ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σημαντικές πτυχές του κοινωνικού φαινομένου της κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών αναδείχθηκαν σε ημερίδα στο Ρέθυμνο

Στο πλαίσιο της Ημερίδας που διενεργήθηκε την Παρασκευή 27 Μάϊου 2022, στο Ρέθυμνο από το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, με θέμα «Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων: Αναγνώριση της παιδικής κακοποίησης και περαιτέρω ενέργειες γνωστοποίησης στις αρμόδιες Αρχές», αναδείχθηκαν σημαντικές πτυχές του κοινωνικού φαινομένου της κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών.

Παρουσιάστηκαν τα νέα εργαλεία για τα Συστήματα Καταγραφής Δεδομένων στην παρακολούθηση του φαινομένου και προβλήθηκε ο καθοριστικής σημασίας ρόλος του Υπεύθυνου Προστασίας Ανηλίκων που εργάζεται σε φορείς, που φροντίζουν παιδιά.

Την ημερίδα προλόγισε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ρεθύμνης, κα. Καββάλου Μαρία και ακολούθησαν χαιρετισμοί από την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κα. Λιονή Μαρία, τον Δήμαρχο Ρεθύμνης, κ. Μαρινάκη Γιώργη, τον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Επιτροπάκη Σπυρίδωνα και εκπρόσωπο της Εκκλησίας.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν 130 άτομα με ειδικότητες όπως φροντιστές παιδιών, παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, βρεφονηπιοκόμοι, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και άλλες συναφείς ειδικότητες, από Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς Υγείας-Πρόνοιας, από την Α/βάθμια εκπαίδευση του Νομού, από βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, από το Κέντρο Κοινότητας, το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης, το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων Ρεθύμνης και της Περιφέρειας Κρήτης.
Επιστήμονες και επαγγελματίες από το χώρο της Υγείας, της Μέριμνας και της Δικαιοσύνης ανέλυσαν σημαντικούς άξονες για την αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών παραμέλησης και κακοποίησης παιδιού. Αναφέρθηκαν στις πολλαπλές διαστάσεις του φαινομένου στην σημερινή Ελληνική κοινωνία, καθώς και την ισχύουσα Νομοθεσία. Παράλληλα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θεσμό του Υπεύθυνου Προστασίας Ανηλίκων στις δομές/φορείς αλλά στον ρόλο της Αστυνομίας στην προστασία ανηλίκων θυμάτων βίας.

Αναλυτικότερα, ο πρώτος ομιλητής, ο κ. Νικολαΐδης Γεώργιος, Ψυχίατρος και Διευθυντής της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, αναφέρθηκε στην παιδική κακοποίηση και παραμέληση και ανέλυσε τους μύθους και την πραγματικότητα που επικρατούν επί του θέματος. Παρουσίασε διεξοδικά όλες τις μορφές της βίας. Την σκυτάλη παρέλαβε ο κ. Ντιναπόγιας Αθανάσιος, Ψυχολόγος και Συνεργάτης της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ο οποίος ανέλυσε λεπτομερώς τη διαχείριση αποκάλυψης περιστατικού κακοποίησης, μέσω του συστήματος CAN – MDS, ένα νέο εργαλείο, με το οποίο επιχειρείται η προώθηση συντονισμένης διατομεακής ανταπόκρισης σε περιστατικά κακομεταχείρισης παιδιών. Το πρώτο μέρος έληξε με την κα. Μάντεση Αναστασία, Ψυχολόγο και Συνεργάτιδα του ίδιου Φορέα, η οποία μας υπέδειξε τα σημάδια αναγνώρισης περιστατικών κακοποίησης – παραμέλησης παιδιών.

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας η κα. Καραδάκη Αθηνά, Αστυνόμος Β’ και Προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνης, επισήμανε τον ρόλο της Αστυνομίας στην προστασία των ανήλικων θυμάτων βίας με εκτενή αναφορά στο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, που αφορά στην πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής κακοποίησης. Τέλος, την Ημερίδα έκλεισε η κα. Πετράκου Κυριακή, Κοινωνική Λειτουργός – Σύμβουλος Τηλεφωνικών Γραμμών «197» και «1107», η οποία πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στο ρόλο του Ε.Κ.Κ.Α (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας) και του Εθνικού Συστήματος Καταγραφής και Παρακολούθησης, που αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο, μια βάση δεδομένων, που παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την πρόληψη και παρακολούθηση των αναφερόμενων περιστατικών βίας και κακοποίησης ανηλίκων.

Τη συγκεκριμένη εκδήλωση μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=LN7sskjfoWA