ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Σταθάκης: Το 40% του ΕΣΠΑ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

σταθάκηςΤο 40% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες και άλλες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Equity Investment Forum, που διοργανώνεται στην Αθήνα, με τιμώμενη χώρα το Ισραήλ.

Στο γεγονός πως το νέο ΕΣΠΑ επικεντρώνεται περισσότερο στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και όχι στα μεγάλα έργα όπως στο παρελθόν, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Οπως είπε, “περί το 40% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020 απευθύνεται σε μικρομεσαίες και άλλες επιχειρήσεις, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας”.

Χρηματοδοτική “ομπρέλα”

Εκτός από το ΕΣΠΑ, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε τρία ακόμα εργαλεία που θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το ΕΤΕΑΝ, το οποίο θα αποτελέσει ένα ταμείο-ομπρέλα για σειρά πρωτοβουλιών ενίσχυσης των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων, το Institute for Growth (IfG), το ταμείο που είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία Ελλάδας – Γαλλίας και Γερμανίας και θα ενεργοποιηθεί από τον Ιούνιο του 2016 και ως επενδυτής σε επιχειρήσεις (αρχικά είχε ενεργοποιηθεί ως εργαλείο δανειοδότησης επιχειρήσεων) και σε σειρά επιμέρους ταμείων που πρόκειται να δημιουργηθούν.

Ο υπουργός Οικονομίας είπε πως η κυβέρνηση εξετάζει την ίδρυση τέτοιων ταμείων σε τομείς της οικονομίας που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια και μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη. Ενα πρώτο παράδειγμα αποτελεί το ταμείο ενίσχυσης της έρευνας και καινοτομίας.

Σ. Λαζαρίδης

«Η επιτυχία των τραπεζών αποδεικνύει πως υπάρχουν στοιχεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να προσελκύσουμε διεθνή κεφάλαια», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης. «Από τη στιγμή που τα δίκτυα διαμεσολαβητών κατάφεραν να πωλήσουν Ελλάδα, τότε μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το κλίμα», είπε ο κ. Λαζαρίδης.

Enterprise Greece

Ο πρόεδρος του οργανισμού Enterprise Greece Χρήστος Στάικος υποστήριξε στην ομιλία του πως «τα χειρότερα πέρασαν» για την οικονομία και πως το γεγονός πως στο πλαίσιο του συνεδρίου υποβλήθηκαν 300 επιχειρηματικά σχέδια από νέους κυρίως επιχειρηματίες που αναζητούν χρηματοδότηση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει δυναμική, «υπάρχουν νέοι και νέες που έχουν ιδέες».

ΤΑΝΕΟ

Στην ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στη χώρα μας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) Ανδρέας Τζομπανάκης. Ο ίδιος είπε πως το ΤΑΝΕΟ στήριξε την ελληνική αγορά επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity) μέσω συμμετοχής σε 11 funds, τα οποία έχουν πραγματοποιήσει 28 επενδύσεις σε εταιρείες που δημιούργησαν περί τις 2.500 θέσεις εργασίας.

Attica Ventures

Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Ventures και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Εταιρειών Venture Capital Γιάννης Παπαδόπουλος υποστήριξε πως το 2016 ολοκληρώνεται η διάρκεια ζωής των funds που είχαν δημιουργηθεί από το ΤΑΝΕΟ, αλλά και το κοινοτικό πρόγραμμα Jeremie, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κενό σε μια περίοδο που η αγορά έχει ανάγκη για νέα κεφάλαια. Τα στοιχεία, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, δείχνουν πως οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι υποκεφαλαιοποιημένες και πως η ρευστότητα παραμενει το σημαντικότερο πρόβλημα.

ΕΤΕΑΝ

Από την πλευρά του, 0 Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕΑΝ κ. Κώστας Γαλιάτσος, , αναφέρθηκε στις τρεις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ΕΤΕΑΝ προς αυτήν την κατεύθυνση:

1. Δημιουργία νέου Μέσου Χρηματοδοτικής Τεχνικής που θα είναι προσανατολισμένο στην παροχή χρηματοοικονομικής στήριξης σε εταιρείες
2. Ανάπτυξη μέσω του ΤΑΝΕΟ του θεσμού των ΑΚΕΣ (venture capital).
3. Ίδρυση μη τραπεζικού ιδρύματος παροχής μικροπιστώσεων.

Irit Ben Abba

Η πρέσβειρα του Ισραήλ Irit Ben Abba επικεντρώθηκε στην κουλτούρα της καινοτομίας και του ρίσκου που, όπως είπε, ενσωματώνεται στην εκπαιδευτική διαδικασία από πολύ νωρίς στη χώρα της, καθώς και στο γεγονός πως «επιβραβεύουμε αυτούς που παίρνουν ρίσκο, αποτυγχάνουν και ξαναπροσπαθούν». Η ίδια είπε πως το οικοσύστημα της τεχνολογίας και καινοτομίας του Ισραήλ δημιουργήθηκε πριν από περίπου 3 δεκαετίες. Από τότε το ΑΕΠ του Ισραήλ έχει αυξηθεί κατά 920% και οι εξαγωγές της χώρας κατά 3.400%. Στο πρώτο εξάμηνο του 2015, το ισραηλινό οικοσύστημα προσέλκυσε επενδύσεις περί τα 2,1 δισ. Ευρώ.