ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σημαντικές διακρίσεις για έντεκα επιχειρήσεις του Ρεθύμνου στον 11ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου

Ολοκληρώθηκε κατά το διάστημα 21-23 Μαρτίου ο 11ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς του νησιού.

Αξιολογήθηκαν 113 δείγματα από 74 τυποποιητές και παραγωγούς της Κρήτης στις εγκαταστάσεις του  Οργανοληπτικού Εργαστήριου Κρήτης ΑΣΡ, στο Ρέθυμνο,  ενώ οι διακρίσεις απονεμήθηκαν  την Κυριακή, 23 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο Aquila Atlantis στο Ηράκλειο. Τα δείγματα ελαιολάδου που διαγωνίστηκαν προέρχονταν κυρίως από την ποικιλία Κορωνέικη, ενώ στον διαγωνισμό συμμετείχαν δείγματα από την ποικιλία τσουνάτη, blend θρουμπολιά/χονδρολιά, blend τσουνάτη/κορωνέικη, blend κορωνέικη/αγριελιά και blends από κρητικές ποικιλίες. Στο σύνολο των 113 δειγμάτων, διαγωνίστηκαν 51 στην κατηγορία συμβατικής καλλιέργειας, 32 στη βιολογική καλλιέργεια και 29 δείγματα στην κατηγορία ΠΟΠ –ΠΓΕ.

Επιπρόσθετα, την Τετάρτη 19 Μαρτίου, διεξήχθη η αξιολόγηση των συμμετοχών στη νέα Κατηγορία του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου, την Καινοτομία. Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του,  Κωνσταντίνος Σπυριδάκης.

Σε αυτή την κατηγορία συμμετείχαν συνολικά 17 επιχειρήσεις, 6 στην υποκατηγορία της «συσκευασίας» και 11 στην υποκατηγορία «ελαιοτουρισμός – εστίαση». Η Γεωγραφική κατανομή είχε ως εξής: 7 από τον νομό Ηρακλείου, 5 από τα Χανιά, 3 από το Ρέθυμνο και 2 επιχειρήσεις από τον νομό Λασιθίου. Δόθηκαν 2 βραβεία και 3 τιμητικές διακρίσεις για την συσκευασία και  4 βραβεία και 7 τιμητικές διακρίσεις για την «εστίαση – ελαιοτουρισμό».

Την Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Μαρτίου διεξήχθη η αξιολόγηση στο εργαστήριο οργανοληπτικής αξιολόγησης Ελαιολάδου Κρήτης ΑΣΡ, με τη συμμετοχή 8 κριτών από την Κρήτη. Επικεφαλής του panel του Διαγωνισμού ήταν η κα Χριστοπούλου Έφη, Χημικός, εμπειρογνώμονας της Ε.Ε και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, θεμελιώτρια της οργανοληπτικής αξιολόγησης στην Ελλάδα, με εμπειρία από το 1982 έως σήμερα. Την ευθύνη του διαγωνισμού είχε η κα Γερμανάκη Ελευθερία, panel supervisor του Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Κρήτης Α.Σ.Ρ., με πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν και φέτος από εκπαιδευμένους δοκιμαστές, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα, έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου και έχουν συμμετάσχει ως κριτές σε ελληνικούς η/και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου.

Οι κατηγορίες των βραβείων και διακρίσεων ήταν τρεις:

  • Τυποποιημένο ελαιόλαδο συμβατικής καλλιέργειας (συμπεριλαμβάνονται τα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης)
  • Τυποποιημένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας (με προσκόμιση αντίστοιχου πιστοποιητικού)
  • Τυποποιημένο ελαιόλαδο με πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ (με προσκόμιση αντίστοιχου πιστοποιητικού)

Βραβεύτηκε και η κατηγορία Βest of Νομός, το καλύτερο ελαιόλαδο με γεωγραφικά κριτήρια οπότε είχαμε 4 νέες βραβεύσεις σε απόλυτη βαθμολογία ανεξαρτήτως της κατηγόρια, σε Βest of Chania, Βest of Rethymno, Βest of Heraklio και Βest of Lassithi.

Αναλυτικά, οι διακρίσεις των επιχειρήσεων του Ρεθύμνου ανά κατηγορία, έχουν ως εξής:

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑΕΜΠΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΛΙΑΣΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΒΡΑΒΕΙΑ
ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛ.AKALLI EVOOΧΟΝΔΡΟΛΙΑΡΕΘΥΜΝΟΥΕΠΑΙΝΟΣ
ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ ΕΠΕELAIOLADO EXTRA LADIΚΟΡΩΝΕΙΚΗΡΕΘΥΜΝΟΥΕΠΑΙΝΟΣ
ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕΕΛΑΙΟΥ ΒΙΟΣ- Εξαιρετικό Παρθένο ΕλαιόλαδοΚΟΡΩΝΕΙΚΗΡΕΘΥΜΝΟΥΕΠΑΙΝΟΣ
ΓΕΡΑΡΧΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕGOLDEN MILLΚΟΡΩΝΕΙΚΗΡΕΘΥΜΝΟΥΕΠΑΙΝΟΣ

Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.

ΕΠΩΝΥΜΙΑΕΜΠΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΛΙΑΣΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΠΟΠ/ΠΓΕΒΡΑΒΕΙΑ
ZERO OΝE OLIVE OIL KALLIGIANNIS FAMILYZERO ONE PREMIUMΚΟΡΩΝΕΙΚΗΡΕΘΥΜΝΟΥΠΟΠ ΒΟΡΕΙΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣΧΑΛΚΙΝΟ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑΕΜΠΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΛΙΑΣΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΒΡΑΒΕΙΑ
SILVERGRENN L.PEFKRATOΤΣΟΥΝΑΤΗΡΕΘΥΜΝΟΥΑΣΗΜΕΝΙΟ
ZERO OΝE OLIVE OIL KALLIGIANNIS FAMILYZERO ONE VERY LOW ACIDITYΚΟΡΩΝΕΙΚΗΡΕΘΥΜΝΟΥΕΠΑΙΝΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣCRETANTHOS ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΚΟΡΩΝΕΙΚΗΡΕΘΥΜΝΟΥΕΠΑΙΝΟΣ
ΚΑΦΦΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΠΗΓΗΚΟΡΩΝΕΙΚΗΡΕΘΥΜΝΟΥΕΠΑΙΝΟΣ
ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ ΕΠΕLADI BIOΚΟΡΩΝΕΙΚΗΡΕΘΥΜΝΟΥΕΠΑΙΝΟΣ
ΣΤΑΥΓΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣPLAKIAS OLIVE OILΚΟΡΩΝΕΙΚΗΡΕΘΥΜΝΟΥΕΠΑΙΝΟΣ
ΝΟΜΟΣBRAND NAMEΚΑΤΗΓΟΡΙΑΠΟΙΚΙΛΙΑΠΕΡΙΟΧΗ  ΠΑΡΑΓΩΓΗΣΕΤΑΙΡΙΑ
ΡΕΘΥΜΝΟΥEFKRATOΒΙΟΛΟΓΙΚΟΤΣΟΥΝΑΤΗΡΕΘΥΜΝΟSILVERGRENN L.P

BEST OF

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΝΟΜΟΣ BΡABEIO
CRETANTHOS OLIVE PARK & MUSEUMΕΜΠΟΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ  ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥΡΕΘΥΜΝΟΒΡΑΒΕΙΟ
AVLI RESTAURANTΞενοδοχειακες επιχειρησειςΡΕΘΥΜΝΟΒΡΑΒΕΙΟ
Ταβέρνα Κοσμάς – ΛΙΝΟΞΥΛΑΚΗΣ  ΚΟΣΜΑΣΕστιατόριοΡΕΘΥΜΝΟΔΙΑΚΡΙΣΗ