ΑΠΟΨΕΙΣ

Σημείωμα για το βιβλίο «Συνθέσεις Ρόδων» του Αιμίλιου Γάσπαρη

Σημείωμα για το βιβλίο «Συνθέσεις Ρόδων» του Αιμίλιου Γάσπαρη, Εκδόσεις Σωτηρόπουλος, Αθήνα 2019, σελίδες 145

Σε κάθε σελίδα του βιβλίου «ΣυνθέσειςΡόδων» του Αιμίλιου Γάσπαρη ένας περιρρέων λυρισμός συγκρούεται με την ωμή πραγματικότητα. Ένας ρεαλισμός που αναδύεται μέσα από τον πλούσιο αφηγηματικό του λόγο. Φράσεις κοφτές. Μερικές φορές σαν μαχαιριές. Μπηχτές στα πλευρά, να υπάρχει η πληγή, χωρίς να σκοτώνει. Αλήθειες που δεν παραδέχεσαι ανοικτά, αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Στα γεγονότα που έζησε η γενιά μας και που καλύφθηκαν στις στάχτες του χρόνου ξεχνώντας τον αρχικό σκοπό. Εικόνες που παραμένουν στη μνήμη του ρομαντικές, γλαφυρές στην περιγραφή τους.

Ένας παραδοσιακός ροδίτικος πάγκος, το τόσο χαρακτηριστικό αυτό έπιπλο. Έργο χεριών με μεράκι, μια καθοριστική ύπαρξη αποκτά μια δυνατή λογοτεχνική διάσταση. Δέντρα και λουλούδια που κόπηκαν και ξεριζώθηκαν για να γίνει η διπλανή πολυκατοικία. Θύμησες νιότης καρφιτσωμένες στη μνήμη γερά αναγεννώνται στις σελίδες του βιβλίου, φρέσκες ξανά κι αναμετρώνται με τον ίδιο, που στο πέρασμα των χρόνων έχει αποκτήσει, για τα ίδια γεγονότα μια άλλη, διαφορετική κριτική ματιά.

Κι όμως στο βάθος του παραμένει ο ίδιος ο στρατιώτης, με τα όνειρα και τις ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, ο ίδιος που φύλαγε στη σκοπιά του, εκεί που είχε το χρόνο να σκέπτεται, να κρίνει και να αιτιολογεί ιδέες και γεγονότα. Πολλές φορές το ύφος του είναι ειρωνικό, σατιρικό. εμπαικτικό προς το υπάρχον ”σύστημα”.

Όλο το βιβλίο μια εκτόνωση του στρατιώτη. Το μπλοκ ζωγραφικής, ο εξομολόγος του στις δύσκολες ώρες της σιωπής, της υποχρεωτικής μοναξιάς του καθήκοντος, αποτύπωσε σπαράγματα φύσης, αρχαίας ομορφιάς, στρατιώτες, εκκλησιές καικάστρα. Ένα βιβλίο γεμάτο, μια ποίηση πλήρης και μια σειρά πολύ όμορφων σχεδίων για τη Ρόδο, αφιερωμένο στο νησί που τόσο τον κέρδισε και τόσο πολύ, όπως είναι φανερό και με το λόγο και την εικόνα, τόσο αγάπησε.

Σοφία Σπύρου, Συγγραφέας, Γενική Γραμματέας Φιλολογικής Στέγης Πειραιά