ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Στα Ανώγεια η συνεδρίαση του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας

Την προεδρία του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, ανέλαβε ο δήμος Ανωγείων, με πρόεδρο του δικτύου τον δήμαρχο Σωκράτη Κεφαλογιάννη. Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Αυγούστου στα Ανώγεια, παρουσία και του δημάρχου Μόρφου της Κύπρου, Χαράλαμπου Πίττα.

Στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, θα υπάρξει ανάπτυξη και συζήτηση από τους επιστήμονες Ντανιέλα Μαρούδα και Στέλιο Περάκη του θέματος των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, μέσα και από την εμπειρία της παρουσίας τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Παράλληλα θα γίνει ο καθορισμός των δράσεων για την περίοδο 2012- 2013, ενώ θα παρουσιαστούν και οι πρωτοβουλίες που θα πρωτοστατήσουν στην ανάδειξη του θέματος των αποζημιώσεων.

«Η ιδέα της διεκδίκησης παραμένει ζωντανή τόσο για τους πολίτες, τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και για ολόκληρη τη χώρα…», δήλωσε μιλώντας σήμερα στο ΑΜΠΕ ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης. «Γνωρίζουμε πως μια μάχη κερδίζεται με κόπο, αλλά εμείς συνεχίζουμε, χωρίς να κάμπτεται το ηθικό μας, μιας και τελικός στόχος μας, είναι η ηθική δικαίωση και η αξιοπρέπεια ενός αγώνα που δεν πρέπει να ξεχαστεί», δήλωσε ο δήμαρχος Ανωγείων, ο οποίος επισήμανε τόσο τη σημασία της ανάληψης όσο και της συνεδρίασης στα Ανώγεια, δεδομένης της 68ης επετείου Ολοκαυτώματος των Ανωγείων που τιμά ο δήμος τη Δευτέρα 13 Αυγούστου.

Την προσεχή Δευτέρα το τελετουργικό προβλέπει να τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία Αγίου Ιωάννη το πρωί στις 10.30 από τον μητροπολίτη Ρεθύμνης και Μυλοπόταμου Ευγένιο. Τον πανηγυρικό της ημέρας, θα εκφωνήσει ο Γιάννης Β. Μανουράς, ως πρόεδρος του Συλλόγου Ανωγειανών Αθήνας, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο, στην πλατεία Αρμί. Η συνεδρίαση του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών, αλλά και η επέτειος του ολοκαυτώματος θα πλαισιωθούν από τρεις σημαντικές, σύμφωνα με τον Σωκ. Κεφαλογιάννη, εκδηλώσεις.

Στις 11 Αυγούστου, θα εγκαινιαστεί η Έκθεση Φωτογραφίας «Κατεχόμενη Μόρφου», ενώ θα προβληθεί και η ταινία «Η Σύληση και η Καταστροφή της πανάρχαιας Κληρονομιάς» στον εκθεσιακό χώρο της Αγροτικής Τράπεζας στα Ανώγεια ως μια ενθύμηση στην Κρήτη, ότι η Κύπρος παραμένει κατεχόμενη. Το βράδυ της 13ης Αυγούστου θα παρουσιαστεί το μουσικό επετειακό έργο «ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ» που κυκλοφόρησε από τον δήμο Ανωγείων και το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι «ΣΕΙΣΤΡΟΝ», σε κείμενα Γ. Καράτζη και μουσική επιμέλεια Π. Περυσινάκη. Η εκδήλωση θα αρχείσει στις 9:30 μμ, στην πλατεία Αρμί. Την Τρίτη 14 Αυγούστου, όλοι όσοι βρεθούν στα ιστορικά Ανώγεια, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν «Τα Έντεχνα» του Βασίλη Σκουλά, στο θέατρο «Νίκος Ξυλούρης».

ΑΜΠΕ