ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 8 ρίχτερ και τσουνάμι 90 εκατοστών στον Ειρηνικό

Σεισμός και τσουνάμι στα νησιά Σολομώντα

Ισχυρή σεισμική δόνηση 8 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοικτά των Νήσων Σολομώντος στον Ειρηνικό Ωκεανό, την Τετάρτη στις 12:12 τοπική ώρα (03:12 ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με το CNN, τσουνάμι ύψους 90 εκατοστών έπληξε τα νησιά Σάντα Κρουζ στο Νότιο Ειρηνικό. Άλλα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, επικαλούμενα πηγές της τοπικής αστυνομίας, σημειώνουν πως πολλά χωριά στα Νησιά του Σολομώντα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τον φονικό σεισμό. Δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματισμούς ή θύματα.

Η προειδοποίηση από το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό αφορούσε στις Νήσους Σολομώντος, Βανουάτου, Ναούρου, Παπούα Νέα Γουινέα, Τουβαλού, Νέα Καληδονία, Κόσραε, Φίτζι, Κιριμπάτι, Γουόλις και Φουτούνα.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε μικρό εστιακό βάθος 5,8 χιλιομέτρων (3,6 μίλια) στην περιοχή των νήσων Σάντα Κρουζ, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Το κέντρο προειδοποίησε ότι ο σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «καταστροφικό τσουνάμι» κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε και για άλλες χώρες του Νότιου Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ινδονησίας.

Να σημειωθεί πως πριν τον ισχυρό σεισμό 8 Ρίχτερ είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση 6,1 Ρίχτερ στις 11:07 τοπική ώρα, ενώ μετά τον καταστροφικό σεισμό ακολούθησαν και άλλες σεισμικές δονήσεις με τη μεγαλύτερη να έχει μέγεθος 6,6 Ρίχτερ.

πηγή φώτο telegraph.co.uk