ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε Επίτιμο Διδάκτορα αναγορεύει το Πανεπιστήμιο Κρήτης τον Αnthony Arthur Long

Αnthony Arthur LongΤο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών αναγορεύει τον Αnthony Arthur Long, Ομότιμο Καθηγητή Κλασικών Σπουδών και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley, σε Επίτιμo Διδάκτορα του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών την Τετάρτη 27 Μαΐου, στις 19:00, στο αμφιθέατρο Δ3-7Α της Πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου.

Στα πλαίσια της τελετής ο τιμώμενος θα δώσει διάλεξη με θέμα: “A life in Greek Philosophy”. Την εκδήλωση θα επενδύσει μουσικά ο Γιώργος Ξυλούρης με το συγκρότημα του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Αnthony Arthur Long είναι Ομότιμος Καθηγητής Κλασικών Σπουδών και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley από το 2013, του οποίου υπήρξε Καθηγητής από 1982 έως το 2013.

Γεννήθηκε στο Manchester της Μεγάλης Βρετανίας (1937), ενώ πολιτογραφήθηκε Αμερικανός πολίτης κατά το 1999. Σπούδασε στο University College, London κλασική φιλολογία, όπου αρίστευσε και βραβεύτηκε επανειλημμένως. Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το ίδιο Πανεπιστήμιο κατά το 1964. Υπηρέτησε ως Λέκτορας Κλασικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια Otago, Nottingham και University College, London (1960-1971), ως Υφηγητής Ελληνικών και Λατινικών στο University College London, ως Gladstone Καθηγητής Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Liverpool (1973-1983) και ως Καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley (1982-2013). Κατά τη θητεία του στο Berkeley, διετέλεσε Irving G. Stone Καθηγητής Λογοτεχνίας (1991-2013), συνεργαζόμενος Καθηγητής Ρητορικής (1995-2013) και Καθηγητής Φιλοσοφίας ( 2005-2013).

Προσέφερε μαθήματα και σεμινάρια κυρίως για τον Στωικισμό, την Αρχαία Φιλοσοφία και Θεολογία στην Οξφόρδη (1969), διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο Μόναχο (1973), στο Princeton ( 1978, 2002), στο Berkeley (1982) στην Ecole Normale Superieure στο Παρίσι (1993, 2001), στο Otago, New Zealand (1995), στο Harare (1996), στην Ουτρέχτη 2003), στο Toronto (2004), στο Yale (2008), και Διακεκριμένος Καθηγητής στο Πεκίνο (2012), στο Hong Kong (2013) και στο Cambridge, UK (2014). Έχει στο ενεργητικό του επώνυμες, τιμητικές, διαλέξεις σε πολλά Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Λονδίνο, στο Cambridge, στο Βέλγιο, στη Βουδαπέστη, στο Μεξικό, στον Καναδά και έχει εργασθεί ερευνητικά με υποτροφίες στα Πανεπιστήμια, Princeton, Cambridge UK, Stanford και στο Βερολίνο.

Έχει βραβευθεί από τη Βρετανική Ακαδημία για το έργο του Language and Thought in Sophocles, και από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στη Washington, DC. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών από το 1989, εντεταλμένο μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας από το 1992, επίτιμος πολίτης Ρόδου από το 1992, επίτιμο μέλος της Phi Beta Kappa από το 1993, μέλος της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρίας από το 2009, επίτιμο μέλος της Εταιρείας για την Προώθηση των Ελληνικών Σπουδών από το 2012, ενώ έλαβε τιμητικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Berkeley.

Διετέλεσε εκδότης, συνεκδότης και σύμβουλος πολλών επιστημονικών περιοδικών, μεταξύ των οποίων: The Bulletin, Classical Quarterly, Classical Antiquity, Oxford Studies in Ancient Philosophy, Journal of the History of Philosophy, Clarendon Later ancient Philosophers, The Hellenistic World. Διετέλεσε πρόεδρος της London Classical Society, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, των Κλασικών Τμημάτων των Βρετανικών Πανεπιστημίων, πρόεδρος αρκετών Πανεπιστημιακών Τμημάτων, ενώ προσέφερε πολλές άλλες διοικητικές υπηρεσίες. Το συγγραφικό του έργο είναι ιδιαίτερα γνωστό διεθνώς και έχει συμβάλει καθοριστικά στην έρευνα της αρχαίας και ειδικότερα της ελληνιστικής φιλοσοφίας. Είναι συγγραφέας και εκδότης 15 βιβλίων. Έχει στο ενεργητικό του 148 άρθρα και ανακοινώσεις, δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και Πρακτικά Συνεδρίων. Εκτός από το πρώτο βιβλίο του – με βάση τη διδακτορική του διατριβή —στο οποίο ασχολείται με τον Σοφοκλή, τα υπόλοιπα επικεντρώνονται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, κυρίως στην ελληνιστική και ιδιαίτερα στη Στωική, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια η έρευνά του επεκτείνεται και στη φιλοσοφία του Πλωτίνου.

Στο πρώτο βιβλίο του Language and Thought in Sophocles (1968), o Long, συνδυάζοντας την άρτια γνώση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και των ευρημάτων της γλωσσολογίας καθώς και τη χρήση της κατάλληλης μεθόδου φιλολογικής κριτικής, επιτυγχάνει να ανασκευάσει την επικρατούσα παραδοσιακή εικόνα ενός Σοφοκλή αντιδραστικού και συντηρητικού και να τον παρουσιάσει πειστικά μέσα από την ανάλυση της γλώσσας του καινοτόμου και ανακαινιστή ο οποίος, έχοντας δημιουργικά αφομοιώσει τον γλωσσικό και εννοιολογικό πλούτο της φιλοσοφίας, της ιατρικής και της πολιτικής της εποχής του, ανέπτυξε ένα απόλυτα προσωπικό ύφος. Το έργο αυτό του Long, για το οποίο και βραβεύτηκε, αποτέλεσε υπόδειγμα υφολογικής μελέτης.

Το ερευνητικό ενδιαφέρον του για τη Στωική Φιλοσοφία – της οποίας τη σπουδαιότητα αναδεικνύει όχι μόνον ως προς τον ιστορικό ορίζοντα της εποχής της αλλά και αναφορικά με τη φιλοσοφία των νεοτέρων χρόνων και προπάντων αυτή της σύγχρονης εποχής – εγκαινιάζει η έκδοσή του Problems in Stoicism (London,1971). Ο Long είχε ήδη γίνει γνωστός για τις μελέτες του γύρω από τη Στωική Φιλοσοφία, ενώ η συγκεκριμένη συλλογή του συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάδειξη της ιδιοτυπίας της Στωικής Φιλοσοφίας, ως συστήματος με στενή αλληλεξάρτηση των μερών της — λογικής, φυσικής, ηθικής —ένα εγχείρημα ιδιαίτερα απαιτητικό και δυσχερές, εξαιτίας της ανεπάρκειας της συλλογής των αποσπασμάτων των αρχαίων Στωικών από τον Hans von Arnim. [Ας σημειωθεί πως οι αρχαίοι Στωικοί —κυρίως οι ηγετικές φυσιογνωμίες της Σχολής, Ζήνων, Κλεάνθης και Χρύσιππος, έγραψαν μεν πολυάριθμα έργα, αλλά κανένα από αυτά δεν έχει διασωθεί, όπως συνέβη και με τα έργα της Μέσης Στοάς, με κυριότερους εκπροσώπους τον Παναίτιο και τον Ποσειδώνιο. Μόνον τα έργα των εκπροσώπων της Νεότερης Στοάς, Σενέκα, Επικτήτου και Μάρκου Αυρηλίου, έχουν διασωθεί και σε αυτά κυρίως στηρίχτηκε η αναβίωση της Στοάς στη λεγόμενη «κλασική παράδοση» κατά τον 17ο και τον 18ο αιώνα]. Ο Long συνέβαλε με μοναδικό τρόπο στην ανάδειξη της σημασίας της Ελληνιστικής Φιλοσοφίας (και κυρίως της Στωικής) στην αγγλόφωνη φιλοσοφική έρευνα.

Ήδη από την αρχική εμπλοκή του με τη φιλοσοφία των Στωικών, κατέδειξε ότι η ανασυγκρότηση και η ερμηνεία της Στωικής Φιλοσοφίας απαιτούν εκλεπτυσμένη γνώση των κλασικών γλωσσών, αρχαίων ελληνικών και λατινικών, και ευρεία εποπτεία όχι μόνον της αρχαίας φιλοσοφίας εν γένει αλλά και της νεότερης και σύγχρονης φιλοσοφίας, με σκοπό την ερμηνεία του στωικού λεξιλογίου και των ιδεών και κατηγοριών τις οποίες εισήγαγε στη φιλοσοφική προβληματική. Υπό αυτό το πρίσμα, αποτελούν μοναδική συμβολή στη μελέτη της ελληνιστικής φιλοσοφίας οι δύο τόμοι που εκπόνησε (σε συνεργασία με τον David Sedley), Τhe Hellenistic Philosophers. Vol. I The Principal Sources in Translation with Philosophical Commentary, CUP, 1987 — το οποίο μεταφράστηκε στα γερμανικά και τα γαλλικά— και Vol. 2. Greek and Latin texts with Notes and Bibliography (συνολικά και οι δύο πάνω από 1000 σελίδες). Πρόκειται για συλλογές πηγών που καθιστούν προσιτά τα σημαντικότερα κείμενα που αναφέρονται στους Επικούρειους, τους Στωικούς και τους Σκεπτικούς.

Είχε ήδη προηγηθεί η μελέτη του, Hellenistic Philosophy: Stoics, Epicureans, Sceptics (London Duckworth 1974/1986), η οποία είχε τεράστια διεθνή απήχηση. Μεταφράστηκε στα ισπανικά, στα ελληνικά (από τη Δραγώνα-Μονάχου και τον Στέλιο Δημόπουλο το 1987), στα ιταλικά (1991), στα ουγγρικά (1998), στα κορεατικά (2001), στα ιαπωνικά (2003) και στα τσεχικά (2003). Πρόκειται για ένα βιβλίο-υπόδειγμα συνθετικής μελέτης της Ελληνιστικής Φιλοσοφίας και σταθμό στην αγγλόφωνη έρευνα.

Ο Long, σε συνεργασία με άλλους ιστορικούς της φιλοσοφίας, συνέγραψε βιβλία για τον Θεόφραστο (1985), για το πρόβλημα του εκλεκτικισμού (1988/1996), για στοιχεία της ηθικής του Ιεροκλή (1992), εξέδωσε μαζί με άλλους το έργο, Images and Ideologies: Self-definition in the Hellenistic World (1993), πρωτότυπες μελέτες στον τόμο Stoic Studies (2001). Επιμελήθηκε τον τόμο Τhe Cambridge Companion to Early Greek Philosophy (1999), που μεταφράστηκε στα γερμανικά, ελληνικά (2005), στα κινεζικά (2006) και στα πορτογαλικά (2008).

Ιδιαίτερη μνεία απαιτούν η συμβολή του, Epictetus, A Stoic and Socratic Guide to Life (Oxford, Clarendon, 2002/2004), και το πρόσφατο και ιδιαίτερα εμβριθές και πανοραμικό της ελληνικής σκέψης βιβλίο του, Greek Models of Mind and Self (Harvard University Press, 2015), στο οποίο η έρευνά του ξεκινά με τον Όμηρο και καταλήγει στον Επίκτητο, την ηθική του οποίου συνδέει με αιτήματα της σύγχρονης εποχής. Χειρίζεται τα αρχαία ελληνικά σχεδόν ως μητρική του γλώσσα.

Ο Καθηγητής Long έχει ήδη συνεργασθεί με το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει δώσει διαλέξεις και διευθύνει σεμινάρια ύστερα από πρόσκληση του Τμήματος και έχει καθοδηγήσει φοιτητές ενδιαφερόμενους για την ελληνιστική φιλοσοφία.