ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Συνεχίζεται για 9η ημέρα η κατάληψη του Δημαρχείου Ρεθύμνου. Συγκέντρωση – πορεία σήμερα στις 18:00

Την απόφαση για την κατάληψη του δημαρχείου – στο πλαίσιο των αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων – πήρε μια πρωτοφανής, σε μέγεθος και αγωνιστικότητα, συνέλευση κατοίκων και εκπροσώπων σωματείων που έγινε στο κατάμεστο εργατικό κέντρο της πόλης, την περασμένη Πέμπτη (9-2-12)

Στην ίδια συνέλευση αποφασίστηκε η πορεία διαμαρτυρίας το βράδυ της Κυριακής, μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ στο Ρέθυμνο. Ακολούθησε μια εξ ίσου εντυπωσιακή από άποψη συμμετοχής ανοιχτή συνέλευση, στο Δημαρχείο, όπου αποφασίστηκε η συνέχιση της κατάληψης.

Από την πρώτη στιγμή της κατάληψης, δεκάδες ρεθεμνιώτες κάθε ηλικίας μαζί με φοιτητές των Πανεπιστημιακών σχολών του Ρεθύμνου παραμένουν στο Δημαρχείο ή προσέρχονται καθημερινά για να συμμετάσχουν στην κατάληψη, να πάρουν μέρος στις συζητήσεις και στις γενικές συνελεύσεις.

Παρά το γεγονός ότι την τρίτη ημέρα της κατάληψης το εργατικό κέντρο και οι ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ απέσυραν την στήριξή τους, η κατάληψη συνεχίζεται και οι πολίτες συρρέουν στο Δημαρχείο διακηρύττοντας την απόφαση τους να αντιταχθούν στο ξεπούλημα της χώρας, να αντιταχθούν στην μεθοδευόμενη διάλυση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, να αντισταθούν στην κοινωνική αποδιοργάνωση και στην εξαθλίωση.

Εδώ και εννέα ημέρες το Δημαρχείο Ρεθύμνου στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Δημοκρατίας, έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της αποφασιστικότητας των πολιτών να αγωνιστούν για την ανατροπή των πολιτικών που επιβάλλει το μνημόνιο.

Την Παρασκευή 17/2 η ανοιχτή λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων συλλόγων – σωματείων και πλήθους κόσμου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που παραβρέθηκαν στη συνέλευση παραδέχτηκαν ότι τέτοια δημοκρατική συζήτηση δεν είχαν ξαναδεί ποτέ σε αυτό το χώρο.

Κατατέθηκαν από τους πολίτες μερικά από τα πολλά προβλήματα που βιώνουν όπως το θέμα της υγείας, της παιδείας, του πανεπιστημίου, της ανύπαρκτης κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ρεθύμνης. Επίσης θίχτηκαν θέματα όπως η επικίνδυνη κατάσταση των δρόμων (λακούβες), τα δημοτικά τέλη αλλά και το θέμα των πάρκιν και της δωρεάν στάθμευσης.

Στη συνέλευση επίσης αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων και συζητήθηκε η ανάπτυξη νέων μορφών πάλης για την τελική ανατροπή της πολιτικής που μας αφανίζει σαν ανθρώπους και σαν χώρα.

Η συνέλευση στηρίζει την εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης στο νοσοκομείο(από τη Δευτέρα 20/02) που πρότειναν οι γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Κατάληψη Δημαρχείου Ρεθύμνου: “Ο αγώνας κλιμακώνεται!”

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κατάληψη του Δημαρχείου Ρεθύμνου αναφέρεται:

Από την Κυριακή 12/2 τίποτα δεν είναι το ίδιο. Ήταν η αρχή για τις επόμενες «κολασμένες εβδομάδες» οπότε και θα επιχειρήσουν να οριστικοποιήσουν τη διάλυση των ζωών μας. Απέναντι στη σφοδρότατη επίθεση που δεχόμαστε, ο μόνος δρόμος που μας μένει είναι η δυναμική απάντηση. Την παρούσα στιγμή η απάντηση αυτή εκδηλώνεται με την κατάληψη του Δημαρχείου από την Παρασκευή 10/2 που λειτουργεί σαν κέντρο αγώνα. Πραγματοποιείται από εργαζομένους, ανέργους, επισφαλώς εργαζομένους, συνταξιούχους, φοιτητές , δηλαδή από όλους εμάς που πληττόμαστε και δοκιμαζόμαστε καθημερινά από την πολιτική της εξαθλίωσής μας.

Ο στόχος, ανεξαρτήτως μορφής αγώνα, είναι ο ίδιος όπως ορίστηκε και στη συνέλευση της Πέμπτης 09/02 στο εργατικό κέντρο: η, μέσα από πολύμορφη δράση, ανατροπή της Κυβέρνησης και του πεθαμένου πολιτικού συστήματος και η ακύρωση του μνημονίου.

Είμαστε στο δημαρχείο, ένα κατεξοχήν δημόσιο-διοικητικό κτίριο, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπλοκάρουμε βασικούς κρατικούς μηχανισμούς, αναγκάζοντας τους καταπιεστές μας να μας ακούσουν. Από την άλλη, μέσα από αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες, όπως είναι η ανοιχτή λαϊκή συνέλευση, θέτουμε τις βάσεις για τη μεταξύ μας επικοινωνία και το χτίσιμο μιας κοινωνίας που θα εξασφαλίζει την αξιοπρέπειά μας.

Είμαστε αλληλέγγυοι στις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων που πραγματοποιούνται στην Κρήτη και στην υπόλοιπη χώρα .

  • Οι λειτουργίες του Δήμου εξυπηρετούνται στο Δημαρχείο του Άδελε. Αιτήσεις για πιστοποιητικά στο ΚΕΠ.
  • Η Ανοιχτή Συνέλευση της κατάληψης καλεί τους πολίτες του Ρεθύμνου να συνδράμουν στη συλλογή τροφίμων και ρουχισμού για τους αστέγους και απόρους της πόλεις μας. Το υλικό θα μαζεύεται στο χώρο του Δημαρχείου.
  • Τέλος, από το χώρο «ΝΑΚΛΙ» μεταφέρθηκε στο χώρο του Δημαρχείου, η πρωτοβουλία του α’ βάθμιου συντονιστικού σωματίων και πολιτών Ενάντια στα χαράτσια.
  •  Κάθε βράδυ στις 8oo μμ γίνεται ανοιχτή συνέλευση.

Στα πλαίσια της δράσης μας οργανώνουμε τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

  • Το Σάββατο 18/2 στις 6:00 μμ πραγματοποιείται εκδήλωση “Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις ΑΠΕ: το πολύμπριζο Κρήτη” για το κρίσιμο ζήτημα που αφορά στη σχεδιαζόμενη μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τις συνέπειές της στο οικονομικό και φυσικό περιβάλλον της Κρήτης.
  • Την Κυριακή 19/2: στις 11:00 πμ θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση -συζήτηση με τον ιατρό Δημήτρη Αντωνίου από την Χαλκίδα, ο οποίος τον Μάιο του 2010 κατέθεσε μήνυση κατά του ελληνικού κοινοβουλίου και της κυβέρνησης για Εσχάτη Προδοσία.
  • Συγκέντρωση – πορεία την Κυριακή 19 Φλεβάρη, στις 18.00 στο Δημαρχείο

Ενάντια :

  • στο ξεπούλημα της χώρας
  • στη διάλυση της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας
  • στην κοινωνική αποδιοργάνωση και την εξαθλίωση

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ