ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Στην Αμοργό η “Ρεθεμνιανή Παρέα” του Συλλόγου «Κρητών Δράσεις»

Στην Αμοργό η "Ρεθεμνιανή Παρέα" του Συλλόγου «Κρητών Δράσεις»

Η «Ρεθεμνιανή Παρέα» του Παραδοσιακού Συλλόγου «Κρητών Δράσεις» ταξίδεψε στην Αμοργό, κατόπιν της πρόσκλησης του Συνδέσμου Αμοργίνων για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Ανταμώματος Αμοργού – Κρήτης.

Το Αντάμωμα αποτέλεσε συνέχεια της ανταλλαγής πολιτιστικών δρώμενων και φιλοξενίας των Αμοργίνων στο Ρέθυμνο τον Σεπτέμβριο του 2014, στα πλαίσιο του Φεστιβάλ Αιγαιοπελαγίτικων Γεύσεων, Μουσικής & Χορού που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος «Κρητών Δράσεις».

Στην Αμοργό η "Ρεθεμνιανή Παρέα" του Συλλόγου «Κρητών Δράσεις»

Η μουσικοχορευτική και ηθογραφική προσέγγιση των δυο τόπων και πολιτισμών ξεκίνησε με το καλωσόρισμα την Παρασκευή το βράδυ στα Κατάπολα, όπου ο Δήμος Αμοργού παρέθεσε γεύμα.

Το Σάββατο 27 Αυγούστου το χορευτικό του Συνδέσμου Αμοργίνων με τη συνοδεία των μουσικών, Μάρκου Γαβρά και Μανώλη Νομικού συνάντησε στα Κατάπολα τους Ρεθεμνιώτες χορευτές και μουσικούς, Γιώργο Βρανά, Γιάννη Μιχάλα, Μιχάλη Κοτσολάκη και Μηνά Πεγνιωτάκη. Η «Ρεθεμνιανή Παρέα» κέρασε τσικουδιά και σταφύλι και ξεκίνησαν όλοι μαζί περατζάδα εναλλάσσοντας Αμοργιανούς και Κρητικούς σκοπούς, χορούς και κεράσματα.

Στην Αμοργό η "Ρεθεμνιανή Παρέα" του Συλλόγου «Κρητών Δράσεις»

Η παρέα συνέχισε την καντάδα στα σοκάκια της Χώρας. Οι χορευτές χόρεψαν στην πλατεία της Λόζας, όπου πλήθος κόσμου συμμετείχε. Έπειτα αναχώρησαν για την Αγία Παρασκευή στην Κάτω Μεριά και εκεί ακολούθησε μουσικοχορευτική παράσταση από τους δυο Συλλόγους, που κατέληξε σε γλέντι με όλους τους παρευρισκόμενους.

Στην Αμοργό η "Ρεθεμνιανή Παρέα" του Συλλόγου «Κρητών Δράσεις»

Το Ινστιτούτο Κρητικής Διατροφής και ο Σεφ Μανώλης Σαραντινός, που συμμετείχε στην αποστολή, επιμελήθηκε το γαμοπίλαφο και το αντικρυστό, που μοιράστηκε σε όλο τον κόσμο. Η Μαργαρίτα Σαββάκη κέρασε βυσσινάδα «Αρκάδι» και λουκούμια. Οι Αμοργινοί είχαν την ευκαιρία να γευτούν και άλλα κρητικά παραδοσιακά προϊόντα, ευγενική χορηγία των S/M Παπαδάκη και των τυροκομικών Ψαθάκη.

Η εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστίες, μαντινάδες και ανταλλαγές δώρων από τον Δήμαρχο Αμοργού Νικόλαο Φωστιέρη, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αμοργίνων Νίκο Πράσινο, τον Προέδρο και την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου «Κρητών Δράσεις» Μαρίνο Τσουκνάκη και Βάσω Λίπα. Μάλιστα, στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αμοργού πρότεινε την αδελφοποίηση των δύο Δήμων, Αμοργού – Ρεθύμνου!

Στην Αμοργό η "Ρεθεμνιανή Παρέα" του Συλλόγου «Κρητών Δράσεις»

Το γλέντι συνεχίστηκε και σε άλλα μέρη του νησιού στις επόμενες ημέρες. Η «Ρεθεμνιανή Παρέα» ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση του Πολιτιστικού Ανταμώματος και ιδιαίτερα το ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa και την κυρία Ειρήνη Γιαννακοπούλου για τη φιλοξενία.

Αμοργιανοί – Κρητικοί έδωσαν ραντεβού για νέο «αντάμωμα» στο εγγύς μέλλον!

Θα ρίξω δάφνες και μυρτιές από τον Ψηλορείτη
εδώ που ανταμωθήκαμε η Αμοργός και η Κρήτη