Στη βουλή η καθυστέρηση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Ανδρέας Ξανθός

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.

Αναλυτικά η ερώτηση του κου Ξανθού:

Εδώ και αρκετούς μήνες η πόλη του Ρεθύμνου, αλλά και ολόκληρος ο Νομός έχουν μείνει χωρίς Αρχαιολογικό Μουσείο (παρά το ότι έχει προγραμματιστεί αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί η προσωρινή μεταστέγαση ενός μέρους των εκθεμάτων στην Αίθουσα Αγίου Φραγκίσκου), από τότε που το πολυγωνικό κτίριο στην είσοδο του κάστρου της Φορτέτσας όπου φιλοξενούνταν, κρίθηκε ακατάλληλο να στεγάσει τέτοιες δραστηριότητες.

Η έλλειψη Αρχαιολογικού Μουσείου σε ένα Νομό εξαιρετικά πλούσιο σε κινητά μνημεία έχει αναπόδραστες συνέπειες στα ίδια τα μνημεία, το επιστημονικό προσωπικό και την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η τοπική οικονομία προσβλέπει και στην τουριστική αξιοποίηση τους.

Η ανάγκη κατασκευής ενός Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου οδήγησε κατ αρχάς στην εύρεση ενός οικοπέδου που πληρούσε τις χωροταξικές και κτιριολογικές προϋποθέσεις και δρομολογήθηκαν οι αναγκαίες διαδικασίες υλοποίησης του. Η κτηριολογική του μελέτη εγκρίθηκε το 2011 (ΥΠΠΟ/ΔΜΜΠΚ/48162/650/18-5-2011) και η μουσειολογική μελέτη το 2013 (ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜΕΕΠ/ΤΔΑΜ/Φ21-ΚΕ/10325/4662/575/189/23-01-2013). Αμφότερες θεωρούνταν προϋπόθεση για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού προκειμένου να εκπονηθεί η αρχιτεκτονική μελέτη. Ωστόσο, η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού δεν έχει γίνει ακόμη.

Σε παλαιότερη ερώτηση μου (με Α.Π. 7570/22-2-2013) είχα επισημάνει αυτή την καθυστέρηση και ρωτούσα πότε θα ξεκινούσαν οι σχετικές διαδικασίες. Η απάντηση του τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Κ. Τζαβάρα ήταν καθησυχαστική, αναφέροντας ότι «εκκρεμούσε η έγκριση αναθεώρησης του πολεοδομικού Σχεδίου από τον Γ.Γ. Κρήτης, αναγκαία προϋπόθεση για τη σύνταξη του τοπογραφικού διαγράμματος του παραχωρηθέντος οικοπέδου, προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος για τη διεξαγωγή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη μελέτη του μουσείου» (ΥΠ.ΠΑ.Θ.ΠΑ/ΓΡ.ΑΝ.ΥΠ./ΚΕ/218/2-4-2013). Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του Δήμου Ρεθύμνου, οι όποιες εκκρεμότητες υπήρχαν όσον αφορά στο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής ανέγερσης του Μουσείου έχουν αντιμετωπιστεί. Σήμερα, επανέρχομαι στο ίδιο θέμα, καθώς ενάμιση χρόνο μετά, δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή εξέλιξη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Αν, όντως, υπάρχει η πολιτική βούληση για την κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.
2. Για ποιο λόγο καθυστερεί τόσο πολύ η έγκριση αναθεώρησης του πολεοδομικού Σχεδίου.
3. Αν υπάρχει πρόβλεψη να ενταχθεί το Έργο στο νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ).
4. Ποιες διοικητικές πράξεις απαιτούνται από την έναρξη του διεθνούς διαγωνισμού και εξής και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα τους, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.