ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Σενάρια για ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους στο Ισραήλ

Εντείνονται τις τελευταίες ώρες οι φόβοι για επικείμενες ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Έκτακτες συναντήσεις Νετανιάχου και οδηγίες προς τους ταξιδιώτες.

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το Ισραήλ, με τις φήμες για επικείμενη ιρανική επίθεση να γίνονται όλο και πιο έντονες. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναμένεται να συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους για να προετοιμαστούν για ενδεχόμενο πλήγμα από το Ιράν.

Η ένταση στην περιοχή έχει χτυπήσει «κόκκινο» και είναι απόρροια της αεροπορικής επιδρομής -πιθανότατα από το Ισραήλ- που σκότωσε ανώτερους Ιρανούς διοικητές, πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Αρκετές χώρες έχουν, πλέον, προειδοποιήσει τους πολίτες τους σχετικά με τα ταξίδια στις δύο χώρες. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CBS News ότι μια μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί άμεσα.

Ο Νετανιάχου, σύμφωνα με το BBC που επικαλείται τον τοπικό Τύπο, θα συναντηθεί με μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και του στελέχους της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ.

Σενάρια για επίθεση με 100 drones

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, με τον οποίο μίλησε το CBS, προειδοποίησε ότι το Ιράν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δεκάδες πυραύλους κρουζ και ενδεχομένως βαλλιστικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά θα στόχευαν στρατιωτικούς στόχους στο Ισραήλ, το οποίο θα κληθεί -εφόσον οι φήμες επιβεβαιωθούν- να αμυνθεί.

Ο αξιωματούχος, πάντως, πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη η πιθανότητα το Ιράν να κάνει πίσω.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για το μέγεθος, την κλίμακα, την έκταση του πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτή η επίθεση» δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι, επισημαίνοντας ότι η ιρανική απειλή υφίσταται και ότι η Ουάσινγκτον «παρακολουθεί την κατάσταση όσο πιο στενά μπορούμε».

Ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη υποσχεθεί στο Ισραήλ την “αμέριστη” υποστήριξη της χώρας του σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης.

Η αυξανόμενη ένταση οδήγησε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία και η Αυστραλία να προειδοποιήσουν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απαγόρευσε, επίσης, στο διπλωματικό προσωπικό και τις οικογένειές τους που εδρεύουν στο Ισραήλ να ταξιδεύουν εκτός των πόλεων Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ και Μπερσέμπα.

Ανησυχία στο Ισραήλ

Το ενδεχόμενο μιας ιρανικής επίθεσης έχει προκαλέσει ανησυχία και αγωνία στο Ισραήλ. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει απευθύνει κάποια νέα σύσταση προς τον πληθυσμό, πέραν των υφιστάμενων οδηγιών για την προμήθεια νερού, τροφίμων για τρεις ημέρες και βασικών φαρμάκων.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο, ωστόσο, μετέδωσε ότι οι τοπικές αρχές ενημερώθηκαν να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης, μεταξύ άλλων αξιολογώντας την κατάσταση των δημόσιων καταφυγίων.

Την περασμένη εβδομάδα, δε, εν μέσω των πρώτων ενδείξεων ότι μια ιρανική αντίδραση ήταν πιθανή, ο ισραηλινός στρατός ακύρωσε τις άδειες για τα μάχιμα στρατεύματα, ενίσχυσε την αεράμυνα και κάλεσε εφέδρους.