ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των ογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Π.&Α. Κυριακού»!

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή, παρά τις αντιδράσεις υγειονομικών και γονέων, το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ογκολογικού Παίδων.

Άλλη μία απόπειρα ιδιωτικοποίησης της Yγείας επιφυλάσσει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο προβλέπει τη σύσταση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» ως αυτοτελούς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και στο οποίο μεταφέρονται ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Π.&Α. Κυριακού».

Όπως εξηγεί η παιδίατρος Σοφία Ζώρη, η κυβέρνηση, αντί να επιλέξει να στελεχώσει με μόνιμες προσλήψεις και εξοπλισμό τα δημόσια ογκολογικά τμήματα, επιλέγει να δίνει δουλειά στους ιδιώτες.

«Ο ΕΟΠΠΥ θα δίνει τα χρήματα στο ιδιωτικό κέντρο. Θα κερδίζουν από νοσήλια, από επιχορηγήσεις, από έρευνες, από επενδυτές. Η εμπειρία έχει δείξει: Θα γίνει ό,τι και στο Ωνάσειο», αναφέρει ότι οι γονείς θα μπαίνουν συχνά στο δίλημμα να περιμένουν για έξτρα εξετάσεις τις λίστες αναμονής των υποστελεχωμένων δημόσιων νοσοκομείων ή να επιλέξουν τις γρήγορες αλλά ακριβές παροχές του ιδιωτικού κέντρου. Ακόμη, αλλάζουν και οι συμβάσεις των μέχρι πρότινος δημόσιων γιατρών, με ό,τι συνεπάγεται για τα δικαιώματά τους. «Είναι τεράστιο σκάνδαλο! Καλούμε γονείς, σωματεία και φορείς σε κινητοποιήσεις», με τους γονείς να είναι ήδη στο πλευρό τους.

Όλο το υπάρχον κτίριο, τα μηχανήματα και το προσωπικό, θα παραδοθεί στο «Μαριάννα Βαρδινογιάννη Ελπίδα». Οι συμβάσεις του προσωπικού δε, όπως εξηγεί η κα Ζώρη, θα αλλάξουν: «Δεν θα είναι όπως του γιατρού και του νοσηλευτή του δημοσίου. Θα συνάψουν καινούριες συμβάσεις με το νέο κέντρο. Με ό,τι αυτό σημαίνει για την αλλαγή των σχέσεων εργασίας, για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό το εγχείρημα, δεν θα το σταματήσουν στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Αυτό θέλουν γενικά να κάνουν. Θέλουν από τη μία να λένε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει δυσκολίες. Που έχει, και παλεύουμε να τις αντιμετωπίσουμε, όμως είναι αποτέλεσμα της ελλιπούς χρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού. Και από την άλλη, να δίνουν στον ιδιώτη. Που δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας του. Θέλει να βγάλει κέρδος».

Η κα Ζώρη σχολιάζει ότι η παραπάνω κατάσταση αποτελεί ένα τεράστιο σκάνδαλο: «Δεν είναι τεράστιο σκάνδαλο αυτό το πράγμα; Ενώ μπορούν να προσλάβουν προσωπικό και να στελεχώσουν το δημόσιο σύστημα υγείας ακόμα καλύτερα, ή να φτιάξουν ακόμα καλύτερες δομές π.χ. στη Θεσσαλονίκη να κάνουν αυτό; Πρέπει να το εμποδίσουμε!».