ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σημαντική εκπροσώπηση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης στην 51η γενική συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 51ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν)., που πραγματοποιήθηκαν στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, το διήμερο 27 και 28 Μαϊου 2022.

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, συμμετείχαν Πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων από τα νησιωτικά Επιμελητήρια μέλη του ΕΟΑΕΝ, με βασικούς κατά σειρά ομιλητές, το Σάββατο 28/05/2022, τον κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκη, Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τον κ. Εμμανουήλ Κόνσολα, Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, την κα Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την κα Μαριαλένα Αθανασοπούλου, Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης εκπροσωπήθηκε και συνεισέφερε στην προώθηση επιχειρηματικών ζητημάτων που απασχολούν την επιχειρηματικότητα του Ρεθύμνου, από τα Μέλη της Διοίκησης του, κ. Νικ. Ρειζάκη – Αντιπροέδρου του ΕΟΑΕΝ και Εμμ. Χλιαουτάκη, εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου στην Γενική Συνέλευση.

Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, κ. Ιωάννης Κουφίδης και ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης.

Ο κ. Ι. Κουφίδης, επισήμανε τις προσπάθειες που έχει ξεκινήσει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για την ανάδειξη της περιοχής του ως γαστρονομικού προορισμού, τονίζοντας ότι ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο τον οποίο πρέπει να εξελίξουμε όσο γίνεται περισσότερο και ότι τα τοπικά προϊόντα αποτελούν «σημαία» για το Επιμελητήριο.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ, κ. Σ. Σκιαδαρέσης, αναφέρθηκε στις συνέπειες των αλλεπάλληλων κρίσεων για τις νησιωτικές οικονομίες και στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των νησιών. Ζήτησε την εφαρμογή νέων στοχευμένων πολιτικών και μέτρων τα οποία θα στηρίξουν την νησιωτική επιχειρηματικότητα και οικονομία, όπως: α) την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, σ΄όλα τα νησιά, β) την επέκταση εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στα καύσιμα, γ) την εφαρμογή της αρχής ή «ρήτρας» νησιωτικότητας, και δ) την ιδιαίτερη στήριξη των μικρών νησιών, που χαρακτηρίζονται ως νησιά διπλής νησιωτικότητας, ώστε να κρατηθούν ζωντανά.

Επίσης έθεσε και το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον τουριστικό κλάδο, που υπολογίζεται σε 50.000 θέσεις, προτείνοντας να αντιμετωπιστεί με τη χρησιμοποίηση εργαζόμενων από τρίτες χώρες και με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας καταγραφής και εύρεσης εργασίας μέσω της ΚΕΕΕ.

Στην συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν στους συνέδρους ο Πατήρ Γεώργιος Κυριάκου, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, οι Βουλευτές Χαλκιδικής: κα Κυριακή Μάλαμα και κ. Απόστολος Πάνας, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στυλιανός Βαλιάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Βορ. Αιγαίου κ. Λεωνίδας Αθηνάδης, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Χαλκιδικής κ. Γεώργιος Πασαλής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμμουλιανής κ. Κων/νος Τσακνής και ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής κ. Νικήτας Μαρτυγάκης. Επίσης προβλήθηκε βιντεομήνυμα του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και διαβάστηκαν μηνύματα του Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη και του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιου.

Στην Ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ε. Κουτουλάκης, παρουσίασε τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια για την θωράκιση των νησιών, τονίζοντας ότι έχει γίνει μια συστηματική δουλειά για την άσκηση μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής αναπτυξιακής πολιτικής και στα χέρια μας έχουμε πλέον σημαντικά εργαλεία και πόρους για την εφαρμογή της. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο αναμορφώνεται και η επέκτασή του μέτρου στα καύσιμα θεωρείται δεδομένη, με την ολοκλήρωση της μελέτης που διεξάγεται. Τόνισε την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων νησιωτικών επιχειρήσεων και το σημαντικό ρόλο που επιβάλλεται να διαδραματίσουν τα Επιμελητήρια για το σκοπό αυτό. Εξήρε την στενή και εποικοδομητική συνεργασία του ΕΟΑΕΝ με το Υπουργείο Ναυτιλίας και την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, χαρακτηρίζοντας τον ως βασικό θεσμικό συνομιλητή σε θέματα νησιωτικής ανάπτυξης.

Σε διαδικτυακή σύνδεση από την Κάλυμνο που βρισκόταν, ο κ. Εμμανουήλ Κόνσολας, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους και τις προτεραιότητες που πρέπει να χαρακτηρίζουν μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική. Ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται να αποκτήσει μια νησιωτική πολιτική και ότι τα νησιά πρέπει να έχουν διακριτική και διακριτή μεταχείριση στην πολιτική συνοχής της Ε.Ε. Επίσης τόνισε την ανάγκη στήριξης των μικρών νησιών με δωρεάν ενδονησιακές μεταφορές για τους μόνιμους κατοίκους, καθώς και την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στις θαλάσσιες μεταφορές, μετά την ευνοϊκή για τη χώρα μας απόφαση για το ΦΠΑ, του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.
Τέλος, πρότεινε τα συμπεράσματα της Γ.Σ. να συζητηθούν ως μοναδικό θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής.

Η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χ. Καλογήρου, χαρακτήρισε τον αγροδιατροφικό τομέα ως κυρίαρχο στοιχείο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου των νησιών, τονίζοντας ότι ο τουρισμός δεν είναι αρκετός για την ανάπτυξη ενός τόπου, αλλά χρειάζεται ένα συνολικό μοντέλο που θα περιλαμβάνει όλους τους τομείς της οικονομίας. Τα μοναδικά προϊόντα που παράγουν τα νησιά είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός, δεδομένου ότι από τα 113 ελληνικά προϊόντα του καταλόγου ΠΟΠ-ΠΓΕ , τα 57 δηλαδή το 51% παράγεται στα νησιά. Η ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα στα νησιά εντάσσεται στην εθνική προσπάθεια που γίνεται για την άσκηση μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πολιτικής στο νησιωτικό χώρο. Τα παραγόμενα προϊόντα είναι αυτά που εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν ενός τόπου και του δίνουν την ιδιαίτερη ταυτότητα. Επίσης αναφέρθηκε στα δύο ειδικά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αυτό των «Μικρών Νησιών του Αιγαίου», προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ και του «Πράσινου Αγροτουρισμού» προϋπολογισμού 49 εκατ. ευρώ, που λειτουργούν συμπληρωματικά με τα προγράμματα άλλων Υπουργείων και στηρίζουν την σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό.

Με διαδικτυακή σύνδεση η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κα Μαριαλένα Αθανασοπούλου παρουσίασε αναλυτικά τα διαθέσιμα εργαλεία πρόληψης και διαχείρισης της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, που προβλέπει ο νόμος (ν. 4738/2020) «Ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» . Επειδή το σοβαρό αυτό ζήτημα απασχολεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα νησιά και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί το ανάλογο ενδιαφέρον, συμφωνήθηκε στενότερη συνεργασία μεταξύ ΕΟΑΕΝ και Ειδικής Γραμματείας για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Στην συνεδρίαση της Παρασκευής 27 Μαϊου 2022, η Αν. Καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Νάνσυ Αλωνιστιώτη, παρουσίασε τις δραστηριότητες του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας LIVINGTRAC του ΕΚΠΑ, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της KNOWLEDGE AE, κ. Βασίλης Χριστίδης, παρουσίασε την καινοτομική “Ψηφιακή Πλατφόρμα (One Stop Shop) για την προώθηση του συνολικού Τουριστικού προϊόντος” των περιοχών που καλύπτουν τα Επιμελητήρια.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Νίκος Ρειζάκης τόνισε την ανάγκη οριοθέτησης χρήσεων γης στα νησιά για βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη των τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην άμεση ενίσχυση των Επιμελητηρίων ως συμβουλευτικά όργανα των επαγγελματιών, μέσω της καθιέρωσης υποχρεωτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης (κοστολόγια, νέες τεχνολογίες και διαχείριση προσωπικού) ώστε να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών της αγοράς.

Επίσης, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ομόφωνα ενέκριναν τον διοικητικό απολογισμό έτους 2021, καθώς και τον απολογισμό εσόδων-εξόδων 2021 και τέλος ομόφωνα αποδέχθηκαν την πρόταση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης να φιλοξενήσει την επόμενη 52η Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ.