ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

ΣΔΕ Ρεθύμνου: Μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά

Την Πέμπτη 3/3/2022 οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Ρεθύμνου είχαν την ευκαιρία στα πλαίσια συνδιδασκαλίας του Περιβαλλοντικού και Αισθητικού Γραμματισμού, που έγινε έπειτα από την έγκριση του διευθυντή του ΣΔΕ Ρεθύμνου Ιωάννη Σπυριδάκη, να κατασκευάσουν μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτριών του ΣΔΕ Ευαγγελίας Ιατρού και Γεωργίας Κονδύλη.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: χαρτόνια από ρολό κουζίνας, καρφίτσες και ρύζι για την κατασκευή μπαστουνιών της βροχής, χάρτινα πιάτα μιας χρήσεως και καπάκια για ντέφια, μεταλλικά κουτάκια από αναψυκτικά και συνδετήρες ή ρύζι και φακές για μαράκες και πλαστικά κουταλάκια, κάψουλα από αυγό kinder και ρύζι για μαράκες. Οι εκπαιδευόμενοι όμως δεν στάθηκαν εκεί αλλά χρησιμοποίησαν την φαντασία τους και τα υλικά που είχαν στη διάθεσή τους προκειμένου να κατασκευάσουν και άλλα πρωτότυπα κρουστά μουσικά όργανα.

Η επαναχρησιμοποίηση άχρηστων υλικών, εκτός του ότι ενεργοποίησε τη συνεργασία και την ομαδικότητα των εκπαιδευόμενων τους βοήθησε να έρθουν κοντά σε μουσικές έννοιες αλλά και σε έννοιες όπως η ανακύκλωση και ο σεβασμός στο περιβάλλον.

Οι εντυπώσεις ήταν θετικές από όλους τους εκπαιδευόμενους. Το θεώρησαν ως μια πρωτότυπη εμπειρία που ανέπτυξε την φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και πέρασαν πολύ καλά αποκτώντας νέες εμπειρίες. Πολλοί ανέφεραν ότι θα ήθελαν να επαναληφθεί ως δραστηριότητα γιατί θεώρησαν ότι ο χρόνος πέρασε πολύ ευχάριστα.

Ιατρού Ι. Ευαγγελία, Περιβαλλοντολόγος, MSc, PhD
Κονδύλη Γεωργία, Διδάκτωρ Μουσικολογίας