ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Στην Αγία Γαλήνη οι 35 μετανάστες που διασώθηκαν στα νότια της Κρήτης

Άλλη μία επιχείρηση στήθηκε τα ξημερώματα για τη διάσωση 35 μεταναστών που εντοπίστηκαν από σκάφος του λιμενικού, μέσα σε πλοιάριο, σε θαλάσσιο χώρο 31 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης, στα ανοιχτά της Αγίας Γαλήνης του Δήμου Αγίου Βασίλειου.

Τα 35 άτομα, εκ των οποίων, κατά δήλωση τους, 34 κατάγονται από το Μπαγκλαντές και ένας από την Αίγυπτο (πιθανόν ο διακινητής), έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην Αγία Γαλήνη, ενώ αυτή την ώρα μεταφέρονται στο Ρέθυμνο.

Η επιχείρηση έγινε υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ.

Tα περιστατικά εντοπισμού μεταναστών στα νότια παράλια της Κρήτης πληθαίνουν ανησυχητικά το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω κυρίως των καλών καιρικών συνθηκών. Σχεδόν καθημερινά, νέες «καραβιές» εντοπίζονται στη Γαύδο ή στα νότια των νομών Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου, με τις δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος να στήνουν επιχειρήσεις για τη διάσωσή τους.

Πρόκειται, ως επί το πλείστον, για μετανάστες που ξεκινούν από τη Λιβύη ή την Αίγυπτο με προορισμό την Ιταλία και καταβάλλουν στους διακινητές χρηματικά ποσά που φτάνουν κατά μέσο όρο τα 5.000 δολάρια το άτομο.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του 2024 έως και την 11η Φεβρουαρίου έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από στεριά και θάλασσα συνολικά 5.032 άτομα, εκ των οποίων τα 577 έχουν αποβιβαστεί στις νότιες ακτές της Κρήτης και στη Γαύδο, ποσοστό δηλαδή που φτάνει το 10,8%.

Το 2023, είχαν καταγραφεί 21 περιστατικά με 798 μετανάστες και από την αρχή του 2024, 11 περιστατικά με 634 μετανάστες. Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στην Γαύδο όπου εντοπίστηκαν 40 μετανάστες. Το 2023 όλοι και όλοι που βγήκαν στις κρητικές ακτές ήταν περίπου 600.

Τα επαναλαμβανόμενα αυτά περιστατικά προβάλλουν επιτακτική την ανάγκη υλοποίησης σχεδιασμού για τον περιορισμό του φαινομένου που έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις. Εξάλλου, κύκλοι του Λιμενικού Σώματος επισημαίνουν ότι είναι αναγκαιότητα ο ολικός επανασχεδιασμός του τρόπου φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων πέραν της ενίσχυσης της επιχειρησιακής δράσης του Λ. Σ. στην Κρήτη με ανθρώπινο δυναμικό και την αντικατάσταση των παλαιών πλωτών μέσων.