ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Σημείο αναφοράς η 20η Φεβρουαρίου για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα

Τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση, καλείται να συντάξει η κυβέρνηση μετά τη μίνι σύνοδο για την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

τσίπρας meeting 8

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, δεσμεύτηκαν μάλιστα πως οι απαραίτητες διαδικασίες θα γίνουν άμεσα.

Όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε και το υπογράφουν και οι επτά «πλευρές» που συμμετείχαν στη συζήτηση, όλοι αποδέχονται απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015. Μάλιστα, δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν το έργο τους και να το ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες» υπογραμμίζεται στο κείμενο, σημειώνοντας ότι «το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015. Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Τσίπρας: «Ξαναβάλαμε στις ράγες τη διαδικασία, γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί»

Ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της συνόδου εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες. «Κυρίως -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, δηλαδή την πέμπτη αξιολόγηση και το «μέιλ Χαρδούβελη».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα υλοποιήσει. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν το συντομότερο δυνατό ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προωθήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα εκταμιεύσουν σημαντικά ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Σημείωσε, πάντως, πως το ύψος του ποσού αυτού θα το ανακοινώσει ο Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής αύριο.

Πλήρη υπευθυνότητα στις μεταρρυθμίσεις ζήτησε η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως έγινε μια ήρεμη και συλλογική συζήτηση, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

«Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευτήκαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα ως προς τις μεταρρυθμίσεις», είπε η καγκελάριος, συμπληρώνοντας πως τις επόμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει μια ολοκληρωμένη λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

«Δεν πρόκειται για έναν πρώτο κατάλογο, αλλά για μια ολοκληρωμένη λίστα με μεταρρυθμίσεις», τόνισε η Μέρκελ, κάνοντας λόγο για προσωπική δέσμευση από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού να στείλει άμεσα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε πως οι πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των θεσμών θα διενεργούνται στις Βρυξέλλες.

Ερωτηματικό για την εκταμίευση της δόσης

Μπερδεμένες φαίνεται ότι είναι οι απόψεις των διάφορων πλευρών σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η 5η αξιολόγηση, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε πως η εκταμίευση θα γίνει στη βάση της αξιολόγησης και θετικής αποτίμησης του προγράμματος. Στο ίδιο… μήκος κύματος και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δήλωσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα εξεταστούν από δημοσιονομικής απόψεως».

Ολάντ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για την Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της επταμερούς συνάντησης, ότι η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει.

«Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το ίδιο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος ανέφερε ότι εφόσον η ελληνική πλευρά εντείνει τους ρυθμούς της, θα συγκληθεί σύντομα έκτακτο Eurogroup το οποίο θα αποφανθεί για την εκταμίευση των δανείων που η χώρα έχει λαμβάνειν.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι δεν υπήρξε έντονη συζήτηση στη διάρκεια της συνάντησης και ότι είναι σαφής η πολιτική βούληση του Έλληνα πρωθυπουργού να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ενώ τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά για την Ελλάδα.

efsyn.gr