Στάση εργασίας των γιατρών για την δίκη για το θάνατο της Στέλλας Ακουμιανάκη

Η Ένωση γιατρών ΕΣΥ προκηρύσσει στάση εργασίας 11.00-13.00 για τις 13 Ιουνίου 2018, τελευταία μέρα της δίκης για το θάνατο από αλκοόλ της άτυχης Στέλλας Ακουμιανάκη.

Η δίκη των δύο ειδικευομένων γιατρών έχει ξεκινήσει στο Εφετείο Χανίων. Οι συνάδελφοι καταδικάστηκαν από το δικαστήριο πρωτόδικα και ο θάνατος αποδόθηκε σε υπερβολική χορήγηση υγρών που προκάλεσε εγκεφαλικό οίδημα. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε ως αιτία θανάτου την τοξικότητα και το εγκεφαλικό οίδημα από το αλκοόλ, παρά τα υψηλά επίπεδα αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα του κοριτσιού.

Θεωρούμε ότι οι αλλεπάλληλες δικαστικές παραπομπές και καταδίκες γιατρών τα τελευταία χρόνια, η ποινικοποίηση της Ιατρικής πράξης και της επιπλοκής της, είναι φαινόμενα που οδηγούν το γιατρό σε άσκηση αμυντικής ιατρικής. Ο φόβος στην άσκηση της ιατρικής κάνει κακό στον ασθενή και επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Στο Ρέθυμνο, μέσω αυτών των διαδικασιών απαξιώνεται συνεχώς το νοσοκομείο μας, το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού μας.

Γι αυτό το λόγο πάγιο αίτημα μας είναι αφενός η θεσμοθέτηση οργάνου προδικαστικού ελέγχου που θα κρίνει ποιες υποθέσεις πρέπει να φτάνουν στο ακροατήριο και θα αποτελείται από δικαστικούς και γιατρούς πιστοποιημένους πραγματογνώμονες, αφετέρου η ασφαλιστική κάλυψη του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων και όσων συμμετέχουν σε διακομιδές για θέματα αστικής ευθύνης και αποζημιώσεων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμπαρασταθούν ενεργά στους διωκόμενους με τη φυσική τους παρουσία στο δικαστήριο τη μέρα της στάσης εργασίας στα Χανιά.

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου