ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης οι επιχειρηματίες εστίασης στο Ρέθυμνο

Στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης στο Ρέθυμνο, ο οποίος έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα λόγω του κορονοϊού, καθώς όλα τα καφέ, τα εστιατόρια και τα μπαρ παραμένουν κλειστά από τις αρχές Νοεμβρίου.

Οι επαγγελματίες εμφανίζονται απογοητευμένοι και απελπισμένοι, καθώς είναι αντιμέτωποι με οικονομικό αδιέξοδο ζητώντας από την κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα στήριξης του κλάδου.

Την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας ότι θα αργήσει η επαναλειτουργία των καταστημάτων, οι επιχειρηματίες υπό το βάρος των χρεών αγωνιούν και διεκδικούν από την κυβέρνηση να παράσχει μεγαλύτερη στήριξη σύμφωνα με τα «Ρεθεμνιώτικα Νεα».

Για τον λόγο αυτό προχωρά σε κινητοποιήσεις συμβολικού χαρακτήρα. Ειδικότερα, αποφασίστηκε να γίνει μια παράσταση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα με περιορισμένο αριθμό ατόμων, ώστε να μην παραβιάζονται τα μέτρα προστασίας, καθώς και παράσταση έξω από το Μαξίμου. Ειδικότερα, την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 στις 10:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συλλογή κλειδιών των καταστημάτων μαζικής εστίασης απ’ όλη την Ελλάδα, με σκοπό την παράδοσή τους στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και αντιπροσώπων της εστίασης απ’ όλη την Ελλάδα.

Σκοπός της δράσης, όπως σημειώνει η Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων, είναι «η μη παροχή ουσιαστικών μέτρων στήριξης στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του κλάδου».

Την παραπάνω κινητοποίηση στηρίζουν και οι επαγγελματίες του Ρεθύμνου.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Νομού Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Κλαψινός, ο τουρισμός έχει κομβικό ρόλο στη βιωσιμότητα του κλάδου στο Ρέθυμνο. Μετά την απογοητευτική περυσινή σεζόν που κινήθηκε σε «ρυθμούς» πανδημίας και είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια συρρίκνωση των εισπράξεων, με δεδομένη την απουσία ρευστότητας και με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και θα παραμείνουν καταπώς φαίνεται για πολύ ακόμα, η αγωνία κορυφώνεται για τους επαγγελματίες, που βλέπουν τις υποχρεώσεις να συσσωρεύονται, χωρίς ωστόσο να έχουν έσοδα τόσο για να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, όσο και για την επιβίωσή τους.

Ο κλάδος ζητά να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα από πλευράς της κυβέρνησης, τα οποία θα αφορούν αποκλειστικά την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης και θα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες αλλά και τις απαιτήσεις της περιόδου, που έχει διαμορφώσει νέες δυσμενείς συνθήκες.

Όπως εξήγησε ο κ. Κλαψινός η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 για τους επαγγελματίες στο Ρέθυμνο ήταν ελάχιστη και σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψουν τις ανάγκες τους: «Περιμέναμε το κράτος τουλάχιστον με την 5η επιστρεπτέα να μας βοηθήσει περισσότερο. Αυτό δεν συνέβη. Η 5η επιστρεπτέα ήταν μια κοροϊδία. Οι περισσότεροι συνάδελφοι δυστυχώς δεν πήραν τίποτα. Άλλοι πήραν χίλια ευρώ και άλλοι δύο χιλιάδες, άλλοι τίποτα. Ελάχιστοι πήραν τις τέσσερις χιλιάδες. Όπως καταλαβαίνετε αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν για τα μηναία έξοδα, τις πληρωμές, τα δάνεια που έχει ο κάθε επαγγελματίας. Όλο αυτό μας έχει γονατίσει οικονομικά αλλά και ψυχικά. Εμείς θέλουμε μια ουσιαστική βοήθεια από το κράτος με όποια μορφή είτε ΕΣΠΑ, είτε οποιοδήποτε άλλο εργαλείο. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα στήριξης αποκλειστικά για την εστίαση. Παράλληλα ζητάμε τα δημοτικά τέλη για το πρώτο εξάμηνο του 2021 να είναι μηδενικά, κάτι για το οποίο απαιτείται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».