ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΙΜΙΣΑΚΟΓΙΩΡΓΗΣ

Στην εκκλησία της Παναγίας στην «Πέτρα», στο μετόχι του «Σεβντά»

Του Γ. ΣΗΦAΚΗ (Σιμισακογιώργη)

Τη γέννηση της υπεραγίας εορτάζει στις 8 του Σεπτέμβρη η Εκκλησία μας. Οι γονείς της ονομαζόταν Ιωακείμ και Άννα επειδή όμως η Άννα ήταν στείρα παρακαλούσαν χρόνια τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί, πράγμα που εισακούστηκε από τον Μεγαλοδύναμο και τους έστειλε ένα κοριτσάκι που ονομάστηκε Μαρία και έμελε να είναι η μητέρα του Ιησού Χριστού.

Σε πολλές εκκλησίες της Ορθοδοξίας εορτάζεται πανηγυρικά η γέννηση της Θεοτόκου με γνωστότερη στο Ρέθυμνο τη θαυματουργή Παναγία των Μυριοκέφαλων όπου συρρέουν χιλιάδες προσκυνητές μεγάλη η χάρη της.

Υπάρχουν όμως και μικρότερες εξ ίσου θαυματουργές όπως η Παναγία στην τοποθεσία «Πέτρα» που ανήκει στην κοινότητα των Καρίνων του δήμου Αγίου Βασιλείου και είναι χτισμένη στο μετόχι του περίφημου «Σεβντά», του γεννήτορα της οικογένειας των Λαγουδάκηδων.

Ο Σεβντάς ήταν ένας μεγαλοβοσκος που γεννήθηκε στα τέλη του 1800 και ήταν ξακουστός για την εργατικότητα, την τιμιότητα και το μερακλίκι του, την αγάπη για το χωριό του αλλά και την πίστη του στο Θεό. Παντρεύτηκε την Άννα και απόκτησαν τρία αγόρια και δύο κορίτσια. Μάλιστα τον ένα τους γιο τον ονόμασαν Ιωακείμ γνωστό ως Ακιό.

Όταν ο Ακιός ήταν οκτώ ετών βοηθούσε τον πατέρα του να κουβαλήσουν ξύλα και κεραμίδια με τα ζώα, μέσα από μονοπάτια της περιοχής Λίβαδος που ενώνει τις Καρίνες με το Ρέθυμνο.

Με πολύ κόπο και έξοδα αναστηλώθηκε η εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου που υπήρχε στο μετόχι του Σεβντά λίγο πιο πάνω από το σπίτι της οικογένειας, το οποίο κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής φιλοξένησε πολλά μέλη της οικογένειας Λαγουδάκη.

Σήμερα, οι απόγονοι του έχουν χτίσει οίκημα το οποίο διατίθεται σε όλα τα μέλη της πολυμελούς οικογένειας την οποία εκτός των Λαγουδάκηδων αποτελούν οι Στεφανάκηδες και Κοκοτσάκηδες από τις Καρίνες και οι Σηφάκηδες από τη Λαμπινή.

Στο κτήριο αυτό υπάρχουν φωτογραφίες των οικογενειών τιμώντας με αυτό τη μνήμη τους και μετά από τη λειτουργία που γίνεται στις 8 του Σεπτέμβρη, η οικογένεια Λαγουδάκη και άλλοι απόγονοι προσφέρουν πλούσιο γεύμα με νόστιμα τοπικά προϊόντα.

Εκεί σμίγουν οι παλαιότερες και οι νεότερες γενιές και απολαμβάνουν το γεύμα ευχαριστώντας τη Θεοτόκο για τη βοήθεια που τους προσφέρει ώστε να έχουν υγεία και πρόοδο.

Χθες, ο πατέρας Αντώνιος τέλεσε τη λειτουργία, ευλόγησε και μοίρασε τον άρτο και ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των παρευρισκομένων την Παναγία για τη βοήθειά της.

Παρατηρώντας τη φωτογραφία του Σεβντά και της γυναίκας του, είδα ένα χαμόγελο να φωτίζει το πρόσωπο τους ίσως διότι έβλεπαν τα εγγόνια, τα δισέγγονα αλλά και τα τρισέγγονα με προθυμία να σερβίρουν όλο τον κόσμο που ήρθε στη χάρη της Παναγίας.

Ένιωσα την ανάγκη ευρισκόμενος ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους να πω δυο μαντινάδες:

Στην Πέτρα εις την Παναγιά ήρθα να προσκυνήσω
και όλων των προγόνων μας τη μνήμη να τιμήσω.

Εις το μετόχι του Σεβντά που νάμι έχει αφήσει
τη μνήμη του οι απόγονοι δε ‘φήνουνε να σβήσει!

Χρόνια πολλά! Και του χρόνου με υγεία!