ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συναυλία με Γαλλικό τραγούδι: Τραγούδια του Jacques Brel

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.30 στο Ωδείο Ρεθύμνου, η Ελένη Σφακιανάκη θα ερμηνεύσει με τη συνοδεία του Γιάννη Ιδομενέως στο πιάνο, τραγούδια του Βέλγου ποιητή, συνθέτη, ερμηνευτή Jacques Brel.

Ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης υπήρξε μια ιδιοφυία του Γαλλικού τραγουδιού. Με κείμενα που άγγιξαν κάθε πτυχή της τότε κοινωνίας μα και της ψυχής, γνώρισε μια λαμπρή καριέρα στα μέσα του περασμένου αιώνα και καθιερώθηκε σαν ένας από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές όλων των εποχών.

Ο Jacques Brel γεννήθηκε το 1929 και πέθανε το 1978. Ήταν ποιητής, συνθέτης και αξεπέραστος ερμηνευτής. Τραγούδησε τον έρωτα, τη μοναξιά, τη φιλία, τη γυναίκα, ενσάρκωσε μοναδικά χαρακτήρες ανθρώπων, επαναστάτησε ενάντια στην αστική τάξη από την οποία προερχόταν. Εξαιρετικά ανήσυχο πνεύμα πέρασε τη σύντομη ζωή του σε μια διαρκή κίνηση, ένταση και αναζήτηση.
Θα μπορούσαμε να διακρίνουμε τρεις περιόδους της ζωής του με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια που δεν υπερβαίνει τα 5 έως 6 χρόνια.

Καταρχήν είναι η περίοδος της οικογενειακής επιχείρησης από το ΄47 έως το ’53 όπου νιώθει φυλακισμένος και μια αφόρητη πλήξη σε αυτό το κοινωνικό περιβάλλον του μικροαστού. Από το ’53 και μετά έρχεται στο Παρίσι για να αφοσιωθεί στο τραγούδι. Μια συνεχής αναμονή επιτυχίας, γράφει συνεχώς, τραγουδά παντού , αλλά δεν κερδίζει ούτε τα προς το ζειν.

Η Τρίτη περίοδος είναι η πιο σημαντική από όλες, είναι αυτή που ο Brel ως τραγουδιστής αγγίζει το ευρύ κοινό και ανεβαίνει στην κορυφή. Οι παραστάσεις του είναι θρυλικές και αμέτρητες. Κάθε μέρα σε άλλη πόλη, άλλη χώρα. Απόλυτος κυρίαρχος πάνω στη σκηνή, θυμώνει, εκλιπαρεί, φωνάζει τη μοναξιά του. Δύο ημερομηνίες οριοθετούν αυτήν την περίοδο. Οκτώβρης του ΄61, το πρώτο του Olymbia και Οκτώβρης του ΄66, αυτού του σπαρακτικού ‘αντίο’ με το μοναδικό φινάλε στην ιστορία του Olymbia.

Ο Brel κράτησε τα σκήπτρα για 6 χρόνια περίπου, εξαιρετικά σύντομο, αν σκεφτεί κανείς η επίδραση που άσκησε το τραγούδι του και όχι μόνο γαλλόφωνο, αφού ενέπνευσε τραγουδοποιούς, ερμηνευτές από πολλές χώρες του κόσμου. ..

Αμετάκλητη η απόφαση του να εγκαταλείψει το τραγούδι για να αφοσιωθεί στον κινηματογράφο. Από το ’67 έως το ’73 γυρίζει δέκα ταινίες, γράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί. Και έρχεται η μεγάλη αναχώρηση του Ιούλιο του ΄74 για τη μεγάλη θαλάσσια περιπέτεια του , για να καταλήξει στα νησιά Marquises, όπου σε αυτήν την τελευταία περίοδο της ζωής του, αγγίζει τη γαλήνη και την ηρεμία.

Οι ερμηνευτές με μεγάλη αγάπη και σεβασμό μελετούν και ασχολούνται με τα τραγούδια με στόχο να μας γνωρίσουν αυτόν τον μεγάλο Βέλγο συνθέτη. Μετά την επιτυχημένη εμφάνιση τους στην πόλη του Ηρακλείου, αποφάσισαν να εμφανιστούν και στο Ρέθυμνο.

Οι ίδιοι μας λένε : «Τον Brel τον είχαμε γνωρίσει και οι δύο πολλά χρόνια πριν, ο καθένας σε μια διαφορετική στιγμή της ζωής του. Είχαμε γοητευτεί και εντυπωσιαστεί από αυτόν τον καλλιτέχνη που δεν μπορείς να τον συγκρίνεις με κανέναν, γιατί δεν μοιάζει με κανέναν. Πριν από ένα χρόνο αποφασίσαμε να μελετήσουμε και να δουλέψουμε πάνω στο έργο του. Με πολύ μεράκι, αγάπη και σεβασμό επιλέξαμε κάποια από τα τραγούδια του που δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η γκάμα, όχι μόνο στο θέμα των στίχων, αλλά και στο ύφος της μουσικής του. Τον περασμένο Νοέμβριο κάναμε την πρώτη μας συναυλία στο Ηράκλειο, μια συναυλία γεμάτη από τις μουσικές του BREL και το Σάββατο που μας έρχεται θα έχουμε τη χαρά να τον παρουσιάσουμε και εδώ στο Ρέθυμνο.»