ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνάντηση Ανδρέα Ξανθού με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου

Το Σάββατο 15/12/12 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέα Ξανθού με το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΡ με δεδομένο ότι το πόσιμο νερό είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να μείνει μακριά από κάθε κερδοσκοπικό παιγνίδι, τόνισαν την ανάγκη διασφάλισης της λειτουργίας της ΔΕΥΑΡ μέσω σταθερού και ισχυρού νομοθετικού πλαισίου, την εντατικοποίηση του κοινωνικού ελέγχου των ΔΕΥΑ, την αξιοποίηση όλου του υπάρχοντος προσωπικού, την πρόσληψη προσωπικού και ζήτησαν να σταματήσει άμεσα η οριζόντια και ισοπεδωτική περικοπή αμοιβών που ξεπερνούν το 65% σε σχέση με το 2009 και η καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων τους.

Ο κ. Α. Ξανθός τόνισε την σημασία της αξιόπιστης και αποτελεσματικής λειτουργίας της ΔΕΥΑΡ για την διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης για τους δημότες του Ρεθύμνου και σημείωσε ότι από τις μεγάλες μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ με την εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012), δεν προκύπτει κανένα λογιστικό όφελος για το ελληνικό δημόσιο, αφού οι ΔΕΥΑ είναι αυτοτελείς επιχειρήσεις που δεν επιβαρύνουν ούτε τον δημοτικό, ούτε τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι με την υιοθέτηση του νέου νομοθετικού πλαισίου του Μνημονίου ΙΙΙ, στόχος της τρικομματικής κυβέρνησης είναι να διευκολυνθεί η πώληση των ΔΕΥΑ σε ιδιώτες, ακολουθώντας το παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΔΥΑΘ. Και στην περίπτωση των ΔΕΥΑ, ακολουθείται η γνωστή από το παρελθόν τακτική της «απαξίωσης» δηλαδή της αδυναμίας των επιχειρήσεων να παρέχουν τις υπηρεσίες που προβλέπονται, μέσω της απαγόρευσης προσλήψεων και της εκχώρησης υπηρεσιών τους σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να περάσει ολοσχερώς η διαχείριση του νερού στα χέρια ιδιωτών.

Ο κ. Α. Ξανθός δήλωσε την συμπαράσταση του στα αιτήματα των εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ που έχει εκφραστεί και με πρόσφατη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Βουλή και δεσμεύτηκε να συνεχιστεί η επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ρεθύμνου και της αυτοδιοικητικής του κίνησης με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΡ.