ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

«Σε τραγικό αδιέξοδο οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό»

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε ερώτηση στο Υπουργείο Εργασίας, με την οποία οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι έχουν περιέλθει σε τραγικό αδιέξοδο οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Σύμφωνα με καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), οι συνθήκες που επικρατούν, όσον αφορά στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, είναι τραγικές.

Ενώ διανύουμε το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμα εισπράξει την αποζημίωση ειδικού σκοπού (534€) του μήνα Μαΐου, ενώ την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι, προς το παρόν, δεν θα υπάρχει καμία απολύτως στήριξη στους εργαζόμενους που δεν θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις ή σε αυτούς που οι επιχειρήσεις έκλεισαν, όπως στον Όμιλο Μουζενίδη.

Παράλληλα, ενώ έχει περάσει σχεδόν ένα έτος, ακόμα δεν εμφανίζονται τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης εργασίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να λάβουν επιδόματα, να γράψουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς, να καταθέσουν τα χαρτιά τους για σύνταξη ακόμα και να κάνουν χημειοθεραπείες.

Επιπλέον, οι εργοδότες φαίνεται να αρνούνται να εφαρμόσουν τους νόμους και την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας (ΚΣΣΕ) προσφέροντας μισθούς πείνας με εξαντλητικά ωράρια, αφού δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, να μην προχωρούν στις επαναπροσλήψεις και, αν δεν έχουν πληρότητα, να εντάξουν το προσωπικό στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Τέλος, στον Επισιτισμό, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, καθώς οι εποχικά εργαζόμενοι στην εστίαση δεν δικαιούνται καμίας απολύτως στήριξης από το κράτος και είναι χωρίς εισόδημα και ασφάλιση από τον Φεβρουάριο του 2021.

Επειδή όπως προκύπτει από τα παραπάνω οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό βρίσκονται σε πολλαπλά αδιέξοδα,

Επειδή οι εργοδότες στην εστίαση δεν εφαρμόζουν την ΚΣΣΕ καθώς το Υπουργείο δεν την έχει κηρύξει υποχρεωτική ακόμα, με αποτέλεσμα να διαμορφώνουν δικούς τους όρους αμοιβής και εργασίας,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Τι άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες θα λάβει η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα κατάσταση στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό, ώστε να μην καταστρατηγούνται τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα;

2.Προτίθεστε να αποδεχτείτε άμεσα την πρόταση της ΠΟΕΕΤ για σύγκλιση τριμερούς συμφιλιωτικής σύσκεψης μεταξύ των εργαζομένων (ΠΟΕΕΤ) εργοδοτών (ΠΟΞ & ΠΟΕΣΕ) και Κυβέρνησης; Αν ναι, με ποιό χρονοδιάγραμμα;».

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Μουλκιώτης