ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Στην έκθεση London Wine Fair 2024 συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης

Για μία ακόμη χρονιά η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στην έκθεση “London Wine Fair 2024” που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Πρόκειται για μία έκθεση θεσμό που λειτουργεί με επιτυχία πάνω από 40 χρόνια και αποτελεί μοναδικό γεγονός στην διεθνή προώθηση μεγάλων ποσοτήτων οίνου σε χονδρεμπόρους, διανομείς, μεγάλους εμπόρους, προμηθευτές και αλυσίδες super market. Αξίζει να τονιστεί ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες κρασιού από την Αυστραλία και τον Καναδά, διακινούνται μέσω εταιρειών που έχουν έδρα τους κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία!

Την έκθεση επισκέφτηκαν πάνω από 9.000 ειδικοί του χώρου που είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν γευσιγνωσίες, να παρακολουθήσουν ομιλίες, masterclass και παρουσιάσεις σχετικά με τις καινοτομίες της οινικής βιομηχανίας.

Το Περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης βρισκόταν σε κεντρικό και προνομιούχο σημείο και φιλοξένησε 9 οινοποιούς από όλη τη Κρήτη καθώς και το δίκτυο οινοποιών “Wines of Crete”  δίνοντας τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα εξαιρετικής ποιότητας Κρητικά κρασιά τους, σε ένα πολυσυλλεκτικό εμπορικό δίκτυο που διαμορφώνει τάσεις και προωθεί γεωγραφικές περιοχές και σήματα σε όλο τον πλανήτη.

Επιπρόσθετα, κρασιά της Κρητικής συμμετοχής είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν οι επισκέπτες των δύο wine bar του Εθνικού Περιπτέρου ενώ η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε ανεξάρτητα στο Free Wine Tasting Area όπου ο Κλέαρχος Κανελάκης επιδείκνυε στους επισκέπτες τις πιο διάσημες ποικιλίες κρασιών από όλο το δίκτυο οινοποιείων της Περιφέρειας.

Στον χώρο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε και ειδικό Masterclass Session όπου μαζί με άλλα ελληνικά κρασιά παρουσιάστηκαν σε κοινό 50 επισκεπτών και κρασιά από την κρητική συμμετοχή.

Ο Σταύρος Τζεδάκης, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας δήλωσε: «Οι δράσεις εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κρήτης για τον Αγροδιατροφικό τομέα, είναι συνεχείς για όλα τα ποιοτικά προϊόντα του τόπου μας. Η London Wine fair είναι μία έκθεση που συμμετέχουμε ως Περιφέρεια από το 2019, με επιτυχημένα αποτελέσματα για τους οινοποιούς μας. Η Περιφέρεια στηρίζει τον Κρητικό Αμπελώνα και το Κρητικό κρασί, εμπράκτως όχι μόνο στις δράσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.»

Ο Νίκος Μηλιαράκης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης ανέφερε σχετικά «Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης που είναι δίπλα μας στην προσπάθεια που κάνουμε για την προώθηση και προβολή του Κρητικού κρασιού στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Σαν κλάδος, δεν εφησυχαζόμαστε και αναζητούμε νέες αγορές και βλέπουμε ότι ολοένα και  περισσότερα μέλη μας συμμετέχουν στις συλλογικές δράσεις στο εξωτερικό. Ο οινικός προορισμός Κρήτη, γίνεται με σταθερά βήματα γνωστότερος και εδραιώνεται στον παγκόσμιο χάρτη του κρασιού μέρα με τη μέρα.»

Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφτηκε εκ μέρους της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο η Γενική Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄ Παρασκευή Καμπούρογλου η οποία είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους παραγωγούς – οινοποιούς και να δοκιμάσει τα κρητικά κρασιά τα οποία την ενθουσίασαν.

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν η Αν. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων Μυλωνάκη Μαρία και η Μαλανδράκη Ελένη υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας, οι οποίες στήριξαν και τη διαδικασία ενημέρωσης και προβολής των κρητικών κρασιών.