ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σύλλογος γονέων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου: Συμμετοχή στο 11o Συνέδριο για τον Αυτισμό (Εδιμβούργο)

autism-europe-reth-4

Είναι μεγάλη η τιμή για το Σύλλογο γονέων κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ν. Ρεθύμνου που επιλέχθηκε ως φορέας να συμμετέχει στο XI Autism Europe International Conference 2016, στο διεθνές συνέδριο για τον αυτισμό που έγινε στο Εδιμβούργο στις 16 – 18 Σεπτεμβρίου 2016.

Στην παγκόσμιας εμβέλειας αυτή διοργάνωση πήραμε μέρος με εκπροσώπηση από ένα μέλος του Δ.Σ του συλλόγου μας αξιοποιώντας μερική κάλυψη εξόδων από υποτροφία από το JIM Foundation η οποία δόθηκε μόνο σε 30 επιλεγμένους φορείς που ασχολούνται με άτομα με αυτισμό από διάφορα μέρη του κόσμου.

autism-europe-reth-1

Τα δεδομένα που αποκομίσαμε ήταν εξαιρετικά τόσο σε επίπεδο νέων παρεμβάσεων και τεχνικών που παρουσιάστηκαν, κυρίως με τη χρήση της τεχνολογίας όσο και της διασποράς της ενημέρωσης από φορείς από όλο τον κόσμο, σε επίπεδο πειραματικών μεθόδων, προγραμμάτων, οργανωμένων μελετών και στατιστικών δεδομένων.

1750 σύνεδροι ήταν παρόντες, επιστήμονες από πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα από όλο τον κόσμο, γονείς, επαγγελματίες ειδικής αγωγής, θεραπευτές και άτομα με αυτισμό σε ένα τεράστιο υπερσύγχρονο χώρο το Edinburgh International Convention Centre. Οι παρουσιάσεις γινόταν με 6-8 παράλληλες συνεδρίες και εργαστήρια ενώ εκατοντάδες ήταν οι εκθέτες από όλον τον κόσμο και 250 οι κάτοχοι πόστερ (αναρτημένων ανακοινώσεων) μελετών πρωτότυπων από όλη την υφήλιο. Πολυπληθής ήταν η παρουσία συλλόγων , ομάδων γονέων από πολλές χώρες με εντυπωσιακά επιτεύγματα στην παρέμβαση και οργάνωση των μελών τους και στην διασπορά της γνώσης και εξιδεικευμένης παρέμβασης στις χώρες τους τόσο στο σχολικό περιβάλλον με εκπαιδεύσεις όσο και στο εργασιακό περιβάλλον των ενήλικων ατόμων.

autism-europe-reth-2

Επίσης συγκινητική ήταν η παρουσία ατόμων με αυτισμό, που είχαν ανακοίνωση ή παρεβρίσκονταν. Κάποιοι από αυτούς ήταν επιφανείς επιστήμονες του χώρου της Ειδικής Αγωγής και Έρευνας για τον αυτισμό. Τους απολαύσαμε σε συγκλονιστικές αυτοβιογραφικές παρουσιάσεις για τον κόσμο του αυτισμού και τον αγώνα τους για επιβίωση και ίση αντιμετώπιση μέσα στον δικό μας κόσμο. Το επόμενο διεθνές συνέδριο ανακοινώθηκε ότι θα λάβει χώρα το 2019 στο Παρίσι.

Μέσα από αυτή την εμπειρία που ζήσαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας απλά θα ήθελα να αναλογιστούμε πόσο σημαντικό είναι να γίνεται πρώιμη παρέμβαση στον Αυτισμό. Η εξέλιξη των ατόμων είναι θεαματική αν δεχτούν από την βρεφική τους ήδη ηλικία εκπαίδευση από εξιδεικευμένο προσωπικό. Επίσης είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή του γονέα ως συνεκπαιδευτή και συνοδοιπόρου στο παιδί σε όλες τις φάσεις της παρέμβασης, με ακολουθία και συνέχεια στο σπίτι ή έξω από το θεραπευτικό χώρο.

autism-europe-reth-3

Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε ο Σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου τολμά να κάνει το μεγάλο βήμα, πιστοί στο όραμα μας και τον 10ετή αγώνα μας για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους.

Από την 1η Σεπτεμβρίου λειτουργεί για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμέΑ με το όνομα «ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου. Σε αυτή τη δομή φιλοξενούμε πλέον μόνιμα 20 άτομα με αναπηρίες από 4 -17 ετών για το Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμέΑ σε βάση ημερήσιας απογευματινής απασχόλησης. Μέσα στο ΚΔΑΠ υποστηρίζουμε τα άτομα με αυτισμό σε ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών παρεμβάσεων και δημιουργικών δράσεων κοινωνικοποίησης των παιδιών, παρέχοντας παράλληλα και υποστήριξη σε γονείς, αλλά και πολλές κοινωνικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για όλους τους πολίτες.

Η ενεργή στάση μας απέναντι στην αναπηρία εν γένει μας καλεί να σας προσκαλέσουμε με τη σειρά μας για τη δική σας υποστήριξη και συμμετοχή. Είναι θέμα ευθύνης απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και απέναντι στην κοινωνία μας που χρειάζεται να είναι φωτεινή και ανοιχτή στη διαφορετικότητα. Σας καλούμε να μας γνωρίσετε και να μας υποστηρίξετε υλικά και ηθικά.

Το σύνθημα μας είναι αυτό που λέει το όνομα μας «ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ». Για τις δράσεις μας δειτε το www.autismreth.gr και για την υποστήριξή σας παρακαλούμε επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα:6936704854 και 6948590359.