ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε κρίσιμη φάση η υπόθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Σε κρίσιμη φάση η υπόθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Εκκρεμότητες που πρέπει άμεσα να ξεπεραστούν αναδείχθηκαν με την ερώτηση του Α. Ξανθού στη Βουλή-συνάντηση με τον ΓΓ Περιφέρειας κ. Ροκαδάκη για την επίσπευση των διαδικασιών.

Σε πολύ κρίσιμη φάση βρίσκεται η υπόθεση της κατασκευής Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού στην ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού. Ο Υπουργός κ. Τασούλας, χωρίς να απαντά ευθέως στην ερώτηση αν υπάρχει η πολιτική βούληση για την προώθηση του έργου, αναφέρει ότι η ΚΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων έχει προτείνει να συμπεριληφθεί στο ΣΕΣ (2014-2020) η ανέγερση του Μουσείου και ότι η Διεύθυνση Μελετών Μουσείων του Υπουργείου έχει ζητήσει να πιστωθούν 150.000 ευρώ για την πρώτη φάση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου. Η εκκρεμότητα που επισημαίνεται στην απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η έγκριση αναθεώρησης του ισχύοντος ΓΠΣ του Δήμου Ρεθύμνου από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Το πρόβλημα είναι ότι η απάντηση του Υπουργείου είναι πανομοιότυπη με αυτή που δόθηκε πριν από 1,5 χρόνο, στην πρώτη κοινοβουλευτική παρέμβαση του κ. Α. Ξανθού (22/2/2013) για το θέμα αυτό. Αναδεικνύεται έτσι ένα σοβαρό πρόβλημα καθυστέρησης των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών, που κινδυνεύει να οδηγήσει σε οριστικό «βάλτωμα» την υπόθεση.

Ο κ. Α. Ξανθός ενημέρωσε πριν λίγες μέρες τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου για την απάντηση του Υπουργείου και ζήτησε τη συνδρομή τους στην προσπάθεια επίσπευσης των διαδικασιών. Επίσης πραγματοποίησε την Πέμπτη 7/8/2014 συνάντηση με ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Κ. Ροκαδάκη για να συζητήσει τις εξελίξεις αυτές και να αναζητήσει τρόπους επίλυσης των εκκρεμοτήτων. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο κ. Ε. Μαυράκης από τη Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ της Περιφέρειας. Διευκρινίστηκε ότι για να εγκριθεί από τον ΓΓ η αναθεώρηση του ΓΠΣ του Δήμου Ρεθύμνου απαιτείται η γνωμοδότηση του ΣΥΠΟΘΑ (Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) που λειτουργεί υπό την ευθύνη της αιρετής Περιφέρειας και ότι έχει μπει το θέμα της έγκρισης στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του στις 26/8/2014. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, μετά από τη θετική εισήγηση του ΣΥΠΟΘΑ, η έγκριση από τον ΓΓ πρέπει να θεωρείται δεδομένη και το σημερινό κώλυμα θα ξεπεραστεί. Στη συνέχεια βεβαίως θα χρειαστεί νέα συντονισμένη παρέμβαση των τοπικών φορέων προς το Υπουργείο Πολιτισμού, έτσι ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που περιγράφονται αναλυτικά στην απάντηση προς τον κ. Α. Ξανθό (έγκριση προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, έγκριση πίστωσης του κωδικού του έργου, ολοκλήρωση του διαγωνισμού, εκπόνηση μελέτης εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης κλπ ).

Με άλλα λόγια, η υπόθεση της ανέγερσης σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ρέθυμνο που «καρκινοβατεί» εδώ και χρόνια, μπορεί υπό προϋποθέσεις -και στο βαθμό που τηρηθούν οι δεσμεύσεις των αρμοδίων υπηρεσιών- να «ξεμπλοκάρει». Απαιτείται συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων και διαρκής κοινωνική και πολιτική πίεση για να δρομολογηθεί αμετάκλητα ένα τόσο σημαντικό έργο υποδομής για τον τόπο μας, αντάξιο του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής, που θα μπορεί να ενσωματωθεί στη λειτουργία της πόλης και να αποτελέσει ζωντανό «κύτταρο πολιτισμού» και πόλο έλξης επισκεπτών.