ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Ώρες αγωνίας για τους εγκλωβισμένους – Πάνω από 9.600 οι νεκροί

Στο πένθος και τα συντρίμμια έχουν βυθιστεί Τουρκία και Συρία, την ώρα που ολόκληρος πλανήτης παρακολουθεί συγκλονισμένος τις εξελίξεις μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Γκαζιαντέπ που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 9.600 ανθρώπων στις δύο χώρες.

Μετά από δύο και πλέον εικοσιτετράωρα, η αγωνία για τους ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια κορυφώνεται, με τις πιθανότητες δυστυχώς να περιορίζονται όσο οι ώρες και οι μέρες περνούν. Αυτή την άποψη εξέφρασε και ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε πως “εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες να υπάρχουν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια μόνο και μόνο από το κρύο γιατί δε θα μπορούσαν να αντέξουν”.

Συνολικά τουλάχιστον 8.700 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί στην Τουρκία από τα ερείπια, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT. Επιχειρούν τουλάχιστον 96.000 διασώστες και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό, κατά την τουρκική κυβέρνηση.

Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, άλλοι 1.280 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 2.600 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες με την ονομασία Λευκά Κράνη.

«Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά λόγω της παρουσίας εκατοντάδων οικογενειών κάτω από τα ερείπια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό», έγραψαν τα Λευκά Κράνη σε ανάρτησή τους.

Αγώνας δρόμου γίνεται και για τη μεταφορά τραυματιών από τις σεισμόπληκτες περιοχές σε νοσοκομεία άλλων πόλεων, όπως η Αγκυρα, Αττάλεια και η Κωνσταντινούπολη, καθώς όσα νοσοκομεία άντεξαν τα πλήγματα του Εγκέλαδου και εξακολουθούν να λειτουργούν έχουν ξεχειλίσει από τραυματίες. Δεκάδες νοσοκομεία εκστρατείας έχουν επίσης στηθεί σε πολλές περιφέρειες στα νότια και ανατολικά της Τουρκίας.

Τα τουρκικά μέσα περιγράφουν σκηνές αλλοφροσύνης πάνω από τα χαλάσματα, με συγγενείς αγνοουμένων να φωνάζουν για να τους ακούσουν οι επί δύο ημέρες παγιδευμένοι ενώ τα σωστικά συνεργεία απαιτούν ησυχία για να αφουγκραστούν τυχόν σημεία ζωής κάτω από τις άμορφες μάζες τσιμέντου.

Την ίδια ώρα σε κεντρικά σημεία των σεισμόπληκτων πόλεων οι άνθρωποι κοιμούνται αγκαλιασμένοι στις ανοικτούς χώρους και μέσα στα αυτοκίνητα ώστε να προστατευθούν από το αδυσώπητο ψύχος που – σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα – σαρώνει την περιοχή.

Υπάρχουν επίσης περιγραφές για περιπτώσεις δέντρων στο Καχραμανμαράς τα οποία έχουν κρατήσει ετοιμόρροπα κτίρια που έχουν γείρει πάνω τους από το να καταρρεύσουν.

Η κρατική αεροπορική εταιρία των Τουρκικών Αερογραμμών ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις από τις σεισμόπληκτες περιοχές θα είναι δωρεάν ως τουλάχιστον τις 13 Φεβρουαρίου.

Ενισχύονται οι ελληνικές δυνάμεις στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, ενισχύεται με επιπρόσθετες δυνάμεις η Ελληνική αποστολή που συνδράμει στις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην Τουρκία, προς αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού και σε άμεση συνεννόηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ομάδα με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.

Την ομάδα θα συνοδεύσουν επιπλέον ένας Αξιωματικός – Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης.