ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ: Ειδικές προβολές που τιμούν την ιστορική επέτειο!

100 χρόνια μετά την κορύφωση της Μικρασιατικής Καταστροφής, η επιτυχημένη ταινία «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ» είναι πιο επίκαιρη και συμβολική από ποτέ. Η οικουμενική ιστορία της ταινίας που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με μία υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ απέσπασε πέντε βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και αγαπήθηκε από το κοινό για την αυθεντική της ατμόσφαιρα και τη σπαρακτική αναπαράσταση της πυρπόλησης αυτή της αξεπέραστης κοιτίδας του πολιτισμού της Ιωνίας.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η ταινία επανέρχεται με ειδικές προβολές που τιμούν την ιστορική επέτειο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την επική αυτή παραγωγή σε κινηματογραφικές αίθουσες πανελλαδικά.

Η πανανθρώπινη φύση της ιστορίας, που δηλώνει ότι όλοι οι λαοί έχουν τη δική τους Σμύρνη, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο το διεθνές κοινό. Έτσι, στις 29 Νοεμβρίου, η «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ» θα προβληθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία έχει ήδη προβληθεί σε sold – out πολιτιστικές προβολές και εκδηλώσεις από τις ελληνικές πρεσβείες στο Παρίσι (Centre Hellenique), το Λονδίνο (BAFTA 195 Piccadilly), τη Νέα Υόρκη, τις Βρυξέλλες, τη Γενεύη και τη Λωζάνη. Έχει, επίσης, συμμετάσχει σε φεστιβάλ με διακρίσεις στο Βερολίνο (The Greek Film Festival in Berlin), το Λος Άντζελες (Audience Award – Los Angeles Greek Film Festival) και το Σαν Φρανσίσκο (San Francisco Greek Film Festival). Το φθινόπωρο η ταινία θα προβληθεί σε εφτά πόλεις του Καναδά, συμπεριλαμβανομένων των Τορόντο και Οντάριο, καθώς και σε Ζυρίχη, Ρώμη, Μαδρίτη, Ουάσιγκτον, Βοστώνη και Σικάγο. Τον Ιανουάριο του 2023 θα πραγματοποιηθεί ειδική προβολή στις Βρυξέλλες για τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων θα ακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο την ταινία ως φορέα πολιτιστικής αξίας για τη χώρα μας, όπως αυτή του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσιγκτον, με την παρουσία απογόνων του George Horton και του Aza Jennings. Ταυτόχρονα, πολλές από αυτές θα συνοδευθούν από βραβεύσεις, όπως, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μικρασιατών στο Βελλίδειο Kέντρο Θεσσαλονίκης, την Παγκόσμια Ακαδημία Ποντίων, την Πρεσβεία της Ιαπωνίας, το Pierce College, το Διεθνές Who is who, κ.α.

Eξαιρετικά τιμητική ήταν η προβολή της ταινίας στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο Κέντρο Δελφών, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου.  Την ίδια ημέρα δόθηκε το όνομα της Ελένης Αρβελέρ σε μια από τις μεγάλες αίθουσες του Κέντρου. Την εκδήλωση και την προβολή της ταινίας τίμησε με την παρουσία της η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την ιστορική σημασία της ταινίας έχουν τιμήσει με ομιλίες τους πρέσβεις και σημαντικοί ιστορικοί, όπως ο Sir Michael Llewellyn – Smith (Πρέσβης Μεγάλης Βρετανίας) στο Λονδίνο, η ιστορικός Marie – Carmen Smyrnelis στη Σορβόννη και στην Αμερική η καθηγήτρια του πανεπιστημίου GeorgeTown, Ismini Lamb.

Η ταινία «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ» που βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της ΜΙΜΗΣ ΝΤΕΝΙΣΗ, είναι μία υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ που τιμά τον πολιτισμό της Ιωνίας. Ένα σπουδαίο κινηματογραφικό εγχείρημα με πανανθρώπινα μηνύματα, που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από άρτια σκηνικά και κοστούμια και τη σπαρακτική καταστροφή της Σμύρνης, με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εφέ. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν σε: Λέσβο, Χίο, Αθήνα, Πειραιά και Φάληρο.

Η ταινία θα προβληθεί πανελλαδικά στις κινηματογραφικές αίθουσες για τρεις ημέρες, Τρίτη 13, Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την επέτειο μνήμης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή. Στην πόλη μας, στον κινηματογράφο «CINELAND ΠΑΝΤΕΛΗΣ», ώρα προβολής: 19.30.