ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Σε επιφυλακή οι περιοχές Σαντορίνης και Αμοργού – Τι λένε οι σεισμολόγοι – Κλειστά τα σχολεία

Σαντορίνη (πηγή https://depositphotos.com)

Όλα τα πιθανά σενάρια εξετάζουν οι επιστήμονες που παρακολουθούν στενά το φαινόμενο της έντονης σεισμικής δραστηριότητας το οποίο καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε Σαντορίνη και Αμοργό, με το μπαράζ των δονήσεων να συνεχίζεται.

Μόνο το τελευταίο 48ωρο έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 200 σεισμοί, με μέγιστο μέγεθος το 4,7. Οι αρχές έχουν ήδη λάβει προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος σχολείων και της αποφυγής πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Γ. Παπαδόπουλος: “Το επίκεντρο των σεισμών απομακρύνεται από το ηφαίστειο”

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε στο NEWS 24/7 αναφορικά με τα πιθανότερα σενάρια σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα: «Μέχρι τώρα έχουμε χαρακτηριστικά προσεισμών και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Μπορεί δηλαδή να σταματήσει εδώ το φαινόμενο και να αποκλιμακωθεί σιγά σιγά, δίνοντας μικρότερα μεγέθη, μπορεί όμως να έχουμε και κάτι μεγαλύτερο».

Αναφορικά με το εάν υπάρχει ανησυχία για το ηφαίστειο λόγω των σεισμών ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθαρίζει: «Οι σεισμοί είναι καθαρά τεκτονικοί δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο και μάλιστα πλέον οι νέες σεισμικές δονήσεις που βλέπουμε σημειώνονται μακριά από το ηφαίστειο. Ειδικά τα μεγέθη από 4 ρίχτερ και πάνω σημειώνονται τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα μακριά και συνεχώς απομακρύνονται.

Αυτοί που θέλουν να συντηρούν ότι δήθεν η δραστηριότητα είναι σεισμοηφαιστιακή, μπορεί να έχουν κάποιους λόγους δικούς τους αλλά αυτή δεν είναι η επιστημονική αλήθεια».

Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός

Το βράδυ της Κυριακής (2/2) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την έντονη σεισμική δραστηριότητα ανοιχτά της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια έγινε «μια ευρεία σύσκεψη και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους επιστήμονες». Ο Βασίλης Κικίλιας αποσαφήνισε πως «εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας» και πως «τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά».

«Σε κάθε περίπτωση ενημέρωση θα υπάρχει συνεχώς και προς όλους καθότι συνεδριάζει συνεχώς η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου. Παρακαλώ τους συμπολίτες μας να ακούν τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση», συμπλήρωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ερωτηθείς για το ποσό ανησυχητικό είναι το φαινόμενο ο κ. Κικίλιας απάντησε: «Σας είπα τα μέτρα είναι προληπτικά, εγρήγορση υπάρχει και οργάνωση και στο πεδίο».

Αυτοψία του Ευθύμη Λέκκα στη Σαντορίνη

Την ίδια ώρα, αυτοψία πραγματοποίησε στη Σαντορίνη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας ο κατολισθητικός κίνδυνος είναι υψηλός σε πέντε περιοχές ενώ διευκρίνισε ότι η σημερινή και η χθεσινή σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με τον ηφαιστειακό χώρο και τον ηφαιστειακό θάλαμο ούτε στην καλδέρα της Σαντορίνης, ούτε στο ηφαίστειο έξω από τη Σαντορίνη το Κολούμπο. Παράλληλα επισήμανε ότι το ρήγμα που δίνει τις τελευταίες 50 ώρες σεισμούς είναι το ρήγμα της Αμοργού ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «η συσσώρευση των δυνάμεων να προκαλέσει σεισμό της τάξεως των 5- 5,5 όχι πάνω από 6 όμως».

Όπως δήλωσε στο κάτω τμήμα του παλιού λιμένα, εκεί που καταλήγει ουσιαστικά το τελεφερίκ, κατά τη διάρκεια του σεισμού που έγινε χθες το πρωί, κατέπεσε βραχώδης μάζα, η οποία έχει μορφή σφήνας. «Αποσπάστηκε από το πρανές και κατέστρεψε το στέγαστρο που υπήρχε στον κάτω χώρο. Υπάρχουν κι άλλα επικρεμάμενα κομμάτια στην ίδια περιοχή, στην ίδια θέση τα οποία θα δούμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τι δράσεις θα κάνουμε ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο στο σημείο εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, η συνολική εικόνα που υπάρχει είναι ότι σε πέντε περιοχές, στο Αθηνιό, Παλιό Λιμένα, Αμμούδι, Αρμένη και Κόρφου ο κατολισθητικός κίνδυνος είναι υψηλός ωστόσο, όπως προσέθεσε έχουν αρχίσει να αναλύουν, να βλέπουν τις συνθήκες ευστάθειας που υπάρχουν προκειμένου να προτείνουν τα αντίστοιχα μέτρα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Μέσα σε ένα διάστημα της τάξεως του ενός μηνός θα έχουν προταθεί τα πρώτα μέτρα, τα οποία είναι τα βραχυπρόθεσμα και τα άμεσα. Στη συνέχεια, μέχρι το καλοκαίρι, θα προταθούν τα μέτρα που έχουν μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, και βεβαίως, η παρέμβαση που πρέπει να γίνει εδώ προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος απαιτεί βαριά έργα, τα οποία όμως θα πρέπει να είναι αποδοτικά, οικονομικά και να συνάδουν κυρίως με το περιβάλλον», τόνισε .

Αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι πρόκειται για σεισμική δραστηριότητα που είναι σε εξέλιξη και η οποία περιλαμβάνει τις τελευταίες 50 ώρες 210 σεισμούς.

«Οκτώ σεισμοί είναι πάνω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Οι περισσότεροι εκδηλώθηκαν σήμερα το πρωί. Γι’ αυτό συνεδριάσαμε μετά από εντολή του κ. Κικίλια, και με την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου και την Επιτροπή Ηφαιστειακού Κινδύνου, γιατί συνυπάρχει ο κίνδυνος. Ασχέτως αν στη σημερινή σεισμική δραστηριότητα δεν συμμετέχει ο ηφαιστειακός κίνδυνος. Έτσι λοιπόν συνεδριάσαμε οι δύο επιτροπές προκειμένου να προτείνουμε τα μέτρα τα οποία η Πολιτική Προστασία θα εφαρμόσει εδώ στη Σαντορίνη.

Χθες είχαμε αποφασίσει το κλείσιμο των σχολείων στη Σαντορίνη. Σήμερα αποφασίσαμε το κλείσιμο των σχολείων στην Αμοργό, στην Ανάφη και στην Ίο, γιατί οι δονήσεις είναι ιδιαίτερα αισθητές κι εκεί. Δεν το κάνουμε για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για να μην βρει ο σεισμός τα παιδιά στην τάξη», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Από εκεί και πέρα, αποφασίσαμε να μην συναθροίζονται πολλά άτομα στους χώρους, να μην υπάρχει πρόσβαση στον Παλιό Λιμένα και στο Αμμούδι και στο Αρμένη. Στον Αθηνιό ο κίνδυνος είναι μικρότερος γι αυτό αποφασίσαμε να μην ληφθούν κάποια μέτρα παρά μόνο να γίνει λίγη επιτήρηση. Και βεβαίως, θα πρέπει οι κάτοικοι της Σαντορίνης μεσούσης της σεισμικής δραστηριότητας να ενημερωθούν για το τι πρέπει να κάνουν από τις σελίδες της ΓΓΠΠ και του ΟΑΣΠ σε περίπτωση σεισμού. Μία από αυτές είναι να μην βρίσκονται ή να μην περνούν από παλιά σπίτια ή ερειπωμένα, να μην πανικοβάλλονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης να μην πλησιάζουν τις ακτές, και βέβαια να μην διέρχονται από μονοπάτια ή δρόμους που έχουν μεγάλες μορφολογικές κλίσεις για να μην έχουμε κάποιες καταπτώσεις στη διάρκεια των σεισμών».

Παράλληλα ο κ. Λέκκας επισήμανε: «Όσο έχει δραστηριότητα το ρήγμα εκτονώνεται, αδειάζει. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε πόση ενέργεια έχει αυτό το ρήγμα, και αν η υπολειπόμενη ενέργεια θα προκαλέσει κάποιον αξιόλογο σεισμό σε μέγεθος. Αυτό δεν το ξέρουμε ούτε εμείς, ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Δηλαδή, τι δυναμικότητα έχει συγκεντρωθεί σε ένα ρήγμα».

Όπως εξήγησε αυτό το ρήγμα που δίνει τις τελευταίες 50 ώρες σεισμούς είναι το ρήγμα της Αμοργού, – είναι δύο – τρία επάλληλα ρήγματα, από την Αμοργό μέχρι σχεδόν έξω από τη Σαντορίνη- και σημείωσε ότι αυτά τα ρήγματα έδωσαν τον σεισμό του 1956 με μέγεθος 7,6, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές και στην Σαντορίνη και στα υπόλοιπα νησιά.

«Είναι βέβαιο ότι αυτό το ρήγμα δεν θα δώσει σεισμό 7,6 όπως έδωσε το 1956 γιατί για να ξαναδώσει έναν τέτοιο σεισμό πρέπει να περάσουν χιλιετίες ολόκληρες. Υπάρχει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο η συσσώρευση των δυνάμεων να προκαλέσει σεισμό της τάξεως των 5- 5,5, όχι πάνω από 6 όμως. Εδώ υπήρχαν συγκλίνουσες απόψεις όλων των επιστημόνων και των δύο επιτροπών. Σε αυτά τα μεγέθη δεν θα έχουμε επιπτώσεις στη Σαντορίνη, γιατί τα επίκεντρα είναι μακριά, υπάρχει μία κατευθυντικότητα, σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες. Προσπαθούμε να προλάβουμε ακόμη κι αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα.

Από τις αναλύσεις που κάναμε, είδαμε ότι η σημερινή και η χθεσινή σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με τον ηφαιστειακό χώρο και τον ηφαιστειακό θάλαμο ούτε στην καλδέρα της Σαντορίνης, ούτε στο ηφαίστειο έξω από τη Σαντορίνη το Κολούμπο», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό – Τα προληπτικά μέτρα

Στη λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας προχώρησε ο δήμος Θήρας.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του ο Δήμος καλεί, μεταξύ άλλων, τους κατοίκους της Σαντορίνης να μην πλησιάζουν εγκαταλελειμμένα κτίρια, να μετακινούνται μέσω ασφαλών διαδρομών και σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές. Τα νέα προληπτικά μέτρα του δήμου Θήρας περιλαμβάνον ακόμα την άμεση κένωση των υδάτων στις πισίνες και την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια της Αρμένης και του Κόρφου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Σάββατο (01/02), ο δήμος Θήρας ανακοίνωσε ότι δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα και προχωρά στην ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων την Κυριακή και τη Δευτέρα.