ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ

Συνέντευξη με την Ευδοξία Γραμμένου για το βιβλίο της «Σκιές σε σκοτεινά όνειρα πάθους»

Το βιβλίο «Σκιές σε σκοτεινά όνειρα πάθους» είναι το πρώτο βιβλίο της Ευδοξίας Γραμμένου και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Η συγγραφέας Ευδοξία Γραμμένου θα βρίσκεται στην Κρήτη για την παρουσίαση του βιβλίου της, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Όψεις του Φανταστικού.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο, στo Σπίτι του Πολιτισμού (Βερνάρδου 12, Πλησίον Ωδείου, Παλαιά Πόλη), στα πλαίσια των εκδηλώσεων Όψεις του Φανταστικού που θα αρχίσουν στις 19:00 το απόγευμα και το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στα Χανιά, στo Νεώριο Μόρο (Τέρμα Ακτής Ενώσεως, Ενετικό Λιμάνι Χανιών), στα πλαίσια των Εκδηλώσεων Όψεις του Φανταστικού που θα αρχίσουν στις 18.30 το απόγευμα.

-Καλησπέρα Ευδοξία. Πριν μήνες εκδόθηκε η πρώτη σου ποιητική συλλογή με τίτλο «Σκιές σε σκοτεινά όνειρα πάθους». Θα ήθελες να μας πεις δύο λόγια για το βιβλίο σου;

Καλησπέρα σας. Το βιβλίο μου αυτό είναι ποιητική συλλογή η οποία αποτελείται από 8 ποιήματα ή ίσως 8 έμμετρα διηγήματα. Και τα 8 ποιήματα έχουν σαν κύριο θέμα τον έρωτα, κυρίως τον ανεκπλήρωτο, την απώλεια και όλα τα επακόλουθα συναισθήματα.

-Ποια ήταν η αφορμή για να γράψεις αυτό το βιβλίο; Γιατί ασχολήθηκες με αυτό το θέμα;

Η αφορμή για να γράψω αυτό το βιβλίο ήταν όλα αυτά τα συναισθήματα που κρατούσα για πολλά χρόνια καλά κρυμμένα. Όταν ένιωσα την ανάγκη να τα εκφράσω, πήραν μορφή και έγιναν αυτό το βιβλίο.

-Τον Οκτώβρη θα βρίσκεσαι στην Κρήτη για την παρουσίαση του βιβλίου σου. Πώς νιώθεις γι αυτό;

Αγαπώ πολύ την Κρήτη και εκεί έχω περάσει τις καλύτερες μου μέρες. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα βρεθώ πάλι στην Κρήτη, και αυτή τη φορά μαζί με το βιβλίο μου.

-Αν έπρεπε να πείσεις τους αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο σου τι θα τους έλεγες;

Πιστεύω πως ο κάθε αναγνώστης θα βρει ένα κομμάτι του εαυτού του μέσα σε αυτό το βιβλίο. Θα ταυτιστεί με ορισμένα πράγματα και ίσως βρει και απαντήσεις για συναισθήματα που έχει νιώσει. Ο έρωτας και η απώλεια είναι συναισθήματα που όλοι μας έχουμε νιώσει, κι αν όχι ακόμη, είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα μας χτυπήσουν την πόρτα. Ελπίζω όσοι διαβάσουν αυτό το βιβλίο να καταλάβουν τα πιο κρυφά μυστικά του εαυτού τους, αυτά που ποτέ δεν είχαν το θάρρος να ομολογήσουν. Όλα στο βιβλίο είναι συμβολικά.

-Γράφεις αυτόν τον καιρό κάποιο νέο βιβλίο; Ασχολείσαι και με κάτι άλλο, εκτός από την συγγραφή;

Ναι, τελειώνω το δεύτερο βιβλίο μου, το οποίο θα είναι συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Άκου τη σιωπή» και θα έχει ως κεντρικό θέμα την γυναικεία κακοποίηση σε κάθε της μορφή. Εκτός από την συγγραφή, ασχολούμαι με τις σπουδές μου στην Βιβλιοθηκονομία.

-Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου! Θα ήθελες να πεις κάτι τελευταίο στους αναγνώστες σου;

Κι εγώ ευχαριστώ πολύ γι αυτή τη συνέντευξη και την φιλοξενία. Θα ήθελα να πω στους αναγνώστες να μην σταματήσουν ποτέ να διαβάζουν. Να διαβάζουν οτιδήποτε πέσει στα χέρια τους ανεξάρτητα από το θέμα του κάθε βιβλίου. Όλα έχουν κάτι να μας προσφέρουν. Επίσης θα ήθελα να πω, να μην μένουν στην επιφάνεια ενός βιβλίου, αλλά να ψάχνουν για βαθύτερα νοήματα που ίσως και να μπορούν να τους βοηθήσουν στον τρόπο σκέψεις και γενικά στην ζωή τους.