ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Σοβαρές οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και του ΕΣΔΑΚ για τις συνθήκες εργασίας στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου

Ακόμη ένα εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου, φτάνοντας έτσι σε διψήφιο αριθμό τα εργατικά ατυχήματα στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης.

Πόσο άνετα αισθάνεται η Δημοτική Αρχή που ένας δημοτικός χώρος, έχει ποτιστεί ξανά και ξανά με το αίμα των εργαζομένων;

Είναι πολύ σοβαρές οι ευθύνες της Δημοτική Αρχής, καθώς με τη στάση της όλα αυτά τα χρόνια, τόσο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και με τον πρώην αντιδήμαρχο και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μαμουλάκη στην προεδρία του ΕΣΔΑΚ, έχει δώσει «αέρα στα πανιά» του εργολάβου.

Στις ουκ ολίγες  φορές που κλήθηκε να πάρει θέση η Δημοτική Αρχή για το θέμα των συνθηκών εργασίας, στην καλύτερη περίπτωση έφτανε μέχρι σε ευχολόγια «συμπόνιας» προς τους εργαζόμενους και κρυβόταν πίσω από την ευθύνη της ΕΕΑΑ για τη διαχείριση του εργοστασίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά από διαρκείς αγώνες των εργαζομένων κατέκτησαν  να προβλέπεται στην σύμβαση μεταξύ Δήμου, ΕΣΔΑΚ και ΕΕΑΑ να μην χάνουν τα δικαίωμα τους όταν αλλάζει ο εργολάβος, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει, ούτε η ίδια η Δημοτική Αρχή, αν η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σήμερα σε ισχύ!

Το νέο εργατικό ατύχημα, συνολικά οι αθλιες συνθήκες στο εργοστάσιο, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Της παράδοσης δηλαδή της ανακύκλωσης του Ηρακλείου σε ιδιώτες επιχειρηματίες, που τους ενδιαφέρει αποκλειστικά το κέρδος τους και όχι αν οι γειτονίες και οι πλατείες είναι μέσα στα σκουπίδια, ούτε αν οι εργαζόμενοι σακατεύονται από την δραματική έλλειψη σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. 

Κατά συνέπεια ο δίκαιος αγώνας των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου αφορά όλους τους εργαζόμενους της πόλης μας που θέλουν καθαρές γειτονίες χωρίς επιπλέον φορολογία. Αγώνας που έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, που κατά γράμμα υλοποιεί η νυν Δημοτική Αρχή και όσοι από τους υπόλοιπους προαλείφονται να συνδιοικήσουν μαζί της από 1η Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με την οποία ο δημότης επιβαρύνεται για να γίνεται το χατίρι στους επιχειρηματίες να διαχειριστούν με γνώμονα το δικό τους κέρδος τη διαχείριση της ανακύκλωσης και αργότερα συνολικά των απορριμμάτων.

Σε αυτόν τον αγώνα, απέναντι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων και των συνεπειών της, τόσο στην καθαριότητα και υγιεινή της πόλης όσο και στις εργασιακές συνθήκες του ΚΔΑΥ Ηρακλείου, η Λαϊκή Συσπείρωση, θα συνεχίσει να είναι παρούσα!

Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου