ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σειρά διαλέξεων για τις οικογενειακές σχέσεις υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνου

Οι οικογενειακές σχέσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο σειράς διαλέξεων που θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του Τμήματος Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς καθώς και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνης, στο πλαίσιο κοινωνικής δράσης η οποία επενδύει στην εθελοντική εκπαίδευση  γονέων.

Οι διαλέξεις, με τίτλο «Οικογένεια, ένα συναισθηματικό καμίνι. Μας ζεσταίνει; Μας καίει; ή και τα δύο;» θα προσφερθούν από την κ. Μιχαηλίδη Ελένη, Τακτική Καθηγήτρια  Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Οι συγκεκριμένες διαλέξεις θα έχουν ψυχοδυναμική – ψυχαναλυτική κατεύθυνση και θα αναφέρονται στις σχέσεις των ζευγαριών, στις σχέσεις γονέων – παιδιών όπως και στις σχέσεις που διατηρούν οι νέες οικογένειες με τις οικογένειες προέλευσης των γονέων (παππούδες και γιαγιάδες).

Θα αναλυθούν κυρίως οι ασυνείδητες δυνάμεις οι οποίες πολύ συχνά προκαλούν δύσκολες, επώδυνες και πολλές φορές ανεξέλεγκτες καταστάσεις μέσα στις οικογένειες, παρά τις καλές προθέσεις και αισθήματα, τα οποία πιθανόν να διατηρούν μεταξύ τους τα μέλη τους.

Οι διαλέξεις θα έχουν διάρκεια δύο ωρών (6.00 μμ – 8.00 μμ)  και θα διεξάγονται στο αμφιθέατρο του  ΕΛΜΕΠΑ στα Περιβόλια, κατόπιν παραχώρησης του στο Δήμο από το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας  και Ακουστικής της  Σχολής Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κατά τις παρακάτω ημερομηνίες:

  1. Τετάρτη 6 Μαρτίου
  2. Τετάρτη 20 Μαρτίου
  3. Τετάρτη 3 Απριλίου
  4. Τετάρτη 17 Απριλίου

Η παρακολούθηση των διαλέξεων προσφέρεται δωρεάν.

Ωστόσο, επειδή η ψυχαναλυτική κατεύθυνση έχει έναν ιδιαίτερο κώδικα σκέψης και επικοινωνίας, προκειμένου ν αποφευχθεί είτε η ανεπαρκής είτε η λανθασμένη κατανόηση των παρεχόμενων πληροφοριών, εκ μέρους του ακροατηρίου παρακαλούνται οι συμμετέχουσες-ντες να  παρακολουθήσουν το σύνολο των  διαλέξεων  με συνέπεια και συνέχεια.

Καλούμε τις συμπολίτισσες  και συμπολίτες ν’ αξιοποιήσουν τη δυνατότητα  που τους παρέχεται  για  την έγκυρη  ενημέρωσή τους από την καταξιωμένη επιστήμονα  και την ευκαιρία  συμμετοχής τους σε μια  ωφέλιμη  διαλογική αλληλεπίδραση, πάνω  σ’  ένα  εξαιρετικά ενδιαφέρον και διαχρονικά  επίκαιρο θέμα όπως είναι οι οικογενειακές σχέσεις.

Για  την εγγραφή  τους ή για πληροφορίες,  οι ενδιαφερόμενοι-ες μπορούν να απευθύνονται  στα Γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας (έναντι Σχολής Χωροφυλακής, οδός  Ζυμβρακάκη 12,  στο ισόγειο) στην  κ. Μαρία Κουτάντου, κατά τις εργάσιμες ημέρες, από τις 8 το πρωί έως  τις 3.00 το μεσημέρι, ή να επικοινωνούν μέσω μέηλ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: mkoutantou@rethymno.gr ή στο τηλ:  28310 20468.    

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα της Καθηγήτριας Ελένης Μιχαηλίδου

Η κα Μιχαηλίδου είναι Tακτική Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστημίου Κρήτης.Έχει διατελέσει «Chartered psychologist της British Psychological Society» και «horonary research fellow» του School of Psychology του Πανεπιστημίου του Birmingham.Για πολλά χρόνια ήταν μέλος της Εταιρείας προστασίας ανηλίκων του νομούΡεθύμνου, όπως και ιδρυτικό μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Συμβουλευτικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κρήτης.Επίσης για πολλά χρόνια συμμετείχε στις εργασίες της Β΄ Ψυχιατρικής κλινικής,όπως και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιατρείου Οικογένειας του ΘεραπευτηρίουΨυχικών Παθήσεων Χανίων.

Οι μεταπτυχιακές και οι διδακτορικές της σπουδές (MSc., Ph D.) διεξήχθησαν στοSchool of Psychology, του Πανεπιστημίου του Birmingham, και αφορούν τηνανάλυση της ζωγραφικής των παιδιών και την ανίχνευση προβλημάτων (όπως ησεξουαλική κακοποίηση) μέσα από τις ζωγραφιές.Επιπλέον η κ. Μιχαηλίδη έχει εκπαιδευτεί στην ψυχοθεραπεία, σε ψυχαναλυτικέςσπουδές (University of Brunnel), σε ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις στη δυάδα«γονέας – παιδί» (Anna Freud Psychoanalytic center, Tavistock clinic).

Τα ενδιαφέροντα της κινούνται στην περιοχή των σχέσεων γονέων – παιδιών, στιςερωτικές σχέσεις, όπως και στα προβλήματα που υπάρχουν μέσα στις συγκεκριμένεςσχέσεις (πχ κακοποίηση των παιδιών, γονεϊκό στυλ, προβλήματα στη συμπεριφοράτων παιδιών, κλονισμός των ερωτικών σχέσεων, κακή επικοινωνία στα ζευγάριακλπ). Τέλος στα πλαίσια της ψυχοθεραπευτικής δράσης, η κ. Μιχαηλίδη ασχολείταικαι με το θέμα της μη λεκτικής επικοινωνίας.Στους συγκεκριμένους τομείς η ίδια έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων καθώς και 3βιβλία.