ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Στα νερά του Ρεθύμνου απελευθερώθηκε η θαλάσσια χελώνα «Χρυσάνθη»

Σε μια μεγάλη γιορτή εξελίχθηκε η απελευθέρωση της «Χρυσάνθης», μιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα που βρέθηκε τραυματισμένη πριν ένα χρόνο στις ακτές του Ιονίου κοντά στην Πρέβεζα και αφού έλαβε την απαραίτητη φροντίδα στο Κέντρο Διάσωσης του Αρχέλων αφέθηκε ελεύθερη στην παραλία στα Μισίρια Ρεθύμνου.

Η «Χρυσάνθη» όταν εντοπίστηκε έφερε πολλές βαθιές πληγές στο καβούκι και το πλάστρον και ήταν πλήρως αποδυναμωμένη. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ όπου και παράμεινε επί 12 μήνες σε εντατική θεραπεία. Τα τραύματά της σφραγίζονταν κάθε μέρα για να παραμείνουν στεγνά. Δεκάδες εθελοντών μαζί με το προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ ασχολήθηκαν με υπομονή και επιμονή μαζί της και η ενήλικη χελώνα ηλικίας περίπου 30-40 ετών, με καμπύλο μήκος καβουκιού 77 εκατοστά και βάρος 84 κιλά κατάφερε να επιστρέψει στα νερά της Μεσογείου.

Όπως τονίζουν οι άνθρωποι του Αρχέλων ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι έδειξαν τον πρέποντα σεβασμό προς το ζώο και την ομάδα των εθελοντών που ήταν εκεί για να ενημερώσουν και να βοηθήσουν στην ομαλή έκβαση της εκδήλωσης.