λευκά όρη

Τα λευκά …φόρεσαν τα βουνά της Κρήτης, λόγω της χιονόπτωσης στον ορεινό όγκο του νησιού.

Οι γνωστές και αγαπημένες εικόνες με πρωταγωνιστές τα χιονισμένα βουνά, παρά την αισθητή μείωση της θερμοκρασίας, που αυτή την ώρα έχει φθάσει στους -2 έως -4 βαθμούς, δημιούργησαν στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, την αισιοδοξία για μία εορταστική περίοδο με χιλιάδες επισκέπτες να φτάνουν στα ορεινά χωριά της Κρήτης.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον δήμαρχο Ανωγείων, Μανώλη Καλλέργη και κατοίκους της περιοχής, το χιόνι, που φτάνει σε ύψος μέχρι και 10 πόντων, όσο πιο ψηλά προς το οροπέδιο της Νίδας ανεβαίνει κάποιος, δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία οχημάτων.

Η πολυπληθής κοινότητα των κτηνοτρόφων με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τον χειμώνα, με κύριο μέλημα την προστασία των κοπαδιών αιγοπροβάτων που συντηρούν.

Από πλευράς των αγροτών, που αυτές τις ημέρες μαζεύουν τις ελιές τους, ο καιρός δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, ενώ όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει «βεντέμα», δηλαδή οι ελιές είναι φορτωμένες με καρπό, οπότε και η παραγωγή λαδιού είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

Φώτο Δημήτρης Παπαδογιωργάκης (Χανιά), Μάνος Νερατζούλης (Λασίθι) και Μανόλης Σαμόλης (Ανώγεια)