ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Συνεχίζεται το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά

Συνεχίζεται το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά

Συνεχίζεται φέτος το πρόγραμμα “Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά”, το οποίο υλοποιείται στην Περιφέρεια Κρήτης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με στόχο την κοινωνικοποίηση και την επιμόρφωση των παιδιών που μεγαλώνουν στους καταυλισμούς του νησιού και φοιτούν στα σχολεία του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου.

Ενόψει έναρξης της νέας φάσης του προγράμματος πραγματοποιήθηκε Εισαγωγική Επιμόρφωση την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013 στο Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ιστορίας της Παιδείας και του Διδασκαλικού Επαγγέλματος στο Ρέθυμνο. Την επιμόρφωση παρακολούθησαν Εκπαιδευτικοί και Στελέχη Εκπαίδευσης από όλη την Κρήτη.

Εισηγητές ήταν συνεργάτες του Προγράμματος, οι οποίοι παρουσίασαν την δομή, τους στόχους και τις δράσεις που υλοποιούνται εξειδικεύοντας στους επιμέρους τομείς, αναλύοντας διεξοδικά ζητήματα όπως οι δράσεις για τις σχολές γονέων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα μουσειακής αγωγής, οι σχολές γραμματισμού ενηλίκων σε ρομά στην Περιφέρεια Κρήτης, οι ψυχοκοινωνικές σχέσεις μέσα στο σχολείο και βέβαια τα θέματα διαφορετικότητας που προκύπτουν και η αποδοχή των παιδιών ρομά μέσα στη σχολική κοινότητα.

Σχολές Γονέων

Μέσα στις επόμενες ημέρες συνεχίζεται μία σημαντική δράση του προγράμματος, οι Σχολές Γονέων Ρομά, η οποία χαρακτηρίζεται για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει. Το πρόγραμμα για τις σχολές γονέων έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη ήταν μέσα στους καταυλισμούς της Ν. Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο και στον Νεροκούρου στα Χανιά. Η δεύτερη έγινε σε επιλεγμένα σχολεία, απευθυνόταν σε μεικτά τμήματα και η θεματολογία επιλέχτηκε από τους γονείς που συμμετείχαν.

Στην παρούσα φάση του προγράμματος έχουν επιλεγεί οι καταυλισμοί Αλικαρνασσού Ηρακλείου και Νεροκούρου Χανίων όπου θα υλοποιηθούν δράσεις για τους γονείς από τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος.

Το πρόγραμμα των δράσεων έχει ως ακολούθως:

ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ 2013-2014 – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Οργάνωση –Συντονισμός Δράσης: Κ. Γ. Καρράς

ΗΡΑΚΛΕΙΟ Ωρα:10.00πμ -12.00μμ Χώρος: Καταυλισμός Αλικαρνασσός – Επίβλεψη : Μ. Κολιοραδάκης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

ΤΙΤΛΟΣ

07/11/2013

Μαρία Ρασιδάκη, Γυναικολόγος

Εφηβική κύηση – επιπλοκές. Μέθοδοι Αντισύλληψης

21/11/2013

Ειρήνη Σηφάκη Κοινωνιολόγος,

ΜΜΕ, εικόνα και παιδί

05/12/2013

Κολιοραδάκης Μιχάλης, Σχολικός Σύμβουλος,

Τα βασικά ελαττώματα του παιδιού στη σχολική ηλικία και η σωστή αντιμετώπισή τους (ο φόβος, η αριστεροχειρία, το παιδί που λέει ψέματα, το παιδί που κλέβει)

19/12/2013

Λυχνάκη Μίρκα, Εκπαιδευτικός,

Η αξία της Προσχολικής Εκπαίδευσης

ΧΑΝΙΑ Ώρα: 16.00-18.00 Χώρος: Καταυλισμός Νεροκούρου – Επίβλεψη: Λ. Κατέρη,

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

ΤΙΤΛΟΣ

14/11/2013

Πεδιαδίτης Αλέκος, Εκπαιδευτικός

Σχέσεις Εκπαιδευτικών –Γονέων

28/11/2013

Δαφερμάκης Μανόλης, Επίκουρος Καθηγητής ΠΤΔΕ Σχέσεις ανθρώπων μέσα και έξω από τον καταυλισμό

12/12/2013

Χανιά Ευαγγελία Κατέρη, Ψυχολόγος

Επικοινωνία στην οικογένεια και αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς