ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρουσσοσπίτι με τον βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθό

Ο Ανδρέας Ξανθός στο Ρουσσοσπίτι

Το Ρουσσοσπίτι του Δήμου Ρεθύμνου επισκέφτηκε την Κυριακή 24/11/2013 ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός, όπου συμμετείχε σε εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ και ενημερώθηκε από τους κατοίκους, το Τοπικό Συμβούλιο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο για τα τοπικά προβλήματα.

Ο κ. Α. Ξανθός τόνισε την σημασία της κινητοποίησης των πολιτών για τα τοπικά τους προβλήματα και συμπαραστάθηκε στο αίτημα των κατοίκων για συμπληρωματική χρηματοδότηση για την έναρξη της κατασκευής του Δημοτικού Σχολείου Ρουσσοσπιτίου και για την αποπεράτωση του γηπέδου 8×8.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στην τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων, ότι δεν υπηρετεί ένα σχέδιο ανακούφισης των ασθενών και αναβάθμισης της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Υπηρετεί, ένα αυθαίρετο μνημονιακό στόχο (1% του ΑΕΠ) και ένα σχέδιο άλωσης της ελληνικής αγοράς γενοσήμων από πολυεθνικές που μπορούν να αντέξουν το συνεχές dumping τιμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ -σε αντίθεση με την κυβέρνηση- έχει καταθέσει την πρόταση του για φτηνό και αξιόπιστο φάρμακο για όλους. Αυτό που χρειάζεται είναι μια δημόσια φαρμακευτική πολιτική στηριγμένη σε ένα «Χάρτη φαρμακευτικών αναγκών» του πληθυσμού και ενταγμένη σε ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ και της ΠΦΥ, με εγγυημένη πρόσβαση όλων των πολιτών -ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα- στις δημόσιες δομές υγείας και σε ποιοτικό φάρμακο. Στα πλαίσια μιας «ανθυγιεινής» πολιτικής, η επιλεκτική μείωση τιμών στα φάρμακα είναι κοροϊδία και δημαγωγία. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την συγκεκριμένη ρύθμιση.

Ο κ. Α. Ξανθός αναφέρθηκε στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό του 2014 που δεν πείθει ούτε την τρόικα και στηρίζεται στην δήθεν επιτυχία της υλοποίησης του προϋπολογισμού για το 2013 και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Πρόκειται για μια «επιτυχία» που προκάλεσε ύφεση σε επίπεδα 4% και επέτεινε τις δραματικές συνθήκες ζωής της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Σε μία οικονομία που τον τελευταίο χρόνο θα καταγράψει ύφεση περί το 4%, έρχονται να προστεθούν επιπλέον φόροι 1,26 δις. Όταν τα εισοδήματα μειώνονται και τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται, αυτό σημαίνει ότι το φορολογικό βάρος των πολιτών αυξάνεται δραματικά. Ειδικότερα, μεγάλες επιβαρύνσεις δέχεται η ακίνητη περιουσία, καθώς τα έσοδα από αυτή την κατηγορία φόρων θα είναι κατά 1,15 δις ή 40% υψηλότερα. Αν συνυπολογιστεί ότι δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο και επαρκής προοδευτικότητα των συντελεστών, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι τα έσοδα όχι μόνο εξουθενώνουν περισσότερο την κοινωνία, αλλά και ότι επιτείνουν τον άδικο καταμερισμό των βαρών. Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό οριστικής κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους, αφού από τις περικοπές δαπανών 2,6 δις, τα 2,7 δις αφορούν τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Παιδείας.