ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σπύρος Καλαϊτζαντωνάκης (υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΙΚΗΣ): Η ΝΙΚΗ, η Ελλάδα, το ευρώ και η Ευρώπη

Συνέντευξη στον Θεόδωρο Ρηγινιώτη

Ο Σπύρος Καλαϊτζαντωνάκης, με καταγωγή από Ρέθυμνο και Χανιά, είναι πτυχιούχος της Εκκλησιαστικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Είναι επαγγελματίας αγιογράφος, καταξιωμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και διαμένει μόνιμα στο Ρέθυμνο. Τοιχογραφίες του κοσμούν ναούς στην ιδιαίτερη πατρίδα του (όπως ο μητροπολιτικός ναός Ρεθύμνου και πολλοί άλλοι), αλλά και σε Γερμανία, Η.Π.Α και Ρωσία, καθώς και στο Άγιο Όρος, ενώ φορητές εικόνες του βρίσκονται σε πολλά μέρη του κόσμου. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Η σύζυγός του είναι καθηγήτρια φιλόλογος, διδάκτωρ Βυζαντινής Φιλολογίας.

Σπύρος Καλαϊτζαντωνάκης Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΙΚΗ

Πολιτικοποιημένος από τα φοιτητικά του χρόνια, εντάχθηκε στη ΝΙΚΗ το 2021 μετά από προτροπή του ιδρυτικού μέλος της (μακαριστού) Ευγένιου Τζιμογιάννη, νιώθοντας την ανάγκη της προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, των ορθοδόξων ιδανικών μας και της στήριξης του θεσμού της οικογένειας, που βάλλονται ποικιλοτρόπως σήμερα. Για τους ίδιους λόγους αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της ΝΙΚΗΣ Δημήτρη Νατσιού να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος για τις Ευρωεκλογές του 2024.

Ο κ. Καλαϊτζαντωνάκης μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη.

Είναι γνωστό ότι η ΝΙΚΗ είναι ένα κίνημα ανθρώπων που πιστεύουν στον Χριστό. Κάποιος που δεν πιστεύει στον Χριστό (επειδή π.χ. είναι άθεος) ή έστω είναι αδιάφορος για τη θρησκεία, έχει λόγους να ψηφίσει ΝΙΚΗ;

Οι άνθρωποι της ΝΙΚΗΣ έχουν τονίσει επανειλημμένως ότι σέβονται το θεόσδοτο δώρο της ελευθερίας και του αυτεξουσίου, οπότε και κάθε άνθρωπο. Διαφωνούμε με επιλογές που προσκρούουν στις αξίες μας. Οι θέσεις της ΝΙΚΗΣ είναι ξεκάθαρες και είμαστε περήφανοι γι’ αυτές. Όποιος τις ασπάζεται είναι καλοδεχούμενος στο Κίνημά μας, όποιος δεν τις ασπάζεται διαλεγόμαστε, αυτό είναι το νόημα της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, οι πολιτικές μας θέσεις θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν αποδεκτές από κάθε καλοπροαίρετο ψηφοφόρο, επειδή «ακουμπούν» στα προβλήματα του λαού και της πατρίδας μας και επειδή με την εφαρμογή τους μπορούμε να μιλούμε για μια βιώσιμη κοινωνία όπου θα μπορούμε να ζούμε και όχι για ένα δυστοπικό μέλλον όπου απλά θα επιβιώνουμε.

Η ΝΙΚΗ πώς βλέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τι έχει να προσφέρει στην Ελλάδα η συμμετοχή της στο Ευρωκοινοβούλιο;

Όπως έχει πει και ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ κ. Δημήτριος Νατσιός, «δεν είμαστε ούτε ευρωλάγνοι ούτε ευρωφοβικοί». Με θλίψη διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια ότι η Ε.Ε. δεν εξυπηρετεί τον σκοπό της δημιουργίας της, δηλαδή να γίνει η Ένωση «των λαών και των πατρίδων». Η Ευρώπη λειτουργεί με ένα κεντρικό διευθυντήριο, το οποίο στραγγαλίζει τα κράτη – μέλη της και περιορίζει την ανεξαρτησία τους. Από την άλλη, τα θετικά στοιχεία που έχει η Ε.Ε. και κάποιες οδηγίες της που είναι στον σωστό δρόμο, η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν τα εφαρμόζουν, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μας εκθέτουν αλλά να δεχόμαστε και μια σειρά από πρόστιμα.

Με τη συμμετοχή της στο Ευρωκοινοβούλιο η ΝΙΚΗ θα αποδείξει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, πέρα από αυτόν της απόλυτης άρνησης ή της απόλυτης υποταγής. Θα δείξει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πολιτεύεται η Ελλάδα ως ισότιμο μέλος της Ε.Ε. και όχι ως παρίας ή ως καρπαζοεισπράκτορας.

Η παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ δεν στραγγαλίζει την εθνική μας ανεξαρτησία; Πώς θα συμβιβαστούν αυτά τα δύο; Γιατί να μην απορρίψουμε το ευρώ, όπως υποστηρίζουν κάποιοι;

Νομίζω είναι άλλο πράγμα να μπούμε σε μια συζήτηση για το αν θα έπρεπε να εισέλθουμε στη ζώνη του ευρώ και άλλη συζήτηση για το αν θα πρέπει να βγούμε από το ευρώ και, αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις. Προφανώς και είμαστε υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας, της αυτονομίας και της αυτάρκειας. Για να φτάσουμε αυτήν τη στιγμή να είμαστε αυτάρκεις, δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε, ιδιαίτερα στο ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, η οποία είναι απαραίτητη αν θέλουμε να συζητάμε για αυτάρκεια.

Στις θέσεις της ΝΙΚΗΣ για την οικονομία και το νόμισμα αναφέρεται ότι ποτέ δεν υπήρξε σοβαρή μελέτη, ούτε για την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ούτε για την έξοδό μας από αυτήν. Όταν φωνάζουμε «έξω από την Ε.Ε. και το ευρώ», χωρίς βασική αυτάρκεια και με ενισχυμένη την απειλή των γειτόνων μας, δεν έχουμε πειστική απάντηση για ποιο λόγο ένας διεθνής προμηθευτής καυσίμων, φαρμάκων ή τροφίμων θα αποδεχθεί πληρωμή σε δραχμές. Οι «καλοπροαίρετοι» βοηθοί της εξόδου μας από το ευρώ, απλά μας στέλνουν από έναν μεγαλοκηδεμόνα σε άλλον.

Ποιος δεν θα επιθυμούσε την πατρίδα του ελεύθερη από κηδεμόνες; Όμως, για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει πρώτα να σταθούμε στα πόδια μας, να δυναμώσουμε ως κοινωνία, ως οικονομία, ως συνείδηση, ως υπόσταση. Ας αφοσιωθούμε σε αυτά λοιπόν.

Μερίδα συμπατριωτών μας πιστεύει ότι, ως λαός, είμαστε γενικά μεγαλομανείς, μπαταξήδες, τεμπέληδες και κουτοπόνηροι. Ότι πρέπει επειγόντως να σταματήσουμε να φαντασιωνόμαστε πως τα άλλα κράτη «αιωνίως μας χρωστάνε» επειδή είμαστε «εκείνοι που έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού» (τα φώτα του πολιτισμού σήμερα τα δίνουν εκείνοι που αναπτύσσουν την επιστήμη, την τεχνολογία και την οικονομία και όχι εμείς, που είμαστε πολύ πίσω σε όλους αυτούς τους τομείς) και να νιώσουμε απλώς ευγνωμοσύνη για τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη, που μας έχουν πληρώσει εκατομμύρια ευρώ, και ντροπή για τον εαυτό μας, που δεν νοικοκυρευόμαστε ώστε να πληρώσουμε τα χρέη μας. Πώς θα σχολιάζατε όλα αυτά;

Να ξεκινήσω την απάντηση λέγοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές έρευνες διαψεύδουν πανηγυρικά όσους μας κατηγορούν για τεμπέληδες, γιατί είμαστε ένας από τους πιο εργατικούς λαούς της Ευρώπης. Γενικά αυτά που αναφέρετε νομίζω ότι χαρακτηρίζουν μια μερίδα εαυτοφοβικών συμπατριωτών μας, οι οποίοι πιστεύουν ότι για κάποιο λόγο πρέπει διαρκώς οι Έλληνες να είναι υπόλογοι και κατηγορούμενοι. Προφανώς δεν φτάνω στο άλλο άκρο, να πω ότι οι Έλληνες τα έχουν όλα καλώς καμωμένα, αλλά να δούμε πού πραγματικά έχει φταίξει ο ελληνικός λαός και πού τον κατηγορούν άδικα. 

Αν οι ευρωπαίοι ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν, δεν θα μας έπνιγαν με τα ασφυκτικά μέτρα που μας χρέωσαν, σε αγαστή συνεργασία με τα κόμματα που κυβέρνησαν και αυτά που υπέγραψαν τα μνημόνια. Αυτό επιβεβαιώνεται από πολλούς ευρωπαίους «θεσμικούς», οι οποίοι μετά από χρόνια παραδέχτηκαν ότι η συνταγή που ακολούθησαν με τα μέτρα εναντίον της Ελλάδος ήταν λανθασμένη. Αποδεικνύεται επίσης από το αδιανόητο ξεπούλημα των τιμαλφών μας για να «σωθούμε». Επαναλαμβάνω όμως ότι πρέπει να δούμε σε ποια σημεία φταίξαμε και εμείς, γιατί δυστυχώς δεν βλέπω να έχουν εξαλειφθεί οι παθογένειες που μας έφτασαν σε αυτήν την κατάσταση.

Ποια είναι, κατά τη ΝΙΚΗ, τα σοβαρότερα πανευρωπαϊκά προβλήματα και πώς η χώρα μας μπορεί να συμβάλει στην επίλυσή τους;

-Η αθρόα λαθρομετανάστευση

-Ο ισλαμικός κίνδυνος

-Το αίσθημα ανασφάλειας

-Η ηθική παρακμή των ευρωπαίων

-Η καταστροφή των αγροτών

-Η οικονομική εξαθλίωση των ευρωπαίων πολιτών

-Οι πολεμικές εμπλοκές

-Οι ανελευθερίες που εφαρμόζονται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τον ψηφιακό ολοκληρωτισμό που υλοποιείται.

Η χώρα μας μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων αρχικά κάνοντας την διάγνωση και αναδεικνύοντάς τα, σε μια Ευρώπη που στρουθοκαμηλίζει και δεν παραδέχεται τα προβλήματά της. Δευτερευόντως, λέγοντας αλήθειες και δείχνοντας τον σωστό δρόμο. Για να γιατρέψεις μια  αρρώστια πρέπει να ξεκινήσεις με την διάγνωση και μετά να πας στην θεραπεία.  Και η θεραπεία πολλές φορές είναι επίπονη.

Ποια είναι, κατά τη ΝΙΚΗ, τα σοβαρότερα προβλήματα της πατρίδας μας και τι πρέπει να συμβεί για την επίλυσή τους;

Βασικό σύνθημα της ΝΙΚΗΣ είναι το «η πατρίδα μας χρειάζεται Παιδιά και Παιδεία». Από την απαξίωση αυτών των δυο ξεκινούν όλα τα προβλήματα της πατρίδας μας. Καμία κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το δημογραφικό, ακόμα και τώρα που έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Εμείς θέλουμε Υπουργείο Δημογραφικής Ανάπτυξης που να υπηρετεί την ελληνική παραδοσιακή οικογένεια και όχι Υπουργείο Μετανάστευσης που υπηρετεί την πληθυσμιακή μας αντικατάσταση.

Όσον αφορά στην παιδεία, όλα τα κόμματα αδιαφορούν για την εξόφθαλμη αφαίρεση των αξιών μας και την παρείσφρηση ανήθικου και αντεθνικού περιεχομένου στην εκπαιδευτική ύλη.

Όπως βλέπουμε, στο πολιτικό «γίγνεσθαι», «δεξιοί» και «αριστεροί» πλήττουν τον Ελληνισμό και την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια σε μία σειρά από θέματα, τα οποία άπτονται της ταυτότητάς μας και διαλύουν τον κοινωνικό ιστό. Η ΝΙΚΗ, πιστή στις αξίες της Ρωμηοσύνης, είναι εδώ για να προάγει αυτές τις αξίες και στην παρακμάζουσα Ευρώπη και για να αντισταθεί απέναντι στον εθνομηδενισμό της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της.

Η Ιστορία αποδεικνύει πως, όσοι δεν υποτάσσονται στα μεγάλα – και διεθνή – πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, εξοντώνονται. Τι ελπίδα έχει η ΝΙΚΗ να επιβιώσει και μάλιστα να νικήσει αυτούς τους πανίσχυρους κύκλους συμφερόντων και να φέρει πραγματική ελευθερία και ευημερία στη χώρα μας;

Η ΝΙΚΗ δημιουργήθηκε με σκοπό και επιθυμία να γίνει η ένωση των καλοπροαίρετων Ελλήνων. Με την βοήθεια του λαού και του Θεού, πιστεύουμε ακράδαντα ότι είμαστε το πραγματικά διαφορετικό στην πολιτική σκηνή και μπορούμε να παλέψουμε για να φέρουμε μια πραγματική αλλαγή στην πατρίδα μας, βασισμένη στις αξίες μας και τις παραδόσεις μας.

Είναι ξεκάθαρο ότι σε όλη την Ευρώπη οι λαοί ξυπνούν και αρχίζουν να αντιδρούν στα σχέδια υποδούλωσης που εφαρμόζει το «ευρωιερατείο των Βρυξελλών», οι ευρωπαϊκές ελίτ, οι πολυεθνικές και οι ντόπιοι τοποτηρητές όλων αυτών. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να αφουγκραστούν τους Ευρωπαίους που δεν επιθυμούν την μετατροπή της Ευρώπης σε ισλαμική ήπειρο, σε έναν χυλό παραδόσεων, ηθών, γλωσσών και θρησκειών και σε άθυρμα των μεγάλων συμφερόντων.

Τι εμπειρία έχετε, εσείς προσωπικά, από χώρες του εξωτερικού;

Εξαιτίας της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, έχω προσωπική αντίληψη της ζωής και της οργάνωσης κρατών, στα οποία έχω εργαστεί ως αγιογράφος ή τα οποία έχω επισκεφθεί κατ’ επανάληψη, είτε ως προορισμούς διακοπών είτε ως χώρες μόνιμης διαμονής προσφιλών μου προσώπων. Έτσι έχω διαμείνει μακρά ή σύντομα χρονικά διαστήματα τόσο σε χώρες της Ε.Ε. όσο και χώρες εκτός Ευρώπης ή ανένταχτες, που αργότερα προσχώρησαν σε αυτήν (Αυστρία, Γερμανία, Γεωργία, Χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο –ως μέλος τότε της Ένωσης– Ιταλία, Βέλγιο, Ρωσία, Καναδά, Η.Π.Α κ. ά).

Επίσης, ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ρεθύμνου στο μακρινό παρελθόν, εκτός της εμπειρίας μου από την επίσκεψή μου στο Ευρωκοινοβούλιο, ήμουν ενήμερος σχετικά με τους στόχους ίδρυσης, τους θεσμούς και την οργάνωση της Ε.Ε και μάλιστα από ευρωβουλευτές, όπως ο Γεώργιος Σαριδάκης.

Αν εκλεγείτε, έχετε κάποιες προτεραιότητες για το τι θα κάνετε στο Ευρωκοινοβούλιο;

Κατ’ αρχήν έχω υποχρέωση να υπερασπιστώ την ιδεολογική τοποθέτηση των ψηφοφόρων που θα με τιμήσουν με την ψήφο τους, σχετικά με τα ελληνορθόδοξα ιδανικά, που αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα καθενός που τα ασπάζεται, αφού διανύουμε μια περίοδο δικαιωματισμού και ως εκ τούτου κανείς δεν πρέπει να είναι μονόπλευρος.

Εκτός αυτής της βασικής αρχής, θα μεταφέρω και θα προασπίσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα ζητήματα της περιφέρειάς μου, τα οποία βιώνω ως πολίτης, αλλά και κάθε άλλης ελληνικής περιφέρειας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έργου της Νίκης.