ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε ημερίδα που αφορά τη διαχείριση των αστικών λυμάτων θα συμμετάσχει ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ

Στις εργασίες της Ημερίδας με θέμα  «Προκλήσεις που προκύπτουν στη διαχείριση των αστικών λυμάτων από την επικείμενη αναθεώρηση της Οδηγίας 91/271» θα συμμετάσχει, με την ιδιότητα του Προέδρου της ΕΔΕΥΑ ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα , την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023. στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου “Water Innovation and Circularity”.

Την Ημερίδα συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ )και η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Οι εισηγήσεις και ο διάλογος  που θα αναπτυχθεί μεταξύ των συμμετεχόντων στην Ημερίδα, θα επικεντρωθούν στην  πρόταση  που δημοσίευσε  η Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οκτώβριο του 2022,  για την αναθεώρηση της Οδηγίας 91/271 που αφορά  την επεξεργασία των αστικών λυμάτων,   η οποία στοχεύει:  

  • Στη μείωση της ρύπανσης, της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
  • Στη  βελτίωση της ποιότητας των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων.
  • Στη βελτίωση της πρόσβασης στην υγιεινή ειδικά για τους πιο ευάλωτους και περιθωριοποιημένους πολίτες.
  • Στη μετακύλιση του κόστους επεξεργασίας των μικρορρύπων στη βιομηχανία.
  • Στην απαίτηση για παρακολούθηση των παθογόνων και μικρορύπων στα λύματα.
  • Στην προώθηση ενός  πιο βιώσιμου και κυκλικού τρόπου διαχείρισης των αστικών λυμάτων,  σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.             

Στην Ημερίδα θα εξεταστούν οι αλλαγές που πρόκειται να επιφέρει η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης στους φορείς διαχείρισης των λυμάτων τόσο όσον αφορά τα απαιτούμενα έργα υποδομής που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν όσο και την καθημερινή λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.

Ο Δήμαρχος θα επιστρέψει στο Ρέθυμνο το βράδυ της Πέμπτης 8/6 και κατά τη διάρκεια της απουσίας του θα τον αναπληρώνει η Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Εθελοντισμού κ. Μπιρλιράκη Πέπη.