Συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα για την επιβίωση των αγροτοκτηνοτρόφων

Ο Ανδρέας Ξανθός στο πλάι των αγροτώνΔήλωση συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών, εξέδωσε ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ξανθού: 

“Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτών του Ρεθύμνου και όλης της Ελλάδας που αντιστέκονται στην καταστροφή του παραγωγικού ιστού του πρωτογενούς τομέα, μια καταστροφή που είναι αποτέλεσμα μιας μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται χωρίς όρια. Ενώ ο μισός πληθυσμός αυτής της χώρας αδυνατεί να έχει μια ικανοποιητική διατροφική επάρκεια για να επιβιώσει, την ίδια στιγμή ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος αδυνατεί να παράγει αγροτικά προϊόντα και όταν παράγει δεν μπορεί επίσης να επιβιώσει. Οι αγρότες-κτηνοτρόφοι, βιώνουν έντονα την εγκατάλειψη και τη φτωχοποίηση και με τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου το ξεκλήρισμα.

Στα ασήκωτα βάρη της μικρομεσαίας αγροτικής εκμετάλλευσης με το μεγάλο κόστος παραγωγής, στις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, στα κόκκινα δάνεια, στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, έρχεται να προστεθεί και το νέο φορολογικό πλαίσιο φορολόγησης των αγροτών που ουσιαστικά χωρίς πραγματικό δημοσιονομικό όφελος, χωρίς διάλογο, με αποσπασματικά-φορομπηχτικά μέτρα και κυρίως χωρίς αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού του αγροτικού εισοδήματος βάζει την ταφόπλακα στον πρωτογενή τομέα. Όλοι οι πολίτες πρέπει να συνεισφέρουν στα φορολογικά βάρη ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με ένα δίκαιο και αντικειμενικό φορολογικό σύστημα και τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν.

Ο αγώνας των αγροτών-κτηνοτρόφων σήμερα και η αντίστασή τους στη διάλυση της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι δίκαιος και καθοριστικός αγώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα που παραμένει στα ζητούμενα. Είναι ένας αγώνας για επιβίωση, για διατροφική επάρκεια της χώρας, για υγιή, ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα, για προστασία του περιβάλλοντος, για ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου και του πολιτισμού της, για κατάργηση των μεσαζόντων και την παροχή φτηνότερων τροφίμων στον καταναλωτή, για ανάπτυξη ενός συνεταιριστικού κινήματος και άλλων συλλογικών κοινωνικών και αλληλέγγυων μορφών οργάνωσης της παραγωγής και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων προς όφελος των αγροτών-παραγωγών, των καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει αυτό τον αγώνα και τάσσεται στο πλευρό τους

Ο αγώνας των αγροτών που πρέπει να συνεχιστεί σε πολλά επίπεδα είναι συγχρόνως και αγώνας όλου του ελληνικού λαού για αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση, για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας (παραγωγή-μεταποίηση-εμπορία-εξαγωγές-εναλλακτικός τουρισμός-υπηρεσίες) για σύμπραξη και αλληλεγγύη με άλλους τους κλάδους και τομείς της οικονομίας.

Η συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των αγροτών σήμερα και η δικαίωσή του αύριο με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος δρόμος για να αποκτήσει η χώρα ανεξάρτητη, δυναμική και αναπτυξιακή πορεία”.