ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συζητείται στη Βουλή η ερώτηση του Ανδρέα Ξανθού για γεωργία-κτηνοτροφία

Ανδρέας ΞανθόςΤην Τρίτη 17/6/2014 στις 18:00, θα συζητηθεί στην Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ξανθός με θέμα: «Οξυμμένα προβλήματα γεωργίας-κτηνοτροφίας στο Νομό Ρεθύμνου». Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Α. Ξανθού θα απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης θα μεταδοθεί ζωντανά από το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής και από το διαδίκτυο στην διεύθυνση: www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Vouli-Tileorasi 

Ο κ. Α. Ξανθός στην ερώτηση του αναφέρει: «Είναι κοινώς παραδεκτό ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να συμβάλλει στη σημερινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στη διατροφική της επάρκεια. Είναι όμως ταυτόχρονα γνωστό ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Το συνολικό αγροτικό εισόδημα στη χώρα έχει μειωθεί κατά 20% (1,4 δισ. ευρώ) την τετραετία 2009-2012, με ταυτόχρονη άνοδο του κόστους παραγωγής λόγω αύξησης 31% του κόστους των ζωοτροφών και των αγροτικών εφοδίων, 64% του ενεργειακού κόστους και 93% των φορολογικών επιβαρύνσεων αγροτών. Η χώρα μας επίσης, λόγω των διαχρονικών διαρθρωτικών προβλημάτων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και της έλλειψης ενός Εθνικού Σχεδίου Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και εξαιτίας της απαξίωσης της παραγωγικής διαδικασίας που προκάλεσε η στρεβλή και αδιαφανής διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων, έχει μετατραπεί σε χώρα εισαγωγής γεωργικών και κυρίως κτηνοτροφικών προϊόντων.

Η μνημονιακή διακυβέρνηση επιδείνωσε όλα τα παραπάνω προβλήματα. Το έγκλημα της πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας, η απαξίωση της έρευνας και η υπολειτουργία των Επιστημονικών Ινστιτούτων, το άνοιγμα της αγοράς του αγροτοδιατροφικού τομέα και η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της, η λογική της παθητικής προσαρμογής στη νέα ΚΑΠ χωρίς διεκδικητικό σχέδιο παραγωγικής αναδιοργάνωσης του πρωτογενούς τομέα, η φορολογική λεηλασία και τα αλλεπάλληλα χαράτσια στη γεωργική γη και στην αγροτική κατοικία, η νέα οικονομική αφαίμαξη των παραγωγών για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ και την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, η πλήρης αποδιοργάνωση των αρμόδιων Διευθύνσεων Γεωργίας και η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στον αναπτυξιακό τους ρόλο, κινδυνεύουν να δώσουν στην αγροτική οικονομία τη χαριστική βολή.

Τα δεδομένα της νέας ΚΑΠ (2015-2020), η σύνδεση των αναγκαίων για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα επιδοτήσεων με την έκταση που κατέχει κάθε γεωργική εκμετάλλευση και όχι με την παραγωγή, το νέο ΟΣΔΕ που θα εξαιρεί -ως δασικές- πολλές από τη σημερινές βοσκήσιμες εκτάσεις, η έλλειψη ρευστότητας για αναβάθμιση των υποδομών και η απελπιστική καθυστέρηση των προγραμμάτων αγροτικού χώρου (βιολογική γεωργία, σχέδια βελτίωσης, κατάρτιση νέων γεωργών), δημιουργούν μια ζοφερή πραγματικότητα που οδηγεί στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών (ελιά) και των εκτροφών (αιγοπρόβατα).

Στο Νομό Ρεθύμνου, η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη. Στα παραπάνω προβλήματα έρχεται να προστεθεί η σημαντική υστέρηση στη στελέχωση και λειτουργία κρίσιμων Δημόσιων Υπηρεσιών. Η Διεύθυνση Γεωργίας έχει δυστυχώς μετατραπεί σε γραφειοκρατικό μηχανισμό διεκπεραίωσης των επιδοτήσεων και αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ελεγκτικό της ρόλο και στο κύριο έργο της που είναι η επιστημονική στήριξη και καθοδήγηση των αγροτών. Στην πλέον κτηνοτροφική περιοχή της Κρήτης στην οποία υπάρχουν πάνω από 5000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα, χοίρους, βοοειδή, όρνιθες και στην οποία λειτουργούν 5 σφαγεία, 6 εργαστήρια τεμαχισμού και τυποποίησης κρέατος, 6 αλλαντοποιεία, υπηρετεί ένας (1) μόνο μόνιμος κτηνίατρος. Είναι προφανής η αδυναμία κάλυψης των απαιτήσεων για κρεοσκοπικούς, υγειονομικούς και λοιπούς ελέγχους όλων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, για τον έλεγχο του ζωικού κεφαλαίου έναντι των ανθρωποζωονόσων (μελιταίος πυρετός), για τη χορήγηση πιστοποιητικών σφαγής ζώων κλπ, με αποτέλεσμα να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος όχι μόνο για τη συνέχιση της λειτουργίας των σφαγείων αλλά και σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ένα σημαντικό ζήτημα επίσης, που στη περυσινή ελαιοκομική περίοδο πήρε τεράστιες διαστάσεις λόγω της σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής της σοδειάς, είναι η προστασία της ελαιοπαραγωγής από το δάκο και η έγκαιρη προκήρυξη και ανάθεση του έργου της δακοκτονίας. Το σημερινό σύστημα θεωρείται παρωχημένο, δεν παρακολουθείται η αποτελεσματικότητα του, η αποζημίωση έχει περικοπεί σημαντικά και δεν υπάρχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον και συμμετοχή εκ μέρους των παραγωγών και των τοπικών κοινωνιών».

Ο κ. Α. Ξανθός στη συνέχεια ερωτά τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1. Προτίθεται να ενισχύσει την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Ρεθύμνου που είναι η πλέον υποστελεχωμένη της Περιφέρειας, διορίζοντας άμεσα τους 5 επιτυχόντες κτηνιάτρους του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 2008 και αντιμετωπίζοντας έτσι τον σοβαρό κίνδυνο για τη διατροφική ασφάλεια και την δημόσια υγεία στο Νομό Ρεθύμνου;

2. Εξετάζει το ΥΑΑΤ την αποκέντρωση όλης της διαδικασίας καταπολέμησης του δάκου στις αιρετές Περιφέρειες, έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά το πρόγραμμα της Δακοκτονίας στη περιοχή τους με τις ιδιαιτερότητες της και να επιλεγούν εναλλακτικές μέθοδοι (πχ βιολογική καταπολέμηση) με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, ιδιαίτερα για την περιοχή της Κρήτης που θα εξασφαλίσουν την ποιοτική πιστοποίηση του λαδιού (ολοκληρωμένη διαχείριση, βιολογική κλπ), οικολογική πιστοποίηση του λαδιού και φυσικά την αξιοπρεπή αποζημίωση του παραγωγού για ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας και το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στην τοπική οικονομία; Επιπλέον, εξετάζει το Υπουργείο την ιδιαιτερότητα της Κρήτης με τις πολλές χορτολιβαδικές εκτάσεις, που αν εξαιρεθούν στη νέα ΚΑΠ από τη βόσκηση θα καταστραφεί τελείως η κτηνοτροφία;