ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Στα 1,9 δις ευρώ η επιδότηση Σεπτεμβρίου για το ηλεκτρικό ρεύμα

Τη θέσπιση εισφοράς που θα πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος, έτσι ώστε τα χρήματα που θα σωρεύονται να λειτουργούν ως Μόνιμος Μηχανισμός Αντιστάθμισης Κινδύνου, ανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Κώστας Σκρέκας κατά την παρουσίαση των κυβερνητικών αποφάσεων για τα μέτρα επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος το Σεπτέμβριο.

Όπως είπε ο κ Σκρέκας, «δημιουργούμε από το Σεπτέμβριο, ένα μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές».

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα, ο υπουργός, στα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει το σύνολο της επιδότησης το Σεπτέμβριο στους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με βάση το ύψος της επιδότησης επιτυγχάνεται ο στόχος που είχε τεθεί, ώστε οι «καθαρές» λιανικές τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι οικιακοί καταναλωτές να παραμείνουν στα επίπεδα των 15-16 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα (με βάση σύγκρισης τα τιμολόγια της ΔΕΗ), ενώ για τους επαγγελματικούς καταναλωτές οι “καθαρές” τιμές κυμαίνονται υψηλότερα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός, για τον μήνα Σεπτέμβριο, η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος θα φθάνει τα 639 ευρώ/MWh, απορροφώντας το 94% της αύξησης. Η επιδότηση αφορά σε περίπου 6 εκατομμύρια οικιακές παροχές. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε μη Οικιακά Τιμολόγια

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης.

Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο. Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.

Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.