας ήταν και παραμένει αδιαπραγμάτευτος στόχος της δράσης του Σωματείου μας. Θα επιτευχθεί με αγώνες για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, με ενότητα γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών και όλου του λαού, χωρίς τοπικισμούς και λαϊκισμό.