Το ΣΔΕ συμμετέχει στις Ημέρες Ρεθύμνου και μαθαίνει για τους μεγάλους έρωτες της πόλης

Ημέρες Ρεθύμνου 2019 και η 14η Φεβρουαρίου αφιερώνεται στους μεγάλους έρωτες της πόλης, με εμψυχωτή το Χάρη Στρατιδάκη και τη συμμετοχή πλειάδας εκλεκτών ομιλητών, μουσικής, προβολής φωτογραφιών και βίντεο.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου ήταν εκεί, με τη συγκατάθεση της διευθύντριας Ειρήνης Αντωνίου.

Με συνοδεία πιάνου από την Ελευθερία Μιχάλα ακούμε αφηγήσεις για τον έρωτα που κατάφερε κι άγγιξε την αιωνιότητα, αλλά και γι αυτόν που δεν έτυχε ανταπόκρισης, δε γνώρισε αύριο.

Έρωτες που δεν κάνουν κοινωνικές διακρίσεις, δε λογαριάζουν θρησκευτικά όρια ή θιγμένες εθνικές φιλοτιμίες, όμως και έρωτες ανέλπιστα εύκολοι, ξετυλίγονται μέσα από εξιστορήσεις και μαντινάδες.

Πάμε πίσω στο χρόνο, στην κορυφαία τραγωδία της Κρητικής Αναγέννησης, την Ερωφίλη, και ταξιδεύουμε μέχρι το παρόν, επιχειρώντας να υπολογίσουμε πόσους έρωτες μαρτυρούν οι τοίχοι του Ρεθύμνου με τη μορφή του graffiti.

Οι είκοσι και μία ιστορίες αγάπης ολοκληρώνονται με το ντοκιμαντέρ της Εύας Λαδιά «Ο έρως χρόνια δεν κοιτά», με το μπαρμπα- Γιάννη Πολιουδάκη να θυμάται τη χαμένη Αρμενοπούλα του.

Αποχωρούμε έχοντας βιώσει έντονα συναισθήματα, και ίσως, καθώς διασχίζουμε συγκεκριμένα μέρη της πόλης, θα μας φαίνονται πλέον κάπως διαφορετικά.

Τσικέλη Ευαγγελία, Εκπαιδευτικός Αγγλικού Γραμματισμού ΣΔΕ Ρεθύμνου