ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο πρόγραμμα “SAVE (Solution Against Violence in Europe)”

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου “SAVE” – “Solution Against Violence in Europe”, “Αντιμετώπιση της Βίας στην Ευρώπη”, του προγράμματος DAPHNE III, που πραγματοποιήθηκε στην Βαλένθια της Ισπανίας.

“SAVE” – “Solution Against Violence in Europe”,

To SAVE επιδιώκει να διαμορφώσει ένα καινοτόμο «Μοντέλο» πρόληψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης περιστατικών βίας στα παιδιά με τη χρήση Καινοτόμων Εργαλείων Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT tools). Το Μοντέλο αυτό θα διατεθεί στις συμμετέχουσες Περιφέρειες προκειμένου να καλύψουν αντίστοιχες κοινωνικές ανάγκες των περιοχών τους με τη συνεργασία τοπικών και κρατικών φορέων. Οι εταίροι του έργου εκπροσωπούν Περιφέρειες, Πανεπιστήμια και άλλους φορείς του κοινωνικού τομέα από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία. Από την Ελλάδα συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης. Το έργο υλοποιείται από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων παρουσιάστηκε ένα θεατρικό δρώμενο από Ιταλούς ηθοποιούς με θέμα την «σιωπή» που τυλίγει τα θύματα βίας παιδικής ηλικίας. Το κοινό που παρακολούθησε την παράσταση, εκτός από τους εταίρους του έργου ήταν και παιδιά σχολικής ηλικίας. Ο κύριος στόχος του δρώμενου ήταν η ευαισθητοποίηση γύρω από το πρόβλημα της παιδικής κακοποίησης και ο διδακτικός χαρακτήρας του έργου το οποίο δύναται να συμβάλλει στην πρόληψη και ανίχνευση της κακοποίησης παιδιών.

Με την παρουσία εξειδικευμένων στελεχών του Πανεπιστημίου της Βαλένθια, συζητήθηκαν ζητήματα οργάνωσης του περιεχομένου των σύγχρονων εργαλείων Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT tool) που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλύψουν λειτουργικά στους στόχους που θέτει το «Μοντέλο» και να καταστούν σημαντικά υποστηρικτικά εργαλεία για τους φορείς που μπλέκονται στη διαδικασία πρόληψης ανίχνευσης και αντιμετώπισης των περιστατικών βίας στα παιδιά.

Επίσης, συζητήθηκε διεξοδικά το πώς θα υλοποιηθεί η πειραματική φάση του «Μοντέλου» η οποία στοχεύει στην εμπλοκή γονέων δασκάλων και μαθητών ηλικίας 10 έως 15 ετών, σε κάθε Περιφέρεια. Οι προαναφερθείσες ομάδες με την εμπλοκή ειδικευμένων επιστημόνων (ψυχολόγων, παιδοψυχολόγων, κ.α.) θα συμμετέχουν σε θεματικά εργαστήρια όπου θα δουλέψουν γύρω από τα ζητήματα της πρόληψης, της ανίχνευσης της παιδικής κακοποίησης καθώς και της εκμάθησης τρόπων αυτοπροστασίας και έτερο-προστασίας των παιδιών από την βία.

Οι ειδικοί επιστήμονες που θα παρίστανται στα εργαστήρια θα χρησιμοποιήσουν ένα εγχειρίδιο, το οποίο θα είναι κοινό για όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο εταιρικό δίκτυο του SAVE, και θα επέχει θέση εργαλείου- εντύπου δοκιμασμένου για την αποτελεσματικότητα του στην εκπαίδευση για την πρόληψη και την ανίχνευση της βίας. Το εν λόγω εγχειρίδιο θα κατασκευαστεί έως το τέλος του μήνα από ειδικευμένους επιστήμονες που εργάζονται στον Οργανισμού Emma Zadov (Σλοβενία) που υποστηρίζει θύματα βίας στην Σλοβενία.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχαν, η Δρ. Βλασάκη Κατερίνα (συντονίστρια του έργου), και η κοινωνιολόγος MSc Μαρκάκη Καλλιόπη (ειδική στην θεματική ενότητα του έργου για τη βία στα παιδιά).

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο: avlasaki@crete.gov.gr και kmarkaki@crete.gov.gr