Σε εξέλιξη η τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία που ξεκίνησε χθες το απόγευμα.

Η Άγκυρα ενημέρωσε ότι επλήγησαν 181 θέσεις Κούρδων ανταρτών με αεροπορικές επιδρομές και χρήση του πυροβολικού, πριν ξεκινήσει η χερσαία επέλαση τουρκικών στρατευμάτων που υποστηρίζεται από αντάρτες που πρόσκεινται στη συριακή αντιπολίτευση. Οι πρώτες πληροφορίες από την Κουρδική πλευρά αναφέρουν νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, ανακοίνωσαν αργά το βράδυ ότι απέκρουσαν χερσαία επίθεση τουρκικών δυνάμεων.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των ΗΠΑ στη Συρία, η αποχώρηση -στο περίπου, όχι ακριβώς- των Αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή μπορεί να ήταν κάτι που εδώ και καιρό επιθυμούσε ο Donald Trump, όμως το timing της απόφασης αιφνιδίασε τόσο Αμερικανούς αξιωματούχους, όσο και τους Koύρδους, που υπήρξαν σύμμαχοι των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Μιας και έφερε η κουβέντα το Ισλαμικό Κράτος, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι εξελίξεις θα δημιουργήσουν εκ νέου τις συνθήκες για επανεμφάνισή του. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Federica Mogherini, η οποία, σε συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου με αντικείμενο την τουρκική επέμβαση, προειδοποίησε ότι μπορεί να ανοίξει ένα νέο δραματικό κεφάλαιο στην ήδη σκοτεινή ιστορία του συριακού πολέμου και κάλεσε την Τουρκία “να σταματήσει αμέσως τη μονομερή στρατιωτική της δράση”, επισημαίνοντας ότι η δράση αυτή “παρέχει γόνιμο έδαφος για την αναζωπύρωση του Da`esh”, όπως είναι γνωστό το Ισλαμικό Κράτος.

Την ανησυχία του σχετικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξέφρασε και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και σταθερός υπερασπιστής των πολιτικών του προέδρου Trump, Lindsey Graham, ο οποίος έγραψε στο Twitter: “Προσευχηθείτε για τους Κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν αδιάντροπα από την κυβέρνηση Trump. Αυτή η κίνηση εξασφαλίζει την επανεμφάνιση του ISIS”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μοιάζει πάντως να πτοείται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη να διασφαλίσει ότι όλοι οι μαχητές της οργάνωσης που κρατούνται θα παραμείνουν στη φυλακή και ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα ανασυνταχθεί. Αν δεν γίνει αυτό, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι μαχητές του ISIS “πρόκειται να διαφύγουν στην Ευρώπη. Εκεί θέλουν να πάνε. Θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.”