ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΧΟΡΟΣ

Σεμινάριο Κρητικών χορών από την Μουσικοχορευτική Παρέα “Κρητών Δράσεις”

Ημερομηνία : Σάββατο 30 Μαΐου 2015 , ώρα 18:00
Αίθουσα Μελαμπιανών Ρεθύμνου: Κουμουνδούρου 3 (όπισθεν Νοσοκομείου)
Oργάνωση Σεμιναρίου : Μουσικοχορευτική Παρέα “Κρητών Δράσεις”
Διδασκαλία : Γιάννης Μεγαλακάκης [ ερευνητής – δάσκαλος κρητικών χορών]
Πληροφορίες για το σεμινάριο : 6932086588

megalakakis-kriton-draseisΗ Μουσικοχορευτική Παρέα “Κρητών Δράσεις” φιλοξενεί τον Γιάννη Μεγαλακάκη το ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΜΑΪΟΥ στο Ρέθυμνο, στα πλαίσια του 3ου Σεμιναρίου Κρητικών Χορών.

Ο ενδιαφερόμενος θα διδαχτεί χορούς από ολόκληρη την Κρήτη ,αυτοσχεδιασμούς- φιγούρες, θα γνωρίσει την κρητική παραδοσιακή μουσική, τους καλλιτέχνες, την μαντινάδα, τα μουσικά όργανα και το σημαντικότερο θα μάθει να εκφράζει την ψυχή του μέσα από τον κρητικό χορό.

Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι προς εκπαίδευση μπορεί να είναι:

α. μαθητές ηλικίας άνω 14 ετών – κάθε καταγωγής & εθνικότητας – με βασικές γνώσεις κρητικών χορών, αλλά και με γνώσεις (σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο) σε άλλα είδη χορού.
β. χοροδιδασκάλους με γνώσεις και εξειδίκευση σε οποιοδήποτε είδος χορού ή χορών (ελληνικών, ευρωπαϊκών, latin, και οποιοδήποτε άλλων).

Στόχος μου είναι η δημιουργία καταρτισμένων και εμπνευσμένων χοροδιδασκάλων οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν στις χώρες διαμονής τους. Τελικός σκοπός είναι η αναβάθμιση και της τέχνης του κρητικού χορού σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Το όραμα της διδασκαλίας μας είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την Κρήτη και να τους αφήσουμε ελεύθερους να δημιουργήσουν ανάλογα με το χαρακτήρα τους, την πνευματική τους καλλιέργεια – παιδεία, τα βιώματά τους, την ηλικία τους και το χορευτικό τους ταλέντο. Δεν μας ενδιαφέρει να αντιγράψουν αυστηρά το δικό μας χορευτικό ύφος. Μέσα από διάφορες μεθόδους διδασκαλίας αποκτούν χορευτική προσωπικότητα και ελευθερώνουν τα συναισθήματά τους. Στόχος μας είναι να νιώσουν χορευτές.»

Στην Κρήτη ο αυτοσχεδιασμός στο χορό έχει το σημαντικότερο ρόλο. Ποτέ στην Κρήτη δεν υπήρχαν ομαδικές – συντονισμένες φιγούρες που βλέπουμε σε άλλες χορευτικές ομάδες. Όταν ο χορευτής δημιουργεί αυθόρμητα δικές του κινήσεις εν ώρα χορού είναι η κορυφαία του στιγμή, αλλά και η πιο δύσκολη.

Τι σημαίνει καλός χορευτής; Είναι αυτός που γνωρίζει σε βάθος την κρητική μουσική. Γνωρίζει να ξεχωρίζει από το άκουσμα και μόνο, ποιός καλλιτέχνης παίζει. Τα βήματά του είναι πάνω στο ρυθμό της μουσικής. Γνωρίζει την ιστορία και την καλλιτεχνική πορεία πολλών καλλιτεχνών. Ξέρει να ξεχωρίσει τον ήχο των κρητικών μουσικών οργάνων. Γνωρίζει την ιστορία, τους άγραφους κανόνες και το χορευτικό ύφος του κάθε χορού. Μπορεί να ”συνομιλήσει” χορεύοντας με τους μουσικούς γιατί αυτό που ακούει όταν χορεύει τον συγκινεί, μιλάει στη ψυχή του.

Αυτοσχεδιάζει και δημιουργεί δικές του φιγούρες, γεγονός που κάνει τον χορό του μοναδικό. Ο χορός του έχει προσωπικότητα και δεν αντιγράφει άλλους. Γνωρίζει ακόμα και την μαντινάδα πολλών τραγουδιών, στοιχείο που κάνει τη χορευτική του έκφραση άνετη, μοναδική και γνήσια.

Γιάννης Μεγαλακάκης
Ερευνητής – Δάσκαλος Κρητικών Χορών
gmegal@hotmail.com
6971870962
www.megalakakis.gr